Prijava

Napisao sam ti gore: Ja bih ti savetovao da prvo radiš Python, a ti kako hoćeš. Npr. MIT-u i Stanfordu prvi kurs iz programiranja se radi u Pythonu, to nije slučajno. Stekneš intuiciju, vidiš kako to sve radi, ne moraš da se zamajavaš nekim low-level stvarima kao u C-u, a možeš i sa njim masu korisnih stvari da uradiš. Ako ti baš treba nešto baš specijalizovanije, možeš lakše naučiti kasnije.

jeste, pyton je dobar pocetnicki jezik. ogranicen za nesto ozbiljnije, ali odlican za probu i osnovne stvari. ili za web aplikacije.

ako mene pitas, najbolje bi bilo da pocnes sa assemblerom da osetis sta se stvarno dogadja u kompjuteru, ali to ce da te smori

ustvari ne znam sta zelis...koliko sta zelis da izucis...sto rece luks ako ces neke embeđed sisteme (mokrokontrolere itd) onda uzmi C i asembler

ako oces da pravis aplikacije za mobilni pici neku javu

ako oces da pravis neke programe za windows pici c#

**
koja ti je ideja, sta zelis da naucis?

Važi, probaću i jedan i drugi pa ću vidjeti kako mi koji ide.
Pa ono iskreno, šta mi je najbolje da naučim da bih mogao da imam eto kao neku zaradu dok sam na netu, da izrađujem neke stvarčice i to? Šta mi je potrebno, da bi naprimer mogao kod nekoga da dođem, eto kao na neku probu i da pokažem da poznajem osnove programiranja? Matematika mi dobro ide a i u računare se koliko-toliko razumijem.

Ili npr. napravim neki sajt pa da ja uređujem i zarađujem preko banera. Je li to teško?

e jebem li ga...ja web dizajn ne smatram programiranjem a to se trazi dosta po netu...i rad sa bazama podataka se dosta trazi...

ma kreni ti sa pajtonom, kreni sa bilo cim, samo kreni, nemoj da se brines, kad bilo koji jezik naucis pristojno onda ti treba samo sintaksu da naucis da bi mogao da se prebacis na drugi jezik

Мени је некако Ц++ пуно лакши за кретање него Це. А кад успијеш Ц++ добро сажвакати са све ООП, онда ти се све своди на исто, Јава, Ц#... само друга синтакса...

Pa ono iskreno, šta mi je najbolje da naučim da bih mogao da imam eto kao neku zaradu dok sam na netu, da izrađujem neke stvarčice i to?

eeee, dok ne dodje do zarade 10 jezika ces da naucis...

Šta mi je potrebno, da bi naprimer mogao kod nekoga da dođem, eto kao na neku probu i da pokažem da poznajem osnove programiranja?

opet, zavisi gde i sta trazi. ja na intervjuu, ako bas resim da proverim nekog da li zna da programira za ovo sto radimo ovde pitanjem, ako mi sumnjiv, postavljam opsta pitanja, nikad specificna za jezik ili os.

Važi, počeću lagano te jezike pa šta bude.
Celt, meni ne bi trebalo to za posao u nekoj firmi ali npr. prijatelju bi, pa šta misliš da mu je potrebno da se prijavi npr. u neku firmu koja prodaje tablete, telefone i komp. opremu pa da radi za njih recenzije i slično?
Završio sam nedavno medicinu pa ovo eto čisto da naučim jer "volim" računare pa bi bio red ovo da znam a i eto ako nekome od mojih treba da izradim web ili slično.
A znači za web dizajn nije potrebno dosta muke? To mi treba, preko neta što se traži.

pa bi bio red ovo da znam a i eto ako nekome od mojih treba da izradim web ili slično.

Због овога ти се никако не исплати кретати са тим, није то тако лако.

E jbg. Znam da mi je jednom jaran pravio web stranicu sa nekim besplatnim programom i kao nije bilo teško. Pa sad koji je najbolji besplatni program za izradu sajta? Bar to da naučim.

Ako hoćeš da praviš jednostavne sajtove, bolje nauči više o CMS-ovima tipa WordPress, Joomla, Drupal. Doduše, može se sa njima napraviti i nešto složenije.
Sa WordPressom možeš napraviti sasvim kulturne sajtiće, bez previše poznavanja HTML-a, PHP-a itd.
Što se tiče pravljenja od nule, postoje besplatni HTML editori, ima ih po netu, potraži.

Kakav je ovaj WYSIWYG za izradu weba?

Sta znaci u VS CPP Object^ ili Button^, tj libo koji od tijeh GUI djavala, sta mu toj ^ dodje? Jel to ima neke vezeu za .NET ili sta, zbunjen sam, nece gugel da trazi "^", pa sam se smorijo
EDIT: Naso.. http://msdn.microsoft.com/en-us/library/yk97tc08(v=vs.90).aspx

Било би лепо да неко од фелоу програмера подели искуства са разговора за посао на позицији џуниор дивелоупера.
Мислим да за ових седам страна још није било ничег о томе.

zavisi za sta ti je posao i sta radi firma, ocekuj pitanja iz te oblasti, ili mozda neka generalna prakticna o programiranju ako si bas junior junior bez iskustva.

a ako imas dzubila za sefa koji ti postavlja pitanja tipa koja je tvoja najveca slabost, ili te prvo pita za platu pre nego sto da svoju ponudu, pokusaj da zaobidjes pitanja, bez da das odgovor, da on prvi pocne da prica sta ocekuje. ako ni tad nece, imaces muke u toj firmi.

sta mislis kolika bi trebala da ti bude plata?
-trista dvajes iljade, sluzbeni auto i gorivo. opet, ne razumem se bas toliko dobro ko vi u proceni kojiku platu treba da ima dzunior developer u vasoj firmi.

mene su tako odbili u jednoj firmi u beogradu, jos 2008, kad me pitali kolka bi hteo da ti bude plata pre nego ponudili a ja reko nesto sto je bilo ekvivalent 1000€, na sta mi rekli da sam nerealan. a samo mi bilo glupo sto pitaju jos nezavrsenog studenta da im procenjuje plate u firmi.

verovao ili ne, to racunam u jednu od najboljih stvari sto mi se desila u zivotu.

Јеси добијао неке задатке и мозгалице да решаваш на лицу места, пишеш код, нешто сл.? Трик питања нека? Нека баш, баш глупа питања (поред тога о плати)?

Едит: Наравно да ће бити питања о програмирању, неће о хеклању :Д мене занима конкретно нешто, шта су рецимо тебе питали о програмирању?

u beogradu je bio cudan tehnicki razgovor. u jednom mestu u cv sam pomenuo da sam nesto programirao u uClinuxu, neki minijaturni projekt na fskultetu, on me pitao nesto kako se u konzoli neka komanda izvodi (inace je misli bio neki sistem administrator), sto sam napiso nesto, on reko da nije to, ja reko, mogu to da nadjem na internetu odmah kako je, ne znam te stvari napamet, on mi reko da mu ne trosim vreme i otiso...

kasnije, krajem doktorskih, sam bio na jednom nenadanom intervjuu u irskoj, u texas instrumentsu. tu su imala pitanja iz programiranja, ali posto sam ja embedded programer, pitanja su bila vise tipa, kako se mnoze 32-bitni brojevi u 8-bitnom procesoru ili kako se rade floating point operacije, il neke mozgalice. taj intervju sam bas dobro odradio, al sam tu hteo samo nesto dodatno da radim uz poso na fakultetu dok ne nadjem poso van irske a oni mi ponudili ful tajm poso, pa nisam otiso.

na ovom sad gde radim me nisu ni pitali tehnicka pitanja, vise sam pricao sta sam radio...

eto, tih se secam, bilo jos par, al na mnogim ukapiras jos na pocetku da nisi dobra kombinacija sa firmom, pa se brzo i zavrsi.

ovo za pogadjanje oko para, to sam jedino u beogradu (do sad) imao. opsta kultura je da poslodavac prvi ponudi platu. onda moze da se pogadja. traziti od nekog da procenjuje plate u tvojoj firmi je jako nekulturno, i stavljas ga u preterano podredjenu situaciju u daljem razgovoru. uglavnom su to ljudi za koje ne zelis da radis.

isto ova pitanja, koje su tvoje mane slabosti i slicno, su po meni odlike intervjuera idiota. tu jednostavno nemas sta da odgovoris, jedino da kazes kikiriki, kad pojedem jedan ne mogu da prestanem, ili tako nesto...