Prijava

Evo me na kompjuteru. Enemi, ti znaš da ja nisam arhitekta. Ali, kako radim sirom, često i mene zovu prilikom planiranja i izgradnje novih a i rekonstrukcije starih objekata kada Investitor želi da unaprijed osmisli kupovinu, dostribuciju i nabavku sira, uglavnom zbog ekonomske efikasnosti i isplativosti cijelog procesa. Davno su prošla vremena kada se sir proizvodio samo na selu i kada si jedino mogao da ga kupiš na pijaci, ispred seljaka. Sada postoje male proizvodnje, kao što je moja, koja krajnjem korisniku pružaju cijeli ugođaj, njegovo je samo da zavuče ruku u džep. E sad, koliko muzike toliko i sira i tako...

Zato ja ne posmatram objekte spolja. Što se mene tiče objekat može biti kocka, industrijska hala, obična garaža, šta god hoće samo da ima potencijal (čitaj prostor) da se pretvori u nešto drugo. Spoljni izgled je nebitan, bitan je kvalitet života u njemu. Nekako me i posao naučio da ih posmatram iznutra, počev od tehničkih prostorija za prijem i distribuciju sira pa do prostorija u kojima se taj sir konzumira. Nijesu to više samo kuhinje i trpezarije, ne ne, sada bogati žele da konzumiraju sir skoro u svakoj prostoriji svoga doma. Imao sam npr zahtjev da jedan Investitor koji je bio poznat da voli da se opjani želi da poslije ponoći pa sve do jutra, ukoliko krene da se tetura po kući, da mu se sir pojavljuje na svakom koraku, automatski, ne da ga iznenadi već da mu stvara poseban ugođaj prilikom njegovog putešestvija. Danas je to lako, postoji automatika za sir, sistemi pametnih sireva koji prate korisnika i serviraju što treba ali, prije desetak godina, ti sistemi su bili još u povoju i dosta skupi i to nije bilo moguće baš tako lako odraditi.

Elem, volim široke prostore. Volim visoke plafone, volim spojene prostore koji se lako pretvaraju jedan u drugi. Zašto bi imali dnevnu od 20 kvadtrata, sobu od 20 kvadrata, trpezariju i slično kada možemo imati sve to u jednom cjelovitom prostoru i po potrebi zahvatiti koliko nam u tom trenutku treba. Slike nemam trenutno ali mislim da znam đe su mi slike nekog potkrovlja koji se izdaje, upravo u Barseloni, gdje je na najbolji način prikazano upravo ovo o čemu sam govorio.

@paninaro
Sve ima svoje, lepo je posmatrati objekat iznutra, ali ga svakako treba posmatrati u celini, i da, ja cvrsto stojim iza toga da treba odvojiti kuhinju od dnevne sobe, prosto funkcija im nalaze da trebaju biti odvojene, zasto bi vasi gosti udisali mirise iz vasih kuhinja, ili zasto bi vasim gostima upadali u oci vasi neoprani sudovi :D...ali nekad prostor ne dozvoljava to...

Nego, ja svratih ovde da pitam nesto...procitah malopre da je stadion vozdovca dobio upotrebnu dozvolu. Ja nisam videla projekat, ali znajuci gde se stadion nalazi, zanima me, jel'te kao arhitektu, kako je obezbedjen pristup ambulantnih kola u slucaju povrede igraca, zatim kako je omogucena brza evakuacija gledalaca tj. da li je uopste omogucena s obzirom da se po sred pristupnih prolaza tribinama nalaze stubovi koji nose krovnu konstrukciju, zatim koliki je uzitak gledaoca koji ispred sebe ima desetak stubova pa tek onda teren...tj. sta radi onaj kome je mesto tik iza stuba? Mozda ima jos nedostataka, ali ne bih mogla da sudim bez projekta...ovo je samo na osnovu slike
http://s.tf.rs/2013/08/20/Stadion-Fk-Vozdovac-017.jpg

@electrolover
kao što rekoh, ja radim sirom tako da ne znam ništa o tim stvarima koje pominjete. ipak, napomenuo bih da se Vaš prvi pasus vjerovatno odnosi na socijalnu gradnju (to vam je ono prizemlje jednog ulaza, pa susjedni u mirror, pa sledeći copy prvog i tako, pa sve to zajedno još deset etaža iskopirano).

http://i1.ytimg.com/vi/b6Gecat_sIo/maxresdefault.jpg

evo Vam jedna slika jedne tribine gdje su nosivi stubovi otprilike na istom mjestu gdje i ovi Vaši.

Za ostala pitanja pitajte nekog inžinjera zaštite na radu. Kao arhitekta sigurno poznajete bar jednog.

@paninaro
pa i ove tribine su besmislene, znam, sigurna sam, radila sam jedan takav projekat :D

Arhitektura je rastegljiv pojam. Kao i sir, onaj za pizzu. :-)

Elem, volim široke prostore. Volim visoke plafone, volim spojene prostore koji se lako pretvaraju jedan u drugi. Zašto bi imali dnevnu od 20 kvadtrata, sobu od 20 kvadrata, trpezariju i slično kada možemo imati sve to u jednom cjelovitom prostoru i po potrebi zahvatiti koliko nam u tom trenutku treba.

Имам и ја сличну фасцинираност простором и објектима који би могли да буду нешто друго или нешто боље и корисније... Ја мис'м да је то нека болес'. хД

Nego, ja svratih ovde da pitam nesto...procitah malopre da je stadion vozdovca dobio upotrebnu dozvolu. Ja nisam videla projekat, ali znajuci gde se stadion nalazi, zanima me, jel'te kao arhitektu, kako je obezbedjen pristup ambulantnih kola u slucaju povrede igraca, zatim kako je omogucena brza evakuacija gledalaca tj. da li je uopste omogucena s obzirom da se po sred pristupnih prolaza tribinama nalaze stubovi koji nose krovnu konstrukciju, zatim koliki je uzitak gledaoca koji ispred sebe ima desetak stubova pa tek onda teren...tj. sta radi onaj kome je mesto tik iza stuba? Mozda ima jos nedostataka, ali ne bih mogla da sudim bez projekta...ovo je samo na osnovu slike

Идем доста често тамо јер ми је близу, али нисам до сад био на утакмици па не могу све тачно да ти одговорим. Али са задње стране има прилично висока рампа, мислим да она опслужује сам стадион.
Што се тиче евакуације, не видим зашто би била неки већи проблем, не сметају превише стубови за брз пролазак, има довољно степеница, а стадион је ионако малог капацитета па не треба много времена да се испразни.
Кажем, нисам био ал чујем да стубови сметају само ако седиш буквално место иза њих, иначе је ок. И исто тако ложа је правоуганог облика па смета људима који седе са њене стране да виде други део терена.
Даље, кров је од неког глупог материјала, неке пластике, нечега, јебем ли га... Чујем приче да је ту нешто заправо привремено, о чему се ради, немам појма.

Ево савршене теме за Београд на води који толико волите! Јао види, па ово је моја тема, која коинциденција, хе хе хе.
ДАКЛЕ!!!
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2014&mm=03&dd=02&nav_id=818569
МУЊЕ ЛАЖИ ПРЕВАРЕ ИЛИ РЕАЛНОСТ? СТЕРЕОТИП ИЛИ ДРУШТВЕНИ ПАРАЗИТ? НАЦИОНАЛНИ СТАДИОН? ПУКЛА ЦЕВ У БОРЧИ!?

Кад ће да граде назад Франштал швапски?
И да обнове тврђаву на Гардошу из 14. века?

Никад, вероватно... Ал сам чуо да ће да обнове Голубац, мада се мени нешто и не свиђа овај фазон, више ми се свиђа овако распаднута, више је хорор.
http://www.novosti.rs/upload/images/2011//08/3108n/kul-golubac.jpg

Добро да Голубац обнове сигурно, штета за мунзе да изгуби средњевековну утврду.

http://mostbeautifulplacesintheworld.org/wp-content/uploads/2013/01/url.jpg
Ne znam da li je bilo, ali jebe! Daće Bog da je i uživo vidim (pucam ka tome). Neverovatna muda su imali ljudi koji su od pustinje počeli da prave oazu, ali ali tek oni koji su pravili ovu zgradu...jebote.

http://mostbeautifulplacesintheworld.org/?p=477
Eve vam ceo sajt, uglavnom za Dubai što sam ja video, ima verovatno i za ostale, uglavnom građevinarstvo, ima i na primer 6 najskupljih hotela i sl.

Мааатори, ја контам да то и нема неке сврхе видети уживо јер не може да стане цело у кадар. лололол

http://www.pontdugard.fr/sites/default/files/1.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/Pont_du_Gard
stoji tako dve iljade godina. rimljani, jbg.
ako to nije impresivno, ne znam sta je onda

Ma jok bre enemi mislio sam da vidim uživo Dubai. Didem tamo.
Izvaljeva da ga gledam ne mogu celog da ga uhvatim.

Шта је ово кукуоцукукумајци? Де је ово? :Д