Prijava

Nije mi baš bogato znanje iz islamske teologije, znam da šiiti imaju neku doktrinu kasb, koja kao brani mogućnost slobodne volje, a suniti uglavnom ne veruju u slobodnu volju.

Istina da ima toga ali to nije tako zaključno kako ga ti predstavljaš. Muslimani sebe doživljavaju kao, da se tako izrazim, gorivom za Allaha.
On je njima podario život i dao im, ili bolje reći, poslao, pravila po kojima želi da se ponašaju kako bi mogli zaslužiti pun pansion u životu poslije smrti. Oni njega "hrane" svojim djelima (sad sam stvarno zabulaznio i banalizovao ali shvatićeš šta 'oću da ti kažem)

Realno gledano ukoliko bi se svi muslimani pridržavali Kurana i Muhamedovih hadisa, svijet bi bio divno mjesto.

Ne bih da prebacujemo ovu raspravu na neki drugi kolosjek ako ne želiš ali volio bih da dodam da se dosta stvari iz Kurana može naučno potvrditi ili i nauka dijeli stavove sa onim što tamo piše.
Npr. veliki prasak (ne mogu se tačno sjetiti šta piše o tome tako da neću da dužim), prema Kuranu, to je način na koji je nastao univerzum. Prikazano dosta metaforički ali to je otprilike to. Zatim ona priča da muva na jednom krilu nosi otrov a na drugom lijek.
Ima još toga u oblasti prirodnih nauka ali islam ostavlja i jake socijalne poruke.
Npr. Muhamed je dobro primjetio da je daleko više žena nego muškaraca i zbog toga je i dozvolio poligamiju. Zašto se toga niko ne sjeti kod vas poslije kosovskog boja? Realno ako je vjerovati guslarima preko pola Srbije izgibe tamo. Kol'ko žena se poudava onda?

EDIT: http://scienceislam.com/ mo'š početi svoje istraživanje ako si zainteresovan slučajno, odavde. Ima još dosta mjesta na internetu na kojima možeš pronaći naučnu potvrdu onoga što je zapisano u Kuranu.

Takođe, volio bih ođe da pomenem i da Islam dosta kontrira hrišćanstvu u nekim pogledima na prošlost religije i to čini prilično dobro. Jedan dug snimak ali mislim da možeš premotati da čuješ par zanimljivih stvari koje ovaj čo'ek ima da kaže:

http://www.youtube.com/watch?v=fdeUi45cl5Q

Jebi ga, sa istom ili sličnom argumentacijom mogu da proglasim zoroastrizam ili mitraizam za najplemenitiju religiju, ili neki polinezijski kult. Džabe pišem, uživaj i neka si rahatan.

Valdemare, ne bih htio da ti popujem ali mislim da si sam kriv što je rasprava otišla u ovom smjeru i što je kvalitet argumentacije opao.

Očekivao sam više od tebe moram reći...

U svakom slučaju, nek ti Allah podari sreću i berićet i da nikad ne moraš hećimu poći.

Allahu Akbar, prijatelju!

Očekivao sam više od tebe moram reći...

Nisam raspoložen za teološku argumentaciju večeras, oprosti. Ova krmenadla neće sama da se pojede.

Puzzle, moram da te pitam si uzimo nešto skoro ili si oduvek tako blesav? :)

Puzzle, moram da te pitam si uzimo nešto skoro ili si oduvek tako blesav? :)

hahahah pazl blesavko,bas je sasav

Nisam raspoložen za teološku argumentaciju večeras, oprosti.

Oprostiću ti.

Puzzle, moram da te pitam si uzimo nešto skoro ili si oduvek tako blesav? :)

Zašto misliš da sam blesav? Zato što imam malo šire vidike od ostalih?
Znaš ono kako je njegoš za brdo govorio.
Al' dobro, neće kod nas dugo biti bolje dok god drugačije ljude žigošemo.

Ја лепо кажем да легализујемо то муслиманско срање (грање) које се пуши у Србији и да пурњаче обележимо... Бем ти прскано! А био је тако лепа слагалица...

Allahu Akbar

Омару Абубакар!

Кај причате ви сврби?! Опћенито је познато да је Исус био кроат из Лике, наше лијепе. Суоћите се са хисторијом дећки већ једном. Бок!

Isus i Muhamed su mala deca za Odina! Svakoga dana oni ustaju i bore se u Valhali kako bi zabavili odina. Rece mi Loki pre neko vece da su ojacali. Muhamed je usavrsio sekiru dok Isus vise preferira mac. Daj Bog im je inace instruktor. Toliko od mene.

Kad smo već kod ovih verskih tema kad židovi izgube dušu pošto znamo da je nemaju

Ma daj, čoveče, nemoj me zezati, stvarno si delovao kao ekstra lik prvih nekoliko dana, a sad šok?
Pa jel znaš ti kad je nastao Islam, koje godine?

Interesantna tema.

Znaš ono kako je njegoš za brdo govorio.

Jes, imao je par zgodnih reči i za ove što pređoše u islam. Mislim da se događaj o kome je pisao zove Istraga poturica, ali ne u smislu Istražitelja iz Majamija, već žkkkkk. :)

"Niti pisnu, niti zube škrinu..."

PETAR PETROVIĆ HOREJŠO