Prijava

pojma ti nemas kako funkcionise nauka. i ja je jedva kapiram, al sto je vise kapiram, to vise vidim neke stvari koje sam iskljucivo mislio da su religijske ili stvari vezane za coveka ko majmuna koje se provlace kroz nauku, i definisu ono sto "znamo" :)

i tek kad prihvatis cinjenicu da nisi najpametniji, i da slusas druge, postajes pametan... ne da ucis, ali da slusas i da probas da kapiras.

Капирам шта хоћеш да кажеш, али мислим да си превише песимистичан :)

samo sam realan, jebi ga.

Možda čovek, da bi pričao o odnosu tih naizgled suprotstavljenih polja, treba dobro da poznaje i jedno i drugo. Bar bi bilo logično da je tako. A osim toga, sve Plankove jednačine nisu u stanju da naprave takvo sranje i rasulo kao Komunistički manifest, mislite o tome. Osim toga, sve je to glupost. Poezija i uopšte umetenost pružaju superioran duhovan uvid, onima koji imaju duha i ne plaše se da kažu da ga imaju. A neka filozofi bistre svoja pitanja nerazumljiva masama i neka naučnici prave nanobote i planiraju da osvoje Saturn ili unište Zemlju ili šta već. U srcu svome neću biti srećniji ni zbog jednih ni zbog drugih. Možda će mi trbuh biti puniji ako neko izmisli neki novi usev ili goveđi hibrid, ili malo duže živeti ako medicina napreduje, a možda ću naprotiv stradati u nekom ratu od nekog futurističkog oružja, ili ću biti nadzirani i žigosani rob nekog budućeg scijentističko-totalitarističkog režima. Ništa me se ovo ne tiče. I sad sam sit i obučen i imam dovoljno za život, problem je što živim u praznoj civilizaciji koja ti nudi splačine kao prave vrednosti i fetiše umesto sreće i zadovoljstva. Izgleda mi da nauka i Mamon idu ruku pod ruku.

А шта је права вредност и срећа? О томе причамо, филозофи једу говна. Не знају ни сами шта је циљ и како да знају да ли је то уопште циљ. Зашто се не задовоље да само покушају да поправе тренутно стање без постављања неких идеала о којима не знају ништа осим назива?

До сад, из целокупне историје света, може да се види да дефетистичко виђење науке не стоји. Стога је цела ваша критика само: "That's just like your opinion maaan".

Проблем је што филозофи критикују науку на основу тога што знају помало о томе како наука функционише, али не знају науку саму нити су се икад дубље бавили њом.

to nije tačno. bar ne za ozbiljne filozofe, ja ne razumem ni nauku ni filozofiju, ali recimo neki od najvećih kritičara prirodnih nauka, npr anri bergson (koje je uprkos tome bio veliki prirodnjak) je bio veliki poznavalac (tadašnje) evolutivne biologije, koju je i sam predavao, ljudske anatomije i medicine i slično. a imaš i edmunda huserla koji je verovatno još veći kritičar pozitivizma prirodnih nauka (i psihologije kao pseudonauke) je lik koji je završio fiziku i astronomiju, a doktorirao na temu varijacijskog kalkulusa u oblasti matematičke analize, a usput doktorirao i filozofiju, pa sad on nije znao kako nauka funkcioniše, nit se dublje njome bavio, sigurno.

evo nešto noviji, pol fajerabend, poznat po 'anarhističkom' pristupu u filozofiji nauke i takođe veliki kritičar, bio je i fizičar, onda imre lakatoš - matematičar i fizičar, tomas kun - fizičar, a svaki od njih na svoj način ima ozbiljne opaske protiv pozitivizma.

Е онда, имаш будале које критикуји кад рецимо физичар или Докинс критикују религију јер "они не знају теологију". Ха ха ха. То је као да некоме кажеш да не сме да се расправља о једнорозима јер се не бави тиме. Теологија је расправа о томе да ли се рог једнорога увија на лево или десно, нема никакво упориште фактима или реалности да би могло да се каже да неко нема основу за критику.

malo je to previše naivno, bog=jednorog, i nije baš da može civilizacija sa čitavim moralom i politikom i običajnošću da nastane na plećima ideje jednoroga, tako da se ne može reći da ima iole produbljen pristup tome, već u namanju ruku nadmen i gord. a da se bavio time, možda bi i znao da je gordost najveći greh lolo

Грех не постоји лоло, само ствари који у одређеним друштвима у одређеним периодима нису пожељне особине или дела.

А шта је права вредност и срећа? О томе причамо, филозофи једу говна. Не знају ни сами шта је циљ и како да знају да ли је то уопште циљ. Зашто се не задовоље да само покушају да поправе тренутно стање без постављања неких идеала о којима не знају ништа осим назива?

Ne znam, ne znam, možda stvarno i izmisle neku pilulu koja će me izmeniti tako da će mi sreću predstavljati imanje novih industrijskih i prehrambenih proizvoda i najnovijih sredstava za zabavu. Do tada, stvari koje me čine srećnim nalaze se dalneeeeeeko od bilo kakvog naučnog napretka. Možda bih samo hteo jedan Samsungov tablet, eto.

Али зашто сте тако дихотомни? Кад сам рекао да је срећа имати таблет? Само кажем да уметности, језику, култури, праву, обичајима и свему "ненаучном", не треба натприродно или спиритуално да би имале вредност. Вреде исто, ако не и више ако су само реалне последице деловања еволуираних примата.

ne znam čemu rasprava kad se zna koje je najjače oružje na svetu
http://i.ytimg.com/vi/tjG8QmGjndw/hqdefault.jpg

Al ja nisam dihotoman, ja volim i nauku i tehniku i te kulturne zanimacije, samo ne volim kad neko odriče vrednost jednom ili drugom.

Вреде исто, ако не и више ако су само реалне последице деловања еволуираних примата.

Ovo ti je zanimljivo rečeno.

ЕВО! Тражио сам сто година овај линк, дедер:

http://www.h-alter.org/vijesti/kultura/znanstvena-inkvizicija-i-neakademska-filozofija

"Filozofija se posljednjih nekoliko godina žestoko bori protiv navale znanstvenika koji kritiziraju filozofske metode, vještine, teme kojima se bave današnji filozofi. Značajan dio tih napada kritizira filozofiju kao beskorisno istraživanje pitanja na koja nema odgovora, kao disciplinu koja se stoljećima nije pomakla s mjesta - što, zapravo, nije daleko od istine. Prije par mjeseci ponovno je filozofe prodrmao američki fizičar Neil deGrasse Tyson izjavama o beskorisnosti postavljanja dubokih filozofskih pitanja, nakon što je nedavno vjerojatno najslavniji živući fizičar Steven Hawking izjavio da je akademska filozofija mrtva."

http://www.h-alter.org/img/repository/2014/06/web_image/degrasse_theforvm.org.jpg

Само кажем да уметности, језику, култури, праву, обичајима и свему "ненаучном", не треба натприродно или спиритуално да би имале вредност. Вреде исто, ако не и више ако су само реалне последице деловања еволуираних примата.

a da li je nauka samo realna posledica delovanja evoluiranih primata?
ja bih rekao da da. to znači da je iskazana činjenica da smo posledice delovanja evolucije činjenična posledica delovanja evolucije?
http://static.squarespace.com/static/51913adde4b0cf61a014661c/t/52e43690e4b01fbd5193210a/1390687890193/vertigo.jpg

U suštini, mi smo super.

jebi ga, rodis se, zivis, mozda se razmnozis, zivis jos neko vreme i umres. u medjuvremenu se trudis da sve to ne bude toliko nepodnosljivo. cak napravis ako si dovoljno dobar da bude lepo. :)
evolucija.

akademska filozofija mrtva

Naravno da je mrtva, i treba da bude. Posle Hegela niko nije bio toliko lud. I ne treba ona da objašnjava prirodu, to su prošla vremena. Ali postavljanje pitanja mesta čoveka u svetu, njegovih granica, spoznajnih mogućnosti, odnosa prema drugim ljudima, pitanja o politici i smislu i toku istorije, teško da će iko progovoriti egzaktnim naučnim jezikom. Mada, naravno, profesori filozofije i profesionalni filozofi više nemaju šta da kažu o tome.

a dobro, trebace opet malo da se tupi na temu sta je covek tacno, kad budemo mogli misli da prebacujemo i skladistimo negde automatski i da nam menjaju delove tela, da se definise kad to prestaje da bude osoba a i postaje osoba b, da li moze da se kopira itd...