Prijava

Kukuruz se zvao tursko žito, tako da ja obično to ostavljam za vas, Srbi su vazda poštovali manjine u Srbiji.

То нисам знао, хвала ти што си ме просветлио у погледу твог језика. Поштовали смо вас до курца - шта вас Турака и Бугара нисмо побили, то смо протерали. Имате све разлоге да нас мрзите.

Него, како ти је у трећој смени? Ја још увек не могу да се изборим са овим узорцима урина и столице од данас, само си ми ти још фалио у три ујутру, односно већ сада у четири. Сад ћу да те помешам са узорцима, бем ти кукурузно жито турско! Пусто остало!

Joj, sad nađoh jedan proglas knjaza Nikole iz 1876. Vredi ga pročitati do kraja. Tu je poziv na rat, pominjanje u prvom pasusu da je Crna Gora država srpska, pominjanje da će se tom ratu pridružiti svaki Srbin i svaki brat Hrvat, zatim priča o osveti za Kosovo, i poziva se na kneza Lazara i Kosovski boj. Ja ne znam. Kaže: "Murat dobi carstvo naše, Muratu ga i oteti valja!" Naravno, verovatno ne misleći na Carstvo crnogorsko. Samo otvoriti u novom tabu.
http://www.njegos.org/petrovics/nikvidcg.jpg

Занимљив проглас, али не сумњам да ће Милогорци то тумачити ка` позив у коме Никола позива Црно-горце да ослободе Србе и врате Србима државу од Турака, да ете и Срби имају своју државу када је већ имају и Црногорци. Биће на послетку да се имамо захвалити црно-горској нацији на повратку српске државе.

ђе су били кад се гинуло?

Nije lepo, Granjka, što vređaš srpski jezik, ipak su te Srbi pustili da pređeš Ćafa Prušit i nastaniš se u Metohiji

Ђилас је након ослобођења 1945. промовисао став да су Црногорци посебна нација издвојена из етничког српства.

У листу Борба 1. маја 1945. објавио је чланак под насловом О црногорском националном питању где је тврдио да су „Црногорци поријеклом Срби“, али да су током историје профилисали своју посебну нацију. Међутим, сам се Ђилас временом конвертовао па се крајем 1980-их у низу интервјуа изјашњавао као Србин, али никад није порицао да Црногорци као нација заиста постоје.

Ево битнијих ставова Ђиласа у чланку од 1. маја 1945. године:

Црногорци, несумњиво, припадају српској грани јужнословенских племена и народа. У прошлости, у осамнаестом, па и на почетку деветнаестог вијека, Срби у Србији били су раја под Турцима... Црногорски сељаци, селећи се у друге крајеве (нарочито у Србију), преносили су дух отпора против турског (исламског!) феудализма, били су носиоци српских традиција. Са стварањем српске нације они су се, налазећи се заједно са сродним сељаштвом, када је отпочело формирање српске нације, у њу улили и са њом стопили... О формирању нација - српске и црногорске - у то вријеме, разумије се, не може бити ни говора. Али из горњих чињеница су људи, који нијесу знали законе формирања нација, који нијесу схватили суштину националног питања, извукли закључак да су Црногорци „најчистији“ Срби, Црна Гора „колијевка“ српства. То је послужило као идејна основа, као оправдање за присаједињавање Црне Горе, за оспоравање националних права Црногорцима.
Стварање нације у Црној Гори почело је читаво стољеће касније него у Србији. Овдје су постојали сасвим други и сви услови (територија, економска повезаност и др.), којих није било код мањина у Босни и Херцеговини. Процес формирања црногорске нације и дан-дањи траје, а у овоме рату посебна црногорска индивидуалност, испољавање националне свијести и националне особитости, најоштрије су дошли до израза. Овај рат, у извјесном смислу, означава кулминациону тачку процеса формирања Црногораца у посебну нацију, посебну националну индивидуалност. По племенској традицији они се осјећају, а и јесу, Срби (српска племена у Средњем вијеку, српска раја, српски народ под Турцима), али су они у националном погледу данас и нешто посебно, своје, црногорско (као што и нпр. Срби из Србије нијесу Црногорци и не осјећају се таквима). Гледајући ствар тако, кроз историски развитак, сасвим је разумљиво зашто се Црногорци национално данас осјећају нечим посебним...
Ми комунисти нијесмо за федералну Црну Гору ни из каквих „политичких“ разлога (т.ј. из потребе за привременим маневром) нити ми - цијепамо српство. Ми смо за то, јер смо увјерени, знамо да то хоће црногорски народ, а он то хоће јер се осјећа, јер јесте нешто посебно, посебни, друкчији „Срби“ од свих Срба, -Црногорци. А традиционално српство цијепају они који су хтјели да га упрљају сарадњом са окупатором, који причају о Србима (у Србији) и Црногорцима као о једном народу, а истовремено реже против Црногораца у централном државном апарату, говоре да су Црногорци гори од усташа и псују мајку црногорску дјеци која су пребачена у Београд да буду збринута.

Ево отза натзије о својим овтзама.

Јој, смејурије, тзрногорска натзија!!!

Ma meni nije sporno, neko svako bude ono što hoće. Doduše, karakteristično je što se ta diversifikacija nacija dešava baš pred našim očima, pa jedan brat je Srbin, a drugi Crnogorac, ili otac Srbin, sinovi Crnogorci, ali se la vi, tako nastaju nacije. I Srbi su nastali od starih Slovena. Mogu da zamislim situaciju:

- Znaš šta, otče moi Pribislave, ja se odsade pišem vo Serbe, jere obećao bizantski namestnik da Serbi oslobođeni biće nameta na vosak i ovce i pšenicu i med. I prelazim u hrišćanstvo!
- Sine Prosigoje, izdade ti svoj slovenski narod, i pleme, i Svetovidovu veru, ubio te Černobog!
- A jbg, otče, nemoj gledati tako usko, uostalom, mi Serbi vazda poseban narod jesmo bili, a i ove situacije, moramo se opreti Vengrima u ratu protivu Bizanta, sila jest na strani Bizanta.

ne znam sta vam nije jasno, vi ste srbijanci mi crnogorci

Da, a svi smo zajedno Zapadnobalkanski Jugoistočnoevropljani...

Ne znam kako drugacije

. I Srbi su nastali od starih Slovena. Mogu da zamislim situaciju:

- Znaš šta, otče moi Pribislave, ja se odsade pišem vo Serbe, jere obećao bizantski namestnik da Serbi oslobođeni biće nameta na vosak i ovce i pšenicu i med. I prelazim u hrišćanstvo!
- Sine Prosigoje, izdade ti svoj slovenski narod, i pleme, i Svetovidovu veru, ubio te Černobog!
- A jbg, otče, nemoj gledati tako usko, uostalom, mi Serbi vazda poseban narod jesmo bili, a i ove situacije, moramo se opreti Vengrima u ratu protivu Bizanta, sila jest na strani Bizanta.

E vala jesmo srbi govna a dedukcijom dolaziomo do zaključka da su onda crnogorci govna od govana kaki će biti ovi što će nastati od crnogoraca sam bog zna