Prijava

Ja bih klasičnu gitaru preporučio samo ljudima koji oće da sviraju klasičnu muziku, al kapiram da na njoj može da se izvede ovo fenderovo, uz intervencije turpijom na NUT-u da može deblja žica da prođe kroz prorez za tanju.
Kako se kaže nut na srpskom jebem ti??

Ипак сам класичну гитару, из два разлога:
1) нижа цена, па ако којим случајем брзо одустане од свирања, не бацити велике паре;
2) шири врат је добар за развијање леве шаке, пре свега малог и домалог прста.

Пошто сам потпуни нуб за гитару, а требало би да научим неке основе, рецимо акорде и тако то, због бенда, да не морам да пишем песме на јебеном синтисајзеру, је л' има неко неки савет како почињати? Је л' се може уз јутјуб научити? Јбг, ја сам се на јућубу научио да свирам фрулу, али то је друга ствар.

Ma, fendere, samo je pitanje šta oće da svira, nema nikakve logike to apgrejdovanje klasična-akustična-električna zbog nabijanja nekakve stamine, džabe mu klasična gitara ručni rad od tri soma evra ako oće da svira pop-rok s bendom(ko što oće, kolko vidim)

Možeš, brate, sve s jutjuba i tutorijala da naučiš

да не морам да пишем песме на јебеном синтисајзеру,

šta fali brt

Zovi radnje i pitaj šta imaju od akustara za levoruke, vidi šta ti odgovara cenom, idi i uzmi u šaku...nježno...i ako ti se sviđa, kupi. Može se obaviti za jedan dan

Џорди, може, ако нађеш добар канал. Махом су све те боље школе гитаре на енглеском, али су и ту снимци разних лекција, често хаотично распоређени. Најбоље је да узмеш неку од оних књига за почетнике да научиш баш основне ствари: распоред жица, основни акорди и њихова промена током свирања па онда да потражиш додатну помоћ на ЈуТјубу.

Радјарде, ја не жалим што сам прво учио да свирам на класичној јер кад сам ухватио електричну имао сам осећај да не додирујем жице, а свирам. А и Во има доста да вежба да би свирао са бендом, а онда ће му вероватно бити потребна пре електрична него акустична. А и ако већ тражи акустичну онда може да узме неку стандардну, без сеченог тела, да може само да обрне ред жица и прилагоди је себи. Јбг, мало ће му бити незгодно због каиша, али ако планира да узме само да вежба за себе, онда нека свира седећи. Јбг, није написао колико пара има на располагању, а половне гитаре за леворуке је мало теже наћи.

Радјарде, ја не жалим што сам прво учио да свирам на класичној јер кад сам ухватио електричну имао сам осећај да не додирујем жице, а свирам.

Nek kupi onda električnu i umoči ruke u bitumen, pa nek svira tako jedno metar dana, znaš kako će da se raspameti kad oguli s kože bitumen i nastavi sa svirkom xD

Ма не признајем ја то док се прсти не огуле и не прељушти се кожа бар пешес пута, нема ту ништа од свирања. Ништа струја и озвучење, само нечурал звук, бајо мој. Лололо

Свеједно, лакше му је да обрне жице на класичној него да нађе акустару за леворуке.

ja nikad nisam imao problema sa kozom na prstima ali ni da me zabole

Pa kad sviraš ko feget i sa tankim žicama ;DDDDD

Мени јесте у почетку испуцала кожа на јагодицама, а и огулио сам прсте притискајући жице као ненормалан. Чак сам имао упалу мишића који се налази са стране испод малог прста. Јбг, ништа необично за почетнике.

to moze biti do podesavanja visina zice a sviram i klasicnu i elektricnu

upala misica to imao sam

Него, Радјарде, све заборавим да те питам, јеси ли учио гитару код неког познатијег гитаристе?
Питам, јер наспрам твог свирања, ми сви овде једва тамбурамо, да не кажем тестеришемо.

Lolek, nisam. Doduše, bio sam na jedno pet časova kod čoveka što predaje u srednjoj muzičkoj džez gitaru(Stanković škola), uspeo je oči da mi otvori tad što se tiče osnovne teorije i ispravio mi ekspresno neke preružne navike u domenu položaja šake, držanja trzalice i vibrata. Al nisu mi se više davale pare, pa batalio. :')
Zato mislim da početnik treba da nađe neku takvu legitimnu glavu da mu pomogne prvih mesec-dva, tad najviše stvari pogrešno naučiš.

Ђе могу да купим гусле и ђе могу да научим да свирам их?

А колико коштају једне просечне гусле?

Evo gledam na kupujemprodajem, traže ljudi sto evra u proseku, lool
Za kurac od instrumenta

gusle su najnubovskiji instrument ikada, bilo bi me sramota da mi to nacionalni instrument.

malo kompleksniji od triangla.

Е, људи, фала вам на одговорима. Немам сад кинте за часове, мада знам једног лика који добро туторише(ел то реч?), па ћу се распитати.
имам једног друга који је вољан да ми позајми своју електричну да учим, има ли то смисла или ћу се сјебати?

Пошто сам потпуни нуб за гитару, а требало би да научим неке основе, рецимо акорде и тако то, због бенда, да не морам да пишем песме на јебеном синтисајзеру, је л' има неко неки савет како почињати?

Išao sam oko 6 meseci kod profesora koji je samouk, tako da sve što sam naučio je pogrešno, i onda sam pogrešno nastavio sam, pa danas nakon skoro 9 godina sviranja i dalje mnoge stvari pogrešno sviram, ali sam dosta toga "ispeglao" uz knjigu: http://www.delfi.rs/knjige/5469_gitara_za_neupucene_cd_knjiga_delfi_knjizare.html
Kupio sam je 2007. ili 2008. godine i tada je bila oko 1100-1200 dinara, tako da joj cena stoji. Što se mene tiče, dosta mi je pomogla, sadrži apsolutno sve, i savete za izbor gitare, i uputstva za sitne popravke, promenu žica, ima dosta notnih zapisa, a uz nju ide i disk, pa sve pesme iz knjige čuješ kako zvuče (plus je stereo snimak, pa je ritam na jednom kanalu, solo na drugom). Pored preporuka koje si dobio iznad, ja bih ti preporučio da nabaviš i ovu knjigu, nije baš povoljna, ali mislim da može da posluži. Meni i dan danas služi da se podsetim nekih caka ili da dobijem neku ideju.
EDIT: tek sad vidim tvoju poslednju poruku - nije loše pozajmiti gitaru, tako sam na početku radio, da se moji uvere da me to neće proći za mesec dana, i da mi na miru kupe neku zglavnu gitaru za vežbanje.