Prijava
   

Kako sam proveo letnji raspust

Došao je kraj školskoj godini. Svi smo veseli istrčali iz svojih klupa, teške rančeve i knjige ostavili kod babe na tavanu. Vraćamo se igri i šali. Leto je došlo u naš kraj. Počeo je odmor za sve nas. Bar sam ja tako mislio.

Kao i svake godine, protiv moje volje, odveden sam na selo kod tatinih. Tamo me je sačekala moja baka, umornog lica i mekih ruku. Deda je već bio utreskan, ja ne znam šta to znači, ali sam čuo od babe i tate da je on takav. Verovatno ga boli stomak ili tako nešto, uglavnom, znao sam da nešto nije kako valja. Pošto smo kasno doputovali, mama mi je objasnila da je razlog našeg dugog putovanja taj što je tata iz neke pripizdine i vukojebine. Ona tako govori kad tata kasno dođe sa posla, jer ga šef duže zadrži. Ja to razumem. Moj tata je degustator alkohola u nekom preduzeću. Ja sam išao jednom prilikom kod njega na posao i video da on i kolega Mile drže te flaše u ormarićima i malo-malo odlaze da provere kakvo je to piće, a kada se vrate viču "Dobro je, odlična". No, da se ja vratim na letnji raspust. Morali smo odma' da legnemo, jer ujutru treba uraniti. Čeka nas ceo dan na njivi, tj. livadi. Mora seno da se skuplja. Tata vozi traktor, a deda balira seno, a onda svi mi zajedno to seno sakupljamo i tovarimo na prikolicu.
Jutro je svanulo. Probudili su me rano, baka mi je podgrejala mleko, donela keks, a deda je i dalje bio utreskan. Baba ga je psovala i klela, proklinjala dan kad se udala za njega. Meni je dede bilo žao, po njemu se videlo da ga boli stomak, jer je kad-kad uzdisao i psovao komšiju Jovića što je stavljao šećer. Nisam najbolje to razumeo, ali nije me ni zanimalo. Tata je upalio traktor i bilo je vreme da krenemo. Kad smo stigli na njivu bilo je mnogo sena, ptice su u velikom jatu jurnule u nebo, uplašio ih je zvuk traktora. Deda tu njivu naziva "Prcalište za vukove", jer ima dosta uzbrdica i nizbrdica, pa ima nekih skrivenih mesta. Ja nisam video ni jednog vuka. Krenuli smo da radimo, ja sam na svakih tri sata trčao po vodu, noge su me strašno bolele, ali mi nije bilo teško. Na putu do kuće sam video komšiju Jovića kako radi one bezobrazne stvari sa maminom sestrom, a mojom tetkom. Pokrio sam oči i samo protrčao. Nisu me videli.
Kako je dan odmicao, a posao se bližio kraju, nas je umor stizao. U jednom trenutku iz traktora se čulo tupo krc, krc, puc, puc, proključččč. Tada je tata naglo zakočio, a iz traktora je kuljnuo taman dim. Deda je počeo da psuje dan kada ga je napravio i spominjao je neki kamen koji bi bolji napravio. Nisam znao da moj deda zna da pravi traktore i kamenje.

Volim letnji raspust, volim da odem i u selo, volim i kada deda psuje tatu, jer ume tata i mene da opsuje. Rekao sam tati da sam video tetku sa komšijom, a on me je samo potapšao po glavi i rekao kako je super što sam baš njemu to šapnuo i da sad ne mora da vrati nekih petsto evra.

Definicija je napisana za takmičenje "Pačija škola"

Komentari

Svidelo mi se naročito što si ovaj sastav napisao kao neki dečiji pogled na česte motive o kojima ti inače pišeš, kao neka projekcija tvojih definicija kroz detinje oči. Ostao si dosledan sebi +

Luks, baš sam se pitao da li će to neko da primeti... pazi, generalno, mogao sam ja da nešto isfoliram za neki poenčić više, ali mi baš došlo da napišem nešto u svom fazonu, samo kao mali klinac :) Uglavnom, drago mi je da s' pročitao, al' stvarno :)

zyclon
Odličan (5).

'de ne pročitah malo ranije :) Fala, zajk. Ovo mi druga petica na sastav. Ona moja sisata učiteljica me non-stop lerala sa 4+, a sastavi su bili generalno za 5. Pogotovo onaj "Moja družina Sinji Galeb"... da l' beše kod učiteljice ili nastavnice, ne mog' se setim da ga jebeš, ali je bilo za pet... a i obe su imale sise, pa me to opet buni...

Браво Дућони, очекиван квалитет! :-)

Fala, kafii... 'Ajd udari i ti da ispuniš moja očekivanja :)

He... čekamo i tvoju, bratac! Nemo' izneveriš očekivanja ;)

Фала милом Богу да једна дефиниција на ову тему није о пуштању џоинта у круг, силовању малољетне дјеце из краја и сличне теме. Ако си, роде мој, описао село, и нека си. Од нас сељака (читај Лукса и мене) имаш пуну подршку.

Нема шта да се замјери, пјур кволити, братац! *

Ooo, hvala bratac moj. Ma, odveo bih ja njih na neku njivu ceo dan... pitao bi' ih uveče da li im je sad do tih džointa i špricOva... :)

Veran sebi i otadžbini! +++

Ajoj, genijalno, smejanje!
+++

Momci, šta da vam kažem sem fala, fala :) Udarite i vi koju da vidim vaš raspus', hehehe

kad je cikon dao 5, nemam šta ja da dodam
mene je ocenio opisnom ocenom ''nevera'' lolo
bemliga šta mu to znači

Jesu li ti keva i ćale iz istog sela, ili sam ja nešto pogrešno shvatio?

Heh, nisu, nisu... keva iz grada, a ćale sa sela. Možda te povuklo ovo sa tetkom, jebiga, i ona se ušlepala da pođe, pa zato i tetka tu umešana :)