Prijava
   

Kako sam proveo letnji raspust

Definicija napisana za takmičenje "Pačija škola"!
Poslednji trzaj škole se osećao u vazduhu, a onda, kao oblak pustinjske oluje pred očima su mi otvorili novi vidici. Osećao sam slobodu na svojoj koži. Raspust je napokon došao.

Raspust vam je ono kad ne morate da marite kada ćete sledećeg dana ustati, već se laganini opustite i ne razmišljate o tome. Raspust vam je ono kada zadnji put napišeš rečenicu pre tri meseca, a onda na početku škole već zaboraviš neka slova. Raspust je ono kad možeš da izađeš dokle hoćeš, raspust je ono kada imaš vremena na pretek. Raspust je ono kada te boli briga o svemu. Nego da ne dužim. Elem, od svih događaja ovog raspusta, kao što su odlazak na more i buđenje u drugom gradu, tronoćno pecanje uz eks-ju pesme i gomilu izlazaka moram izdvojiti nešto posebno za mene. To je događaj koji je ustaljen u mojoj porodici, tj. događaj preko kojeg se kod nas u familiji postaje pravi muškarac. Muškarčina, pardon.
Početak avgusta, budi me ćale i kaže da se budim jer je izazov preda mnom. Na to sam se fizički i psihički pripremao mesecima. Svinjokolj. Spakovali smo naše gumene kecelje koje ćemo da okembesimo na naše pocepane i stare majice, jer znate, ne valja da vam krv od krmače od 120 kila ostane na vašoj novoj beloj Najk majici. Avgustovski dani su simboli naše familije, tad se okupljamo kod dede, koljemo svinju, pečemo rakiju, i opijamo uz pečenje i alkohol sve dok nas kučići ne nađu kod Šapca. Jutro, sveže i vedro, ali prijatno. Deda me obučava kako i šta. Objasnio mi je da prvo moram da minimum pet čašica prošlogodišnje šljive oderem pre nego što se dočepam sekire. Dobro to je već bilo savladno odavno kod mene tako da nije bilo problema. Sunuo sam i krenuo u lov. Deda mi je dao njegovu sekiru a ja sam onako odlučan, velikog stasa i samouveren uzeo i osećao sam se kao panišer. To je bio trenutak kada odlučuješ da li si dovoljno zreo ili previše detinjast. Deda je pustio krmaču iz tova, tata je sa leve strane, deda sa desne, brat, stric, tetka i ostali na kraju a ja, ja sam stajao sa njom oči u oči. Prišla je ka meni a deda mi uzviknu: "Sad je udri!". To sam i uradio. Svu snagu sam usmerio ka tom četvoronožnom ukusnom čudovištu! Zveknuo sam toliko jako da je svinji otpala glava! Da ponovim, OTPALA GLAVA! A što je i najgore a i najbolje, svinja je još skvičila! Da, dobro ste čuli, skvičila iako joj je glava otpala! Posle su je moji obrili i servirali, a ja kao najmlađi član koji je ikada cepao svinju u vugla i otkinuo je, dobio sam orden. Kad sam se zapitao šta je nagrada, deda mi je servirao jezik i mozak na tanjir. E to je bio trenutak muškosti! Lav, ili jesi ili nisi! Zgrabio sam rukama i kidao zubima! Sve sam to nalio rakijom i kiselom. Tek kasnije sam shvatio šta sam ja to upravo pojeo. Brat se slučajno odao i rekao da su to bile mošnice. O da, mošnice.

Ovaj letnji raspust sam proveo mnogo lepo, prvi put da sam se osećao kao ubica a da mi je bilo lepo. E sad, škola, mora da se uči.. Život je to.

P.S. Moram priznati da je bilo ukusno šta god da je bilo!

Odličan (2) M.J.

Komentari

Čisto da napomenem da mi je ovo živa istina. Mi Jamajčani svašta jedemo. 5

U pisanju si možda dobar, ali nikada me nećeš nadmašiti uuuu ... gajdama ! :)

+++

Simo, aj na crtu ako smes :)

Професоре за коју је ово оцену? :)

Sačuvaj jednu pečenicu za razrednog.