Prijava
   

Curule

Srpski brend. Jedan od najzastupljenijih vidova obuće u prelepim selima mile nam Šumadije. Proizvod od najfinije gumene mase. Nežno prijanjaju uz stopala. Anatomski oblikovane. Pogodne za sve vremenske uslove. Idealne za rad na njivi, u štali, u magazi. Svaki pravi srpski seljak mora da ima bar dva para, radne i paradne. Ako niste među ponosnim vlasnicima curula, pogledajte u crkvenom kalendaru gde je u vašoj okolini sledeći panađur i obavezno ih nabavite.

Wear curule! Fill the difference!

Komentari

Ovo se kod nas zovu pirocani.Ja sam ih rado nosio devedesetih sa znakom Nike isecenim od case za jogurt i prilepljenim sa strane.
+

hahahaha odlično :)

Paradne se obavezno mažu zejtinom, tako se dobija visoki sjaj. Doduše, ja ih znam kao gumene opanke, ovaj izraz prvi put čujem. Bravo!

И ја нисам знала да се тако зову док се пре извесног времена нисам доселила у Шумадију...

Sestro Marijana ja sam Sumadinac i to se kod nas zovu "KONDURE" :)))

Sokole, sto sela - sto običaja. Koliko ja znam, kondure su gumene čizme koje isečeš pa napraviš ili cipele ili papuče. Najčešće ih obuva onaj kome su veće 2-3 broja, pa najlakše uskoči u njih kada, na brzinu, krene u dvorište.
...jbg, treb'o sam ovo u definicije...

Evo ja ću vas poučiti:
Opanci su standardni od kože, a prvi ''gumeni opanci'' bili su bugarski, i to bez kaiša (Pirotski imaju kaiševe)... E sad, kako se u Bugarskoj, Makedoniji i Delu Srbije, opanci zovu ''C'rvul - C'rvule'' to su naši šumadinci, protumačili kao ''curul - curule''
Tako da je za stare opanke ostao novi naziv, za gumene preuzet bugarski, a kondure i kaljače su potpuno drugi vid obuće...
Još jednom hvala Marijani za def. SVAKA ČAST!!!

+ odlično, hvala i medicusu, radovanu i ostalima, Imam jednog Šumadinca pri ruci, sad ću baš da se pravim važna da vidim da li zna.

evo da prilozim da se - gle cuda opet u Sumadiji - zovu i POPKE :)

meni se ne svidja, nema egzotike

'Де ћеш веће егзотике од миришљавих цурула на босе ноге!