Prijava
   

Ekonomija

Najingenioznija laž ikada plasirana čovečanstvu i pride promovisana kao nauka. Ono što Hitler nije uspeo s oružjem, moderne korporacije učinile su monetarnom politikom i ekonomijom. Prividno slobodni, ljudi danas nisu ni svesni koliko zapravo robuju novcu i onima koji novac stvaraju ex nihilo - a to su banke, ćerdajući polovinu svojih zivota radi profita nekoga kome ni imena nisu čuli, radeći najbesmislenije poslove u kojima potpuno mehanizuju i otupljuju svoj um, pretvarajući se tako u ogorčene, sive, omatorele ljušture, napokon nesposobne da bilo šta u svome zivotu izmene, nesposobne za misao, radost, i užitak, jer prethodan život sve obesmišljava. Procvat psihologije, još jedne imaginarne nauke, govori koliko je porobljeni moderni čovek ogrezo u očaju i beznadju, i zato, divni mladi ljudi, shvatite da možete imati smislenije živote od svojih predaka, shvatite svoju mladalačku energiju, iscrpite entuzijazam, ne dozvolite sebi da vam konvencije poharaju i obesmisle život, pobunite se protiv dotrajalog, užasnog sistema koji nas proždire. Vreme je da počnemo da mislimo vlastitim glavama...

Komentari

Pola onoga što si rekao nisam razumeo, ali mi je bilo jasno da je ekonomija iluzija koju je stvorio čovek. Al molim te objasni mi što misliš da je psihologija imaginarna nauka? Dao sam ti plus inače, samo me zanima to za psihologiju

Ma ja i nisam pisao zbog pluseva, tako da je ova definicija malo promasila sajt. Psihologija jeste imaginarna jer nikada neće imati čvrstu podlogu na kojoj će utemeljiti svoje teorije, u tom smislu sto nije egzaktna kao recimo biologija ili hemija, za koje se pride vezuje kako bi opravdala neka svoja tvrđenja... tako da joj se konstantno ljulja tlo pod nogama, previše je nagađajuća... Nastala je iz puke potrebe čoveka 19/20-og veka, jer čovek pre toga jednostavno nije imao potrebe za psiho-analiziranjem. Naše babe i dede su u slobodno vreme orali njivu i pucao im prs' za nekakve psihologizacije, a mi u slobodno vreme imamo anksiozne... Moderno prokletstvo buraz... tralala

...anksiozne napade i kojekakve kerefeke, htedoh reć'

da znas cisto ko ti je dao drugi minus...ja sam.
za psihologiju delimo isto misljenje, a za ekonomiju ne.Da je naslov psihologija dobio bi +,al kao sto ti rece, nije ti stalo do pluseva.
Ekonomija itekako ima smisla...a ti mnogo gledas zeitgeistove :)
Nije ekonomija samo novac

Nije definicija promasila sajt, promasila je pluseve. Previse je ogorcena i mracna, ako mene pitas. Da ne ulazim u tvoju analizu psihologije...
Za utehu, od mene bar nemas -, to cuvam samo za glupe, neosmisljene i banalne definicije.

Priznajem da sam bio prilično banalan jer razumem se u ekonomiju ko miss Marica u kriv, ipak, čini mi se, živimo u mračnom svetu, a možda si ti zaljubljen pa ti sve lepo i blista, a meni mračno u duši pa tako vidim stvari, ko će to znati... A Vlajko imenjače, ubo si me, bio sam pod uticajem zeitgeista, omamio me film pa sam malo preneo utiske, ali ipak mi se čini da u ekonomiji nešta ne štima, neko tu nekog u zdrav mozak ebe. Kolko se sećam, u školi nam nešta nagvaždaše o tome kako lova mora imat pokriće u nekakvim zlatnim polugama ili nekim drugim precenjenim metalima ili kamenčićima, ili čemu god, i tako trtemrte, a nekako mi se čini da je danas tozla mnogo u deficitu u odnosu na papiriće, ma i da su papirići nego mnogo je digitalizovana ova današnja lova, samo je ukucaju u komp i to su kao neke pare ovo ono... di su bre tu pare, di je tozla, di je ponuda potražnja, zaebano, migolji se tu negde istina... A možda sam i ja malo paranoičan pa mi treba pomoć psihologa (imaginarnih)

Ma u redu je, imenjace.
Ekonomija naravno ima sire polje delovanja od novca. I dosta je logicna, iako se ekonomski strucnjaci ne mogu pohvaliti dobrim predvidjanjima koliko dobrom analizom. I to sve zbog delovanja subjektivnih faktora.
E sad, taj danasnji novac ima vrednost, ali njegova vrednost nije u zlatu i njegovom pokricu, vec u robi koja se moze tim novcem kupiti. Inace je to samo bezvredan papir. Zato svako ko upravlja novcanom masom i stampa novac moze da kontrolise i njegovu vrednost.
Dok je bilo zlata i zlatnog standarda, znalo se koliko novac vredi, ali je problema takodje bilo.
Ako te mrzi da citas suvoparne ekonomske udzbenike koji su meni mozda zanimljivi, preporucujem ti Otkacenu ekonomiju i glavnu poruku te knjige koju cu da definisem za neki trenutak. Ne otkriva ni manji deo ekonomije, al nije lose za procitati.
Inace, zeitgeist ima smisla, ali koliko ima istine, ne znam. Ali i on vredi da se pogleda.

dobio si minus. koleginica sa ekonomskog:D

ne slazem se za ovo o psihologiji.....to sto je manje opipljiva od npr. biologije ne znaci da je i ona imaginarna...onda bi i fizika,matematika i proucavanje svih jezika bilo imaginarno.

Отприлике као да си попљувао медицину због корумпираних лекара.