Automobilizam

  1. http://www.b92.net/automobili/aktuelno.php?yyyy=2011&mm=03&nav_id=498224

    Zoran Radivojević, diplomirani građevinski inženjer, i Ivan Obradović

    Radivojevići su iz Drobnjaka, a Obradovići iz Banjana. Znači, koncept je vrhunski.

  2. Tužni smo kad se gasi neki brend, voljeli ga ili nevoljeli, ako je on ostavio trag u prošlosti. Taj trag u prošlosti može biti i beznačajan, ali kad su neki prepoznatljivi automobili u pitanju tuga je još veća. Poslije mnogo lijepih automobila, poslije "veselih 90-tih" kad je 75-ica bila čudo sa svojim mjenjačem nazad, poslije maštanja naših predaka - jedan veliki brend iz bivše okupatorske države koja nije Njemačka se gasi. Alfa Romeo je od davnina budio radost u nama. Mnogi od nas su maštali da će nekog dana u budućnosti imati prilike bar da provozaju jedan od sportskih modela, ali naši sinovi, nažalost, više na to neće pomišljati.
    Iako kad neko kaže "Alfa Romeo" prije ljepote dizajna pomislim na nepouzdanost, veoma mi je žao ovakvog kraja za jednu fabriku.

    http://www.vrelegume.rs/vesti/alfa-se-vraca-tamo-gde-pripada-aktuelno/

    EDIT:
    Alfa se NE gasi, pogrešno sam protumačio naslov "Alfa se vraća tamo gde pripada". Jebem ti "Vrele Gume".

  3. hahahahahahaha ti ih fino sahrani :D

  4. Pa, jebem mu majku, mogli bi biti malo direktniji sa naslovima. Ovako čovjek može svašta da pomisli.

  5. To su i za Sab kenjali da će da se ugase, pa nije.

  6. Скоро се водила нека полемика, па да чујем и ваше мишљење.

    У питању је фиат браво, безнинац 1.6 16в, око 110кс.

    Е сад, која је нека оптимална брзина на отвореном путу где би он имао најмању потрошњу горива, да ли нека мања брзина 80-90км или можда 100-110, или на коликом броју обртаја?

    Неко је рекао да је за сва возила најбоље око 90 на сат, али су други рекли да пошто је мало јачи мотор да је њему то споро и да мора брже да се вози.

    Које од ова два или нешто треће?

  7. Optimalna je brzina na najvecem stepenu prenosa i sa malim gasom, dakle za ovaj bravo u petoj brzini, sto bi bilo oko 90km/h. Zar nema taj bravo board kompjuter da se ocitava trenutna potrosnja?

  8. Потрошња ти највише зависи од отпора, тако да кад се залауфаш небитно ти је која је брзина. Мени бмв на 120 троши нешто типа четри литре, на равном путу наравно.

  9. Ako je nebitno, ti nabij drugom 100km/h pa da vidimo potrosnju.

  10. Мислио сам на брзину, не на степен преноса.

  11. 4 litra? blago tebi... ispod deset litara na otvorenom putu ne mogu spustit sanse nema. cak ni na autoputu, petom na vr gasa.

  12. Па кад возиш она чудовишта. :Р

  13. ma znam, zajebavam se. skoro uzeo rent a kar C3, neki mali dizel, na 800km puta potrosnja mu bila manja od 4 litra a letio je po autoputu.

  14. Ja sam uspeo, prošle godine na ortakovom 407 2.0 hdi, da spustim na ispod 5l u 6-oj brzini na 105-110 km/h. Doduše bilo nas je četvorica u kolima, bilo bi i niže da je jedan u kolima. A najveća potrošnja mi je bila Lančija Kapom, 2.0 20v, kad sam išao u Beč, išao sam 150-160, trošila je 11-12l.

  15. Bmw benzinac ima generalno problem ako je problem uopšte što mu trebaju malo veći obrtaji za određenu brzinu. Ja na 3000 obrtaja idem 100 dok npr sa Xarom vts onom ne znam dal treba 2400 za to. E sad, ja uz Begaljicu npr ili Bubanj izlazim petom sa 4 čoveka u kolima zbog toga.

  16. tako je, sve zavisi od tipa motora.

  17. Скоро се водила нека полемика, па да чујем и ваше мишљење.

    У питању је фиат браво, безнинац 1.6 16в, око 110кс.

    Е сад, која је нека оптимална брзина на отвореном путу где би он имао најмању потрошњу горива, да ли нека мања брзина 80-90км или можда 100-110, или на коликом броју обртаја?

    Неко је рекао да је за сва возила најбоље око 90 на сат, али су други рекли да пошто је мало јачи мотор да је њему то споро и да мора брже да се вози.

    Које од ова два или нешто треће?

    To je vrlo prosto. A i nije.
    Prvo, sto menji broj obrtaja-to manja potrosnja. Znaci vozeci istim putem najmanje ce se potrositi ukoliko se ide sto je moguce visim stepenom prenosa sa sto nizim obrtajima.
    Eksperimentalno dokazano, vise puta naprimer:http://www.metrompg.com/posts/rpm-mpg.htm
    U realnim uslovima optimalna potrosnja bi bila u podrucju najveceg obrtnog momenta u najvisem stepenu prenosa kod vecine motora jer tada motor najmanje zapinje.
    Znaci za taj Fiat koliko vidim ima max. obrtni moment na 1500 obrtaja (sto me je mogu reci iznenadilo?), znaci u petoj ili sestoj sta vec ima na tim obrtajima bi trebalo da mu je najniza potrosnja.
    Sto se tuce optimalne brzine u odnosu na potrosnju, stari soferi su imali pravilo koje nije skroz pogresno, najbolje je kad ti kazaljka brzinomera pokazuje skroz napred, tada najbolje ide i najmanje trosi. Vrlo cesto i jeste tako kod dosta vozila (izuzev dzipova uglavnom).
    U praksi svaki auto ima neku brzinu koji lako postize i bez napora, tipa vozis Golfa 1.6 benzinca 130 na sat u petoj, nemas obrtomer, a pedalu gasa si stisnuo za otprilike trecinu. Potrosnja ti je u tom momentu malo ispod 8 litara benzina. Ako stisnes gas do kraja doci ces do 175, a potrosnja ce ti biti 15 litara benzina. Znaci za 45 km/h razlike skoro dupla potrosnja. Ne postoji auto koji je ekonomican sa gasom konstantno stisnutim preko pola. Ja sam imao Golfa keca GTI 1.6 i on je trosio 9L na 180 kad ga vozis konstantno autoputem, i to je ujedno i najekonomicniji brz auto koji sam imao i prvi koji je imao pokazivac trenutne potrosnje i to ne elektronski nego vakumski.

  18. Znaci za taj Fiat koliko vidim ima max. obrtni moment na 1500 obrtaja (sto me je mogu reci iznenadilo?)

    А шта то значи у ствари, и што те је изненадило?

    Е да, а и један од коментара је био да ако га возиш у већем степену преноса а на малом броу обртаја, да се тад мотор мучи и троши више горива.

    Мислим, то је била нека полемика нас пешес где се сви слабо разумемо у то а сви смо се правили паметни, зато можда и ово што питам звучи бесмислено. Али после ме занимало шта је у ствари тачно. :)

  19. Pa iznenadilo me zato sto je Fiat uvek pravio motore da se vrte na visim obrtajima, i ovaj mrtvi Zastavin od 55 ks ima skoro kvadratan odnos hod-precnik klipa ko BMW. Maksimalni obrtni moment na 1500 bi trebao da ti omoguci da ga i po gradu vozis petom-sestom bez problema. To kad kazu "muci se motor" to je u ekstremnim slucajevima kad hoces da ga teras petom na 1000 obrtaja, i tada on zapinje, zvece ventili, stuca i dize temperaturu, i to sigurno ne treba raditi, ali potrosnja je tu najmanji problem, tj. opet bi bila manja nego na 2500 hiljade.

    A sta je obrtni moment, i odnos obrtni moment/snaga to ne mogu da prakticno objasne ni neki sto predaju fiziku...:) Ima nekoliko lako shvatljivih primera (mada u strogom naucnom smislu nisu svi tacni) ali pomazu da se shvati.

    Imao sam i Golfa 1 100 KS, i Kawasaki ZZR 600 100KS. Znaci obadva imaju 100 konja i to je to, cifre ne lazu. Golf je recimo imao najveci obrtni moment 135 nM na 3500 obrtaja, a snagu 101 KS na 6300 obrtaja. Kawasaki je imao najveci obrtni moment 62 nM na 9500 obrtaja i snagu 100 KS na 11500 obrtaja.

    Golfa vozis normalno, moze da ide 50 u petoj, kreces sa 1200 obrtaja, mozes da vuces i prikolicu. Sa Kawasakijem ne mozes da krenes bez 5000 obrtaja jer ce da se ugasi, a to je sve zasluga obrtnog momenta. Jedan klip na Kawasakiju je kao soljica od kafe, male klipnjace, mala radilica, i sve se to vrti u picku materinu, ali nema obrtni momenat. Golf veliki klipovi dugog hoda, teska radilica, masivne klipnjace, ne moze to lako da se zaustavi, tj. veci obrtni moment.

    E sad u slucaju automobila, sto veci ti delovi (klipovi, klipnjace, radilica, zamajac) i stro je veci njihov HOD-to je veci i obrtni moment, auto je tromiji ali izdrzljiviji u nizim obrtajima. Sto je sve to manje, motor se brze i lakse vrti, i postize to isto u vecim obrtajima.

    Ako uzmes i uporedis recimo WV i BMW motore iste zapremine i broja cilindara, BMW ce uvek imati veci precnik klipa a manji hod, a WV obratno, zato BMW i trazi vise obrtaja i trosi vise.

Rekli o sajtu

Kada pitate dva čoveka o nečemu, dobićete više od dva mišljenja. Na toj osnovi je stvoren Vukajlija. Rečnik slenga i idioma.

Kompjuterska Biblioteka · 7. Maj 2009.