mobilni telefoni

1. Koji je to essential telefon, čiji je, i koji su ti napredniji huawei telefoni na kojima je uključen "treble" znaš li?

2. Zapravo me odgovor na prvo pitanje zanima al' to ću sam da potražim sada, a na drugo mi ništa ne bi značilo svakako, ne moraš da se trudiš da odgovaraš xd

3. Pa za prvo guglaj Essential Phone. Za drugo, Huawei Mate 9, Honor 8 Pro, P10/P10 Plus. I svi telefoni koji su isporučeni sa Oreo verzijom

4. Hahha šta ste se nakačili na bohora, idite na temu automobilizam i raspravljanje sa njim o kurbli i alternatorima ako smete.

5. Hahahaha somi

Ovaj mlatin post me zatrokirao solidno

6. александаркг
    Jebi mi oca ako sam četvrtinu posta razumeo

hahha bukvalno

7. Svi ovi top IT jutjuberi što kroz ruke proture sve i svašta kao primarni telefon koriste Pixel 2 XL ili IPhone X.

Gledao sam to. Samo mi nije jasno sto za X navode kao prednosti neuporedivo bolje slike na snepcetu (sto je slucaj sa svakim ajfonom) i imessage (sto opet ima svaki ajfon) pa bas i ne kapiram...

8. A sad tebe to kao zanima stvarno sta

9. Evo ako mi kazes zasto te zanima ja cu ti objasniti

10. Al da nije preglupo objasnjenje eto cak i malo glupavo dolazi u obzir

11. Sve je to lijepo, Mlato, što si ti napisao samo je problem AOSP i Google android.

AOSP jeste open source i svaka čast, divota, ja sam 2013. muda progrizao (i ne samo ja, svi koji smo iole radili romove za telefone) da bootujemo AOSP na nexus 7. O problemima sa modemima na samsungu da ne pričam, milijardu verzija su ljudi pisali i opet je bio opaka borba.

To što imaš gomilu genija/entuzijasta koji pišu svoje kodove za pojedine stvari je nešto drugo, android kao platforma koju jednostavno instaliraš na telefon i bootuješ je bajka za malu decu.

Jednostavno, pojedini bitovi su jebeno zaključani. Google je godinama nadograđivao svoje vlasničke binarne biblioteke, posebno GMS (Google Mobile Services) i svako ko hoće google android mora proći test kompatibilnosti za primanje GMS-a.

Da ne širim i ne duljim, Android je divna stvar i jeste open source, android na većini telefona i nije tako open source.

12. Skočko, ako proizvođač uzme AOSP, odradi sertifikaciju i instalira Google servise i aplikacije, čega još ima da Huawei može da uzme od Google a da ostali ne mogu?

Ti pričaš o custom ROM razvoju, ok. Normalno da ste se otelili da portujete AOSP na Nexus 7 jer ste morali da menjate Android frejmvork, HAL-ove i moguće sam kernel. Pre Androida O, nema jasne linije između frejmvorka (platformski nezavistan) i HAL-ova (platformski zavisni). Kod je isprepletan i kad apdejtuješ moraš da čačkaš na više mesta. I ako nemaš pristup nekom HAL-u jer proizvođač neće da ga objavi, najebo si. I kad proizvođač hoće da pređe na novu verziju on će da gubi i vreme i pare jer mora da čeka na proizvođače hardvera da apdejtuju HAL i kernel, pa da tek onda da budži svoje izmene.

E Treble razdvaja frejmvork i HAL koji komuniciraju preko binder-a, vendor kod se odvaja u vendor particiju, tako da je sav kod na system particiji platformski nezavistan.
    Svi uređaji koji se izbaciju sa verzijom O moraju da imaju uključen Treble, inače neće proći Google sertifikaciju. Kao što su CTS testovi za Android frejmvork, tako su uvedeni VTS testovi za vendor kod. Svaki HAL mora imati jasno definisan HIDL interfejs koji će frejmvork koristiti, inače testovi padaju. Deo testa je i butovanje čistog AOSP imidža.

Znači krajnji cilj je da možeš da uzmeš AOSP system.img, da ga flešuješ na uređaj koji ima Treble i da većina funkcionalnosti radi. To je neki lik i uradio na Mate 9, bez ikakvih AOSP izmena. Pa je posle 20 sati čačkanja taj system.img uspeo da potera još na tri uređaja (neki Sony, još jedan Huawei i Essential) što pre nikako nije bilo moguće bez mnogo posla.

Sve se gura ka tome, Google ohrabruje proizvođače da svoj kod što više ubacuju u AOSP, podrška za LTS kernel se od verzije 4.4 produžava sa 2 godine na 6 što znači da bi uređaji lako mogli da primaju 4 zvanična apdejta umesto jednog sada.

Možda to i ne prođe skroz, al ako uspe na dobitku su i proizvođači (smanjuje se potrošnja vremena i novca za apdejt) i korisnici (redovno dobijaju nove verzije). E sad što ti kažeš neće svi proizvođači otkriti svoj kod, al sama ideja da ćeš možda za neku godinu imati system.img koji ćeš bez ikakvih izmena moći da butuješ na veliki broj uređaja je preljepa, da ne pričam koliko bi time procvetalo pravljenje custom ROM-ova.

13. Mlatoni porastao u mojim ocima za jedno 23.7%

14. Priblizan skok imao je samo celtic kad je ostavio post o ubijanju mrava SAS metodom

15. E sad si ti meni pao za 23.7% :D

16. I esential i huawei P10 idu zbog treble-a, a ide i na sony xz, xiaomi A1 i nexus 5c i 6p iako nemaju treble. OnePlus 3t je išao na 8.1 bez ikakvih problema.

A i dalje imaš proizvođača koji su apdejtovali svoje telefone i podržavaju treble ali ne koriste vendor particiju (ako si u skorašnje vrijeme radio sa Asusom).

I super je to, platforma ide samo system.img i linux kernel i pečevi u boot.img i recovery.img, ne diraju SoC i ODM i OEM particije i mirna bosna.

I AOSP je divna stvar jer je open source.

Na drugu stranu Google mobile services nije dio AOSP ali sad stvarno ali stvarno nemam ni vremena ni potrebe da pišem šta je to toliko posebno u UI huaweia i koliko su zapravo išli duboko u underlaying chipset nivo i koliko su obraćali pažnju na HAL i koliko su sve to integrisali u vertikali od početka do kraja i blablablabla

Guglaj Krisa Kutela, čoek je zadužen za razvoj huawei softvera, pa neka ti on objašnjava xD

17. Ne ne ipak je mlatoni iskoristio više jebenih termina, potukao te je u parteru gde je tvoj teren jbg probaj opet xd

18. Mlata il gugla ovo il radi u Nasi

Rekli o sajtu

Štek je dobro sakriveno mesto. Varijacija ima bezbroj: recimo štek-ocene su „isključivo dobre ocene koje se čuvaju za ‘ne daj Bože' situacije, odnosno period kada pljušte kečevi“, piše jedna vukajlijašica. Tako će iskusni školarac prećutati roditeljima da je dobio peticu, a to će im saopštiti tek kada dobije i nekog keca – da bi ublažio negativni efekat.

Deutsche Welle · 29. April 2011.