Suština muškosti i ženskosti

1. Ovu temu zamišljam kao baš, baš duboko filozofsko razglabanje o najfundamentalnijim pitanjima koja se tiču muškosti i ženskosti. Dakle, ostavite prepucavanje o muško-ženskim odnosima i jebačke priče za druge teme.

Da ne bi previše dugačak uvod pisao, iznosiću neka pitanja o kojima odavno razmišljam, jedno po jedno:

Evo prve teme za razmišljanje:

Sa biološke tačke gledišta polnost nije ništa posebno, već samo jedan od načina da se izvrši razmnožavanje, tj. produžetak vrste. Nema tu nikakvih "polova" (termin pol je uveden arbitrarno i sa biološke tačke gledišta nema govora o polarnosti i suprotnosti, već se radi samo o dva različita elementa, međusobno komplementarna koja zajednički vrše funkciju razmnožavanja).

A sam pojam "pol" uveden je baš zbog toga što ljudi uviđaju golemu razliku i opštu suprotnost između onog što je muško i onog što je žensko. Postoje magnetni polovi, geografski polovi, politički polaritet - generalno pojam "pol" odnosi se na neke suprotnosti koje stoje u sukobu.

A u biologiji to nije tako. U biologiji se radi jednostavno o dva komplementarna elementa jednog sistema koji služi za razmnožavanje. Nešto slično kao stator i rotor u motoru. Oba vrše svoju funkciju u slozi i omogućuju rad motora.

E sad, kad u biologiji nije tako, otkud onda taj doživljaj muškosti i ženskosti kod ljudi kao dva totalno suprotna principa, kao neki polaritet?

2. Stvar je sociološkog karaktera.
    U primitivnijim društvenim zajednicama gde je rat kao društveni fenomen kojim se obezbeđivalo prostranstvo a samim tim i resursi, hrana, vodio isključivo muškarac kao jači pol stekli su se uslovi za tu upravo arbitrarnu podelu.
    Onaj koji doprinosi i omogućava egzistenciju, ima mogućnost da diktira uslove, stavlja se u viši položaj i ženu označava kao "slabiji pol". Upravo zbog te svoje proste fizičke snage u fundamentu, muškarac je nasledio pravo da kasnije, u mnogo uređenijim oblicima društva (država) vlada i stavlja ženu u niži položaj. To je tekovina civilizacije tj. međuplemenske borbe.
    Dakle muško je ono koje zbog svoje fizičke snage ratuje, bavi se težim poslovima, a žena je ta koja pomaže u lovu, čuva mladunčad, vaspitava, kasnije kuva i već tako dalje kako se razvijalo društvo.

3. Upravo zbog te svoje proste fizičke snage u fundamentu, muškarac je nasledio pravo da kasnije, u mnogo uređenijim oblicima društva (država) vlada i stavlja ženu u niži položaj. To je tekovina civilizacije tj. međuplemenske borbe. Dakle muško je ono koje zbog svoje fizičke snage ratuje, bavi se težim poslovima, a žena je ta koja pomaže u lovu, čuva mladunčad, vaspitava, kasnije kuva i već tako dalje kako se razvijalo društvo.

Slažem se, ali mislim da stvari idu malo dalje i dublje od toga. Ne radi se tu samo o odnosima nadređivanja i podređivanja (hijerarhiji), niti samo o podjeli poslova. Radi se o doživljaju polova kao nečeg SUŠTINSKI različitog i suprotnog. A taj doživljaj, po meni, nije mogao proizaći samo iz društvene hijerarhije, niti iz podjele posla. Po meni postoji jasan doživljaj da je PRIRODA polova fundamentalno različita. To je toliko jak doživljaj da se odrazio i na jezik i na gramatiku. Muški i ženski rod. Različiti nastavci itd.

Kakve veze ima to što je ženska boja roze, a muška plava sa odnosima moći i podjelom posla?
    Kakve veze ima to što ženska imena uglavnom završavaju na A sa odnosima moći i podjelom posla?

Postoje i mnogi drugi odnosi moći i podjele posla, ali se nigdje ne doživljava tako velika i fundamentalna razlika kao između muškarca i žene.

A sem toga, žene čak i kada su nadređene i na položaju, mogu itekako zadržati svoju ženstvenost (kraljice, premijerke, predsjednice, direktorke itd.)

Tako da mi to shvatanje djeluje kao nepotpuno. A ni sam ne znam neko bolje objašnjenje.

4. To je toliko jak doživljaj da se odrazio i na jezik i na gramatiku. Muški i ženski rod. Različiti nastavci itd.

Jezik je društvena tvorevina i nezavisno od ljudi on ne znači ništa. Podela posla je, kao,po mom mišljenju, suštinska tvorevina uticala na druge društvene segmente kao što su jezik i gramatika. Kroz jezik i gramatiku želela se napraviti razlika između onoga ko vlada i onog ko je podređen.

Poslovi se obavaljaju u skladu sa prirodom (fizička snaga) dakle tu se razvila svest da su polovi fudamentalno različiti.

Kakve veze ima to što ženska imena uglavnom završavaju na A sa odnosima moći i podjelom posla?

To je samo u našem jeziku, kako mi se čini a mi smo isuviše mali uzorak da bi to pripisali celom ljudskom društvo.Preterano uopštavanje dakle.

5. Kroz jezik i gramatiku želela se napraviti razlika između onoga ko vlada i onog ko je podređen.

A zašto onda nisu uvedeni posebni "rodovi" za kmetove i feudalce, robove i robovlasnike, i sl?

Zašto ne postoje "kraljevska", "plemska" i "narodna" imena?

To je samo u našem jeziku, kako mi se čini a mi smo isuviše mali uzorak da bi to pripisali celom ljudskom društvo.Preterano uopštavanje dakle.

Nije samo u našem, nego u skoro svim slovenskim i romanskim jezicima.

A i u onim jezicima u kojima to nije slučaj, npr. engleski, vrlo je lako ustanoviti razliku između muških i ženskih imena ČAK I ONIMA KOJI NEMAJU BOG ZNA KAKVO ZNANJE ENGLESKOG. Dakle, nekako se po zvučnosti "osjeti" koje ime bi moglo biti muško, a koje žensko.

6. izvinjavam se na spemu, ali nemam na temu ništa pametno da kažem, nego samo oću da napišem da sam oduševljen culinim razmišljanjem s obzirom na njegove godine...

7. A zašto onda nisu uvedeni posebni "rodovi" za kmetove i feudalce, robove i robovlasnike, i sl?

Podela na kmetove i feudalce, robove i robovlasnike nema biološku osnovu kao što to ima podela na muške i ženske. Dakle, ta podela po društvenom statusu, je samo jedan segment podele koji ne iziskuje i promenu neke lingvističke suštine.

izvinjavam se na spemu, ali nemam na temu ništa pametno da kažem, nego samo oću da napišem da sam oduševljen culinim razmišljanjem s obzirom na njegove godine...

Pa buri već mi je 17, moram početi da formiram stavove. Vosak možeš oblikovati dok je vruć.

8. Ja lično mislim da su za tu suštinsku razliku između žena i muškaraca zaslužniji hormoni i razne anatomsko-fiziološke razlike (između ostalog i razlike u građi mozga), nego društveni odnosi moći. Čak i žene koje su na visokim položajima su ženstvene, a i muškarci koji su podređeni pokazuju tipično muške crte. (zanemarujem u ovoj raspravi izuzetke, kao što su muškobanjaste žene i isfeminizirani muškarci).

E sad postavlja se pitanje, da li su muškost i ženskost samo funkcije biologije i društvenih elemenata ili se radi o nekakvim "kosmičkim principima"? Razum mi naravno, nalaže da odbacim ideju o kosmičkim principima, i da sve objašnjavam društvenim i biološkim faktorima. Ali, s druge strane, čak i hormoni, i društvo, sve to, ponekad mi djeluju nedovoljni za potpuno objašnjenje ogromne razlike između onoga što se danas smatra muškim i ženskim. Intuicija mi govori da bi tu moglo još nešto da bude. (ali danas će se većina nasmijati i na sam pomen neke metafizike)

A osim toga postoje i neka odstupanja od onoga što bi se na osnovu biologije i sociologije očekivalo. (O tome u slijedećem postu)

9. Čak i žene koje su na visokim položajima su ženstvene

http://img526.imageshack.us/img526/5725/carladelponte.jpg
    živa istina

10. (zanemarujem u ovoj raspravi izuzetke, kao što su muškobanjaste žene i isfeminizirani muškarci).

Jovičiću daj taj drugi post, zanima me.

11. Koja je svrha ove teme? Dokazivati očigledno: da smo svi životinje kojima upravljaju hormoni, mirisi i želja za fizičkim dodirom i zadovoljstvom? To znaju i male bebe...
    Edit. Evo da odgovorim na temu. Nama upravljaju feromoni, i to je to.

12. vu temu zamišljam kao baš, baš duboko filozofsko razglabanje o najfundamentalnijim pitanjima koja se tiču muškosti i ženskosti.

13. Mešate pol i rod.
    Pol je biološka kategorija, postoje samo dva pola: muški i ženski; ili da banalizujem: da li imaš falus ili kteis. Postoje i hermafroditi, ali oni su izuzetno retki, tako da ih možemo zanemariti.
    Rod je socijalni konstrukt. To je kakvu ulogu BI TREBALO da imaš u društvu, šta je socijalno prihvatljivo za tvoj rod, kako da se ponašaš, oblačiš, pričaš... Rod je na neki način nametnut od strane društva.
    E, sad, kao i svaki konstrukt, to je podložno promenama. Ne zaboravite da antropolozi smatraju da su prva društva bila matrijarhati, tek se kasnije razvio patrijarhat.
    Takođe, fina ilustracija pojma rod se može videti kod transrodnih osoba. Biološki to je muškarac, po svemu ostalom to je žena (i obrnuto).

14. Jovičiću daj taj drugi post, zanima me.

Pazi ovako. Kod većine sisara mužjaci su ti koji "ganjaju" ženke i iniciraju seks. Osim toga mužjaci su zavodnici, nastoje se dopasti ženkama. Taj zavodnički element se odrazio npr. u tome što su mužjaci obično ljepši i nakinđureniji od ženki. Ženke su manje i neuglednije. Pogledaj lava sa njegovom grivom ili pauna sa njegovim repom.

Kod ljudi je ista situacija, muškarci su ti koji "zavode" žene, muškarci su ti koji iniciraju neko muvanje i seks, MEĐUTIM - žene se generalno smatraju za ljepši pol i DALEKO VIŠE SE SREĐUJU, DOTJERUJU I SL.

E sad na snagu stupa i sociologija. Ti si, čini mi se, rekao da su muškarci ti koji vladaju i koji su u povlaštenom položaju. Međutim, ako pogledamo spisak stvari koje su društveni tabui za muškarce i za žene, vidjećemo da ima mnogo više tabua koji se odnose na muškarce. (Barem danas, u prošlosti je bilo više tabua za žene).

Npr. danas žene mogu da rade skoro sve što i muškarci. Angela Merkel je premijerka, Elizabeta je kraljica, Valentina Terješkova je otputovala u svemir. Postoji ženski fudbal, ženski boks i sl. Žene u nekim državama mogu da budu vojnici i policajci.

Dalje, žena koja se oblači kao muškarac, izgledaće MILION puta NORMALNIJE I MANJE SMIJEŠNA nego muškarac koji se oblači kao žena. Znači žena može da se oblači i kao žensko i kao muško, a muškarac samo kao muško. Žena može da se šminka, ali ne mora. Ako je lijepa i uredna, niko joj neće zamjeriti što se nije našminkala. A muškarac ako se našminka biće ismijan.

Ako je kod životinja uljepšavanje mužjaka normalna stvar, zašto je to kod ljudi, ne samo da nije normalna stvar, već je i apsolutni tabu. (mislim na šminkanje)

Sve što i najmanje asocira na ženstvenost za muškarce je tabu?

Kako to, da muškarci, kao vladajući, imaju tolika silna ograničenja i tabue u ponašanju?

15. Pol je biološka kategorija, postoje samo dva pola: muški i ženski

Upravo, to "muški" i to "ženski" je društvena tvorevina.

edit
    Ili što Jovičić reče

Sa biološke tačke gledišta polnost nije ništa posebno, već samo jedan od načina da se izvrši razmnožavanje, tj. produžetak vrste. Nema tu nikakvih "polova" (termin pol je uveden arbitrarno i sa biološke tačke gledišta nema govora o polarnosti i suprotnosti, već se radi samo o dva različita elementa, međusobno komplementarna koja zajednički vrše funkciju razmnožavanja).

16. Pol jeste bioloska kategorija!
    Rod je drustvena tvorevina!

To je samo ono što kao pjesmicu naučimo iz udžbenika sociologije.

I pol i rod su koncepti izmišljeni od strane ljudi i nastali dejstvom društvenih elemenata.

S tim da se na kraju "pol" odnosi samo na biološki aspekt muškosti i ženskosti, a "rod" na društveni aspekt.

Sa biološke tačke gledišta jedino postoji "čovjek koji ima dva X hromozoma, pičku i rađa" i "čovjek koji ima X i Y hromozome, kurac i pravi djecu". Nema razloga da se to naziva ni polom ni rodom. Niti ima nekog posebnog razloga da se prvi naziva ženom, a drugi muškarcem.

17. Imaš muški pol i ženski pol.
    Imaš muški rod i ženski rod.
    Toliko je jednostavno. Ne vidim u čemu je problem.
    Pol: http://en.wikipedia.org/wiki/Sex
    Rod: http://en.wikipedia.org/wiki/Gender

18. Pol generalno označava suprotnost i veoma je grubo po analogiji pripisan podeli ljudske vrste, jer žene i muškarci imaju više karakteristika u kojima se poklapaju od onih u kojima se razlikuju.

19. A jesi pročitao onaj moj malo duži post gore na početku druge stranice? To ti je onaj odgovor što si me pitao. Sad mene interesuje imaš li nekih komentara?

Rekli o sajtu

Osim velikih istorijskih i nacionalnih zabluda, podložni smo i onim „sitnijim”, ali koje nam određuju svakodnevicu. „Ne valja da se sedi na kućnom pragu, posebno kad grmi”, „Hleb od 500 grama je opšteprihvaćen pod nazivom kilo hleba”, „Ne valja da se zviždi u kući, to privlači miševe”, „Ne valja da se otvara kišobran u kući”, „Žvakanje žvaka može da deformiše vilicu”, „Ma koliko vruće i zagušljivo bilo, ne otvarati prozor, ubiće promaja”, navode na popularnom internet portalu „Vukajlija” niz sujeverja i zabluda našeg naroda.

Politika · 31. Januar 2011.