Nešto moje, daj da vidim i tvoje (sram vas bilo)

  1. Jagoda, nana, med 2013 - fermentacija gotova, sad jos da se izbistri.

    http://www.dodaj.rs/f/3z/x1/QNfGg9k/dsc0584.jpg

  2. šta je ovo i kako se pravi :D

  3. Koliko tu ima alkohola i da li postoji verzija bez jadode lolo

  4. dobro postavljen laminat :)

  5. Baza je Vodka. (Vec sam pominjala, muž mi ne da da trošim dobru rakiju na likere, a od loše ne ide.)
    Ja nisam probala samo nanu i med, mada vi'š nije loša ideja...

  6. Jao Rejvenko ljubim te u crne nokte, turio sam vino u frižider zaboravio sam načisto na njega.

  7. Danas sam probala rakijicu (šljivku), ali u koju su stavljene suve smokve, pa na sunce nznm koliko dana. Juuu, što je dobraaa!
    A ima da se proba i suvo grožđe, maline, borovnice, kupine...silan poso bre!

  8. Ja sam probo kod drugara pre par godina kajsiju prepečenicu a on u nju dodao pelinovu travu kako mi je objasnio i ostavio to da odstoji ne znam ni ja kolko dana. Rakija je dobila zelenu boju, a bila je toliko ljuta da je na nos izlazila ljutina, tada sam bio tolerantan na alkohol, posle treće čašice ja nisam znao gde udaram.

  9. Брат је правио медовину, каже сипа се фазон пар тегли меда у воду, дода се шећер и остави 20 дана да ферментише, каже да је било скроз ок. Зна ли неко нешто више о томе, пошто коњ нема рецепт више, оћу правим?

  10. Зна ли неко нешто више о томе, пошто коњ нема рецепт више, оћу правим?

    Pravio sam ja pretprošle godine, ali malo je komplikovanije, neće odmah da fermentira, treba da prestoji preko zime, i da se pretače, kao vino, i na kraju dobiješ nešto bistro-žućkasto, boje meda, malo jače od vina. Glava ostaje bistra, ali noge i jezik zapliću. Samo ne znam na kojem računaru mi je recept, ali ću ti poslati kad nađem. Da ne znaš ruski? Pošto je na ruskom, da ne prevodim.

  11. Не знам руски, али снаћи ћу се, имам речничину кући, имам гугл транслејт, немој да се цимаш :) Хвала ти.

  12. Ево, мало је било да се преводи:
    Мед 1,25 кг
    8 литара воде
    Хмељ 2 кашике
    Мед сипаш у кључалу воде, оставиш да стоји један дан, а затим поново доведеш до кључања, и куваш сат времена. Скинеш, додаш хмељ, поново течност куваш до кључања, пустиш да се мало охлади, па куваш на лаганој ватри кратко време (мање од пола сата). Скинеш, чуваш у великој зачепљеној посуди 2-3 недеље. Ако ферментација не крене, или је сувише спора, додај вински квасац. За ту количину треба ти око пола оне кесице, можеш купити у пољопривредној апотеци. По завршетку основне ферментације разлијеш у боце (пази да не повучеш талог, јер ће талог пасти на дно, боље и да бациш мало него да ти поквари све), зачепиш чврсто плутом и оставиш на хладном месту (рецимо подрум), по могућности закопане у песак. Ја сам их држао тако око 3 месеца.
    Хмељ потражи у оним продавницама здраве хране. Ето. Има још других начина да се прави то, ја скинуо са Интернета, али ми било компликовано. Ево, ако хоћеш и то:

    Postoje dva pristupa kad je obrada meda tj. pravljenje medovine u pitanju.

    Prvi je da se med kuva jedno 15-20 minuta radi pasterizacije. Tom prilikom na povrsinu izlazi pena i tzv. necistoce na povrsinu i one se kasikom odstranjuju da ne bi uticale na fermentaciju i zagadjivanje mosta. Postoje vise recepata na internetu koji se baziraju na ovom pristupu. Ja nisam pristalica ovog jer smatram da je med sam po sebi vrlo nepovoljna sredina za razvoj bakterija i divljih kvasaca zbog visokog sadrzaja secera i dehidrirace bilo sta sto ima nesrecu da se spusti na njega. Takodje, prilikom kuvanja (pasterizacije) se gubi deo dragocene arome meda.
    Drugi pristup je da se med ne kuva vec samo rastopi u mlakoj (toploj) tecnosti. Znaci, stavis sud sa medom u neku serpu sa vodom i zagrevas dok ne postane potpuno tecan. Onda ga pomesas sa sirom i sipas u balon. Izmeris specificnu tezinu siromerom. U to dodas rehidrirani vinski kvasac (rehidriran obicno u razmeri 1:10) i sto je vise moguce promesas posto je kiseonik vrlo bitan za rast i razmnozavanje celija kvasca. Zatvoris vranjem (fermentator ili airlock) u koji si sipao vodu.
    Kada je vrenje zapocelo, posle 24 sata, otvoris balon (sud) i opet dobro promesas da bi kvasac dobio svoju svoju neophodnu dozu kiseonika i zatvoris opet vranjem. To ponovis opet posle narednih 24 sata.
    Preporucljivo je dodati hranu za kvasce (Fermaid-K) kad je 1/3 ukupnog secera prilikom fermentacije potroseno. Ako je pocetna specificna tezina bila 120 Oe, hranu bi trebalo dodati kada ona padne na nekih 85 Oe.
    Pretakanja se vrsi kada specificna tezina padne na nekih 30 Oe i kada je aktivnost mehurica u vranju pala na minimum. Pretakanje se vrsi kao i kod vina tako sto se talog koji se sastoji od mrtvih celija kvasca, necistoca i drugih primesa ostane na dnu suda a onaj bistri deo se pretoci u drugi sud. Na drugi sud je takodje neophodno namestiti vranj posto se fermentacija nastavlja, tj. nastupa sekundarna fermentacija. U zavisnosti od pocetne specificne tezine, moze se reci da je fermentacija zavsena kada specificna tezina padne ispod 20 Oe. Sto duze traje sekundarna fermentacija, medovina ce biti suvlja i sadrzace vise alkohola. Ovde je ogranicavajuci faktor tolerancija alkohola samog vinskog kvasca.
    Medovinu mozes da pravis od bilo kog grozdja, tj. od onog kog imas na raspolaganju. Naravno, sto je grozdje kvalitetnije i samamedovina ce biti kvalitetnija.
    Ako nemas strpljenja da cekas do sledece jeseni, medovinu mozes da pravis i tako sto ces da fermentises med sa ili bez dodatka voca ili raznih zacina. Mogucnosti za eksperimentisanje su stvarno neogranicene.

  13. Hvala za recept Vald.

  14. Hvala za recept Vald.

    Ništa, nego ovaj prvi metod, što sam radio, nije velika količina, deset litara, to može sve da se popije, što sam i uradio, u roku od mesec-mesec i po, ali primetio sam da su poslednjih par flaša bile suvlje i jače, što znači da fermentacija nije prestala. Sad kad bih pravio, pretakao bih iz velikog balona u neki drugi veliki balon, ne bih razlivao u flaše, jer kako da zaustaviš previranje u flašama? I tek kad bih presekao vinobranom, onda u flaše, da se ne bi menjalo vremenom. Ali eksperimentisaću, samo ne ove jeseni, jer mi stiže prvi rod vinograda, pa da vidim kako ću se snaći sa vinom.

  15. Probacu ja onda sa vinobranom. Samo da vidim ima li u mom kraju hmelja za kupiti. Srecno sa vinom!

  16. Чек са каквим сиром мешаш мед тачно, нешто специфично или може било који сир?

  17. E'o, obradih trejler iz Mirror's Edga 2, pogledajte dok ne smaknu:)

    http://www.youtube.com/watch?v=jTTstgPY_jQ&feature=share

  18. https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/409109_363982840362090_426958239_n.jpg

    moj (bivši) razred, slika sa maturske ekskurzije, ja sam ovaj drugi s desna gore kod ovih devojaka. ne znam de se nalazim lololo

  19. Хвала за рецепт медовине, сад нађох тек!

Rekli o sajtu

Štek je dobro sakriveno mesto. Varijacija ima bezbroj: recimo štek-ocene su „isključivo dobre ocene koje se čuvaju za ‘ne daj Bože' situacije, odnosno period kada pljušte kečevi“, piše jedna vukajlijašica. Tako će iskusni školarac prećutati roditeljima da je dobio peticu, a to će im saopštiti tek kada dobije i nekog keca – da bi ublažio negativni efekat.

Deutsche Welle · 29. April 2011.