Prijava

U poslednjih desetak godina internet je postao jedan od najbitnijih medija. Da li mislite da bi pristup internetu trebalo zastititi ustavom i koliko je isti vazan za demokratiju i slobodu govora sirom sveta? Na koji nacin jos stiti ovo pravo? Da li mislite da je sloboda pristupa internetu postala uslov slobode pojedinca? Da li je internet postao toliko vazan medij da bez njega demokratija danas nije moguca? Kako gledate na cenzuru interneta u Kini i da li mislite da bi popustanje cenzure dovelo do drustvenih promena u toj zemlji? Koliku je ulogu internet odigrao u revolucijama na bliskom istoku?

Ne znam, to spada pod ono o slobodi govora i slobodi informisanja ( ako postoji). Ima pravo svako ko ima tehničke mogućnosti.

Ali ne radi se o tome. Radi se o pravu drzave da cenzurise internet ili da ga potpuno iskljuci kao u Egiptu.

Pravo na internet je zagarantovano statutom medjunarodnog prava. Sad, ne znam da li on zabranjuje cenzuru interneta, kao što je bilo na primer u Kini (kucaš sloboda govora i izadje ti no results), mada tako nešto definitivno nije normalno. Opet, postoji problem. Jedini načini na koji se regulišu povrede normi medjunarodnog prava jesu sankcije i rat. Pa, da li je vredno toga?

Ja mislim da bi trebalo postaviti kao ustavnu odredbu pravo svakog gradjanina srbije da ima slobodan pristup internetu. Ne govorim o tehnickim mogucnostima vec o onemogucavanju drzave da na bilo koji nacin onemoguci gradjane da pristupaju internetu, da ga cenzurse itd. Ako smo skoro pa uvek poslednji u bilo kojim inovacijama onda bi bar mogli da u tome budemo medju prvima u svetu. Da podsetim jedino su Finska i Estonija ozakonile ovo pravo. Engleska i Francuska nameravaju da to učine u skorijoj budućnosti, ali sa izuzecima, zapravo žele da ostave državi diskreciono pravo da ogranici u nekim trenucima internet pod izgovorom borbe protiv pirtaterije i zaštite autorskih prava. Mislim da je to jadan i providan izgovor i da se i najdemokratskije zemlje plase ovog medija i žele da ga stave pod kontrolu.
Na karti koja pokazuje cenzuru interneta u svetu indikativno je da je u autokratskim zemljama internet cenzurisan. Primeri su Kina i Iran kao najtotalitarnije po tom pitanju a o Severnoj Koreji da ne govorimo. Zanimljivo je da zemlje Balkana i srednje Afrike imaju najslobodniji internet. Po tome eto prednjacimo u svetu. Dakle, u Srbiji skoro da nema cenzure.

Ja sam mnogo puta govorio o negativnim efektima interneta i zagovarao sam to da mi sami sebe ograničimo u vremenu koje provodimo online.

Međutim, ovdje se u potpunosti slažem sa cernogodom. Internet treba da bude slobodan i necenzurisan, a slobodan pristup istom zaštićen ustavom i da se smatra za osnovno ljudsko pravo.

Ma koliko Internet imao nekih negativnih efekata, za današnji svijet bi bilo mnogo pogubnije ograničavati ili ukidati Internet.

Mi trebamo sami naučiti da se kontrolišemo na internetu i da ga koristimo u pozitivne svrhe, a žestoki sam protivnik svakog kontrolisanja i ograničavanja od strane države!