Занимљиве чињенице о историји Срба
  • Цар

Ова тема има само једно правило: Немојте да уносите непровeрене или нетачне чињенице (маните се Деретића и екипе).

Према Масудију, Срби су били особен и од осталих Словена посебно поштован народ, који је покојнике, укључујући и владаре, спаљивао заједно са њиховим јахаћим коњем, те су по томе слични Индусима. Овај податак понавља и Ибн Даста. Да се спаљују као Индуси, још се изричито бележи за Русе. У одсуству наших писаних података или других писаних извора, последња археолошка открића у значајној мери објашњавају на шта су арапски научници мислили издвајајући Србе од осталих Словена, и упоређујући нас са Индусима.

• Bojan extream

Nisam ni mislio da je neko drugi otvorio temu :)
    Ja se secam iz osnovne da je neki rimski pisac/pesnik sta god pisao o Srbima sa divljenjem hvalio nas do neba, kako je to srdacan i veoma gostoljubiv narod. Ti sigurno znas vise da napises o tome tako da izvoli :)

• Skočimiš

Nema ljeba da su prije pun kurac godina ti vaši 'Srbi' mogli da imaju svijest da su oni Srbi. Ako ćemo ganjati koje je pleme odakle došlo - onda su svi i Rusi i Italijani i Grci i štatijaznam....

• Bojan extream

Skocko nemoj zameriti ali nisi razumeo i lupas teske gluposti.

• Цар

Nisam ni mislio da je neko drugi otvorio temu :)

Хаха, јебига, и ми Цигани морамо од нечег да живимо :)

• Цар

Ево пар "изјава" о Србима који су остали негде записани:

1. Сви Срби у аустријским и мађарским земљама имају много лукавости,прирођене духовитости и притворености,сељаци нису тако глупи и будаласти као у осталим земљама....
    ФРИДРИХ ВИЛХЕЛМ ФОН ТАУБЕ,немачки писац(1777)

2.Весело расположење не напушта Србина готово никад;свуда се изражава наклоност ка дружењу и гостољубивости.
    ОТО ПИРХ,пруски гардијски официр(1829)

3. Српска (је) девиза-"Ни од чега се не изненађивати".
    ПАВЕЛ АПОЛОНОВИЧ РОВИНСКИ(1868-1869)

4. Народне особине (Срба) су:смисао за породице,љубав према родитељима,љубав слободе и отаџбине,храброст,гостопримство,умереност,с друге стране:свађалачки дух,препреденост,празноверје.
    АЛБЕРТ ВИРТ,немачки публициста(1914)

5. Сваки је Србин џентлмен.
    В.ДЕНТОН,енглески путник(по Драгиши Васићу)

6. Срби и Српкиње средњег века беху лепи људи са правилним цртама... противно глатко избријаним Италијанима, Срби и остали народи источне Европе носили су дугу браду и косу... Песнички идеал беше жена отворено златне боје, као и у делима класичне старине... На старим фрескама и у описима приказују се Срби и Српкиње као високи и лепи људи са правилним цртама лица... Србин Босанац је по расту и данас виши од Србина из других крајева... Поред смеђе и црне косе, која преовлађује, има још и данас плавих људи...
    К. ЈИРИЧЕК, чешки историчар

7. Срби се боре до бесвести, они су чудни борци, агресивнији дивљачнији и енергичнији од Руса; имају више иницијативе и самосталности.
    ФОН БОРОЈЕВИЋ, аустријски фелдмаршал

8. Наполеон није познавао Србију и Србе. Али, имамо ли ми права, ми, Французи века, да не познајемо једну земљу и једну поезију коју су Немци, наши наследни непријатељи, признавали изнад њихове, а којом се, ипак тако поносе.
    ЛЕО Д` ОРФЕР (Француска), 1916.

9. Између свих данашњих Словена Срби имају најчистије, најблагогласније наречје. Њихово народно песништво по обиљу свом и одмерености – по мом мњењу – премашује све што ми је у тој врсти познато.
    ЈАКОБ ГРИМ (Немачка), 1823.

10. Мора да је спартанска мајка и кћер херојског соја, она која је овако писала своме сину сељаку, затворенику у Аустрији. "Претпостављам, ако си затворен то је зато што си био рањен и ниси могао да се браниш. Али, ако су те ухватили а ниси рањен, не враћај се кући, сине мој. Оскрнавио би село које је на олтар домовине положило осамдесеттри хероја, без сто двадесет оних који су позвани у восјку. Твој брат Милан пао је на Руднику. Био би срећан када би могао да види свог старог краља како пуца из пушке на фронту."
    Р.Г.Д. ЛАФАН (Енглеска), 1917.

• Цар

Nema ljeba da su prije pun kurac godina ti vaši 'Srbi' mogli da imaju svijest da su oni Srbi. Ako ćemo ganjati koje je pleme odakle došlo - onda su svi i Rusi i Italijani i Grci i štatijaznam....

Ја ич не разумем што си хтео рећи. Дај, човече, појасни, ово к'о да си преко Транслејтера написао...

• En_Dotter

Мислим да бих пре престолонаследника разумео него то што си цитиро.

• Скелетор

hahahahahh!
    ćekaj bre, da li neko ovo uopćer razbira,ne?

• Maksimilijan Morel

Мислим да бих пре престолонаследника разумео него то што си цитиро.

@Hatakaran
    Kači još toga ako imaš, zanimljivo je.

• Skočimiš

Ama, ljudi, Srbi ne postoje kao narod. Mi smo svi jedno, kako ne kontate?

• Букснетина™

Увек смо јебуцкали Хрвате и Црногорце у свему, који муку муче са комплексима!

• Skočimiš

Ne postoje ni Hrvati, pogotovo Crnogorci.... Nisi ni ti skontao...

• Букснетина™

Ма јок, сконтао ја добро, него неки не скапирају зајебанцију лололо

• Skočimiš

Mi smo svi došli sa Sjevernog pola i naselili se u područje Švarcvalda odakle smo se raštrkali po bijelom svijetu.
    Osnivači Rima, Romul i Rem, su potekli od tog plemena. Osnivači Indije i Hindusa su potekli od tog plemena. Osnivači Engleske takođe imaju te krvi. Turci Seldžuci su dokazani potomci, Spartu je osnovalo to pleme....

• Цар

Гоноске Комаи

ЈАПАН СРБИЈИ

О ти земљо жеља узвишених
    Твоја воља силна и огромна
    Повија се чак до земље црне
    Тражећ искру величине бајне.

Као бистри планински поточић,
    Што извире у глечеру даљном
    И вијуга кроз планинско жбуње
    Журећ трудно самохраној дољи.

А у путу силе скупљајући
    Постав тако силнијем таласом
    Хита журно силном океану
    Раван њему и силом и снагом.

"Југословенски дневник„
    Суботица, 7. децембра 1930.

• Цар

Скочимише, ај' 'леба ти, прочитај прву реченицу теме.

• Цар

Карло Велики је 805. године, да би што ефикасније онемогућио одбрану Срба (у централној Европи) , установио Limes sorabicus, појас у коме се оружје није смело продавати Србима. Овај Limes није представљао етничку границу. Да нису били баш лак плен сведочи и наредба Карла Великог из 807. године, у којој се каже:
    ако нас нападну Чеси, треба у борбу да ступи трећина војске,
    а ако нападну Срби, онда сва војска.

• Remac

Ajd sto smo kuronje, al nisam znao da smo bili ovolko zajebani i prije iljadu godina