Osim velikih istorijskih i nacionalnih zabluda, podložni smo i onim „sitnijim”, ali koje nam određuju svakodnevicu. „Ne valja da se sedi na kućnom pragu, posebno kad grmi”, „Hleb od 500 grama je opšteprihvaćen pod nazivom kilo hleba”, „Ne valja da se zviždi u kući, to privlači miševe”, „Ne valja da se otvara kišobran u kući”, „Žvakanje žvaka može da deformiše vilicu”, „Ma koliko vruće i zagušljivo bilo, ne otvarati prozor, ubiće promaja”, navode na popularnom internet portalu „Vukajlija” niz sujeverja i zabluda našeg naroda.
Politika · 31. Januar 2011.
kad bi znao sta pise ti bi rekao ja cu vamo...a ne ne
Lolo do jaja :)
A da malo offtopičim, da li vi ateisti smatrate da su ovi ljudi debili zato što su bili duboko religiozni:
Soren Kjerkegor
Fjodor Dostojevski
Lav Tolstoj
Emanuel Svedenborg
Isak Njutn
Gotfrid Lajbnic
Nisu oni debili, ali debilan je religiozni deo njihove licnosti... Ja tesko mogu da shvatim kako jedan Lajbnic ili Tolstoj mogu da veruju u nesto tako.
Vidiš da mogu.
nije sija nego vrat....
Bili su religiozni , ne toliko duboko koliko bi ti voleo.
Kao i vecina ljudi danas ,prekrsti se, postuje moralna nacela svoje religije,
generalno veruje da Bog postoji i to je to.
A slazem se da je taj deo licnosti debilan , ne talenat za pisanje ili nauku ili sta vec.
Gde si ti iskopao da je npr. Dostojevski bio duboko religiozan? :)
Pa znam da je malo glupo moje objasnjenje, ali ja se tesko mirim sa cinjenicom da su ti ljudi religiozni, mada ko zna, nismo ih poznavali licno, mozda su samo govorili da su religiozni, ili su imali neki svoj nacin verovanja, kao Njutn koliko znam.
Jovicicu, u 14. veku (recimo) broj ateista je bio mizeran. Sa napretkom civilizacije, i narocito dostupnoscu OBRAZOVANJA obicnom narodu, povecao se broj obrazovanih, tj. "slobodnomislecih" ljudi. Samim tim se broj ateista povecao.
Religioznost kod intelektualaca u 21. veku je retkost. Sa razlogom.
@Jericho
Bas tako!
o tome koliko je neko religiozan mislim da je malo besmisleno pricati..pogotovo o likovima koje ne poznajemo ili neki istorijski...Koliko je neko religiozan to zna samo on.
Ovde se, koliko sam shvatio, raspravlja o veri, što je širi pojam od religioznosti. Mnogo širi. Sebe smatram vernikom koji nije preterano religiozan - iz religije štujem samo tradiciju koja opet ima neke svoje druge vrednosti.
Uglavno, ova rasprava je toliko jadna, a lik koji je otvorio temu nema nijedan argument osim da je Bog čika koji baca magiju i u kojeg on ne veruje. Ne razumem tu misiju (lepo vam je Kizo rekao) da preobratite vernike? Zašto?
Мрзи ме да читам све, мрзи ме да гледам све клипеве, само оћу Јовичића да питам нешто.
Како ти кажеш, бог неће да излечи богаље јер је очигледно чудо или шта већ. Исправи ме ако грешим. Зашто онда сваке године у Јерусалиму се исто чудо понавља? Она ватрица лепа. Куш очигледније леба ти...
Evo malo detaljnije o njima:
Soren Kjerkegor, najistaknutiji danski filozof, preteča egzistencijalizma, bio je duboko religiozan čovjek i njegovo kapitalno djelo "Ili - ili" zagovara religiozni način življenja.
Fjodor Dostojevski, po mnogima najbolji romanopisac svih vremena, MAJSTOR psihološkog realizma, najbolji psiholog među književnicima, čitav život je razmišljao o religioznim pitanjima, preispitivao ih, dovodio u sumnju, KRITIKOVAO ih sa stanovišta ateizma, racionalizma, nihilizma, ali ipak je vjerovao.
Lav Tolstoj, takođe veliki romanopisac, po sopstvenom priznanju veći dio života živio raskalašno i amoralno, ali je pronašao vjeru, i doživio duhovni preobražaj, o čemu je i pisao u Ani Karenjinoj, u romanu Vaskrsenje i sl.
Emanuel Svedenborg, po nekim popularnim sajtovima (u čiju vjerodostojnost ne vjerujem, ali eto samo navodim kao zanimljivost) imao je, po nekim procjenama najveći IQ - 205 ili 176. Bavio se svim mogućim oblicima NAUKE i postigao sjajne rezultate. Bio je duboko religiozan čovjek i imao je religiozne vizije koje je iznio u knjizi: "Arcana Cœlestia"
Isak Njutn, pravi utemeljivač moderne fizike i nauke uopšte. Napisao čuveno djelo u kome je sistematski iznio svoja naučna otkrića i eksperimente "Philosophia Naturalis Principia Mathematica" Otkrio je infinitezimalni račun. To se djelo i danas smatra jednim od najznačajnijih naučnih dijela ikada. Skoro čitav život se bavio proučavanjem Biblije, bio je veliki vjernik i čak računao kad će se desiti Drugi Hristov Dolazak.
Gotfrid Lajbnic - poslednji pravi renesansni čovjek, briljirao je u filozofiji, pravu, matematici, nezavisno od Njutna otkrio infinitezimalni račun, bavio se raznim oblastima nauke. Po procjenama je takođe imao izuzetno visok IQ (oko 210 ili 179) - napisao je jednu od najopsežnijih filozofskih odbrana hrišćanstva "Teodiceju". Luteranska crkva ga je proglasila za sveca.
*
Takođe i Mihajlo Pupin je bio vjernik. Ima anegdota po kojoj su njega ljudi obožavali zbog njegovih otkrića u vezi telefonije, ali on je rekao da to nije ništa, da je pravi pronalazač Bog, koji je stvorio njegov prst, kojim on dalje može da stvara.
Jovicicu, u 14. veku (recimo) broj ateista je bio mizeran. Sa napretkom civilizacije, i narocito dostupnoscu OBRAZOVANJA obicnom narodu, povecao se broj obrazovanih, tj. "slobodnomislecih" ljudi. Samim tim se broj ateista povecao.
Religioznost kod intelektualaca u 21. veku je retkost. Sa razlogom.
Ovo si lepo rekao.
A sad, Jovičiću, znaš li da je Dostojevski bio na robiji u Sibiru jer je podržavao komunizam? Teško da tako nešto može da se desi doboko religioznom hrišćaninu iz Rusije.
Da lik koji je otvorio temu nema argumente ...
Imas tri ona klipa na pocetku ako si ih uopste odgledao, da ja to isto ne bih pisao dva sata.
A poenta je diskusija , za koju od pocetka potenciram da bude kulturna i bez vredjanja.
Sta je problem Ox?
I ovo je duboka religioznost? :D
@En_Dotter
To cudo moze i to je ok, (cudo...)
Ali da invalid dobije noge i ruke nazad , e to ne moze...
Šta fali komunizmu? On se uopšte, sam po sebi ne kosi sa hrišćanstvom. Hrišćanstvo je mnogo bliže komunizmu nego kapitalizmu. Jedini problem kod komunizma, sa hrišćanskog aspekta, je taj što su komunjare u komunizam dodale i ateizam. I prvi hrišćani su živjeli u nekom obliku komuna, bez privatne svojine, sve su dijelili među sobom, kao i mnogi monaški redovi.
Ma daj svi ti ljudi su govorili da veruju zbog toga sto je to tad bila fora, kao i sad, kad dobijes nagradu kazes: "Zelim da se zahvalim Bogu, porodici, bla bla bla." A ovo sto si naveo ove ljude, vecina njih su vernici pro forme, vidis da su se svi bavili nekim aktivnostima koje nisu bas religiozne, cak su i preispitivali veru itd.