Osim velikih istorijskih i nacionalnih zabluda, podložni smo i onim „sitnijim”, ali koje nam određuju svakodnevicu. „Ne valja da se sedi na kućnom pragu, posebno kad grmi”, „Hleb od 500 grama je opšteprihvaćen pod nazivom kilo hleba”, „Ne valja da se zviždi u kući, to privlači miševe”, „Ne valja da se otvara kišobran u kući”, „Žvakanje žvaka može da deformiše vilicu”, „Ma koliko vruće i zagušljivo bilo, ne otvarati prozor, ubiće promaja”, navode na popularnom internet portalu „Vukajlija” niz sujeverja i zabluda našeg naroda.
Politika · 31. Januar 2011.
Šta sad, ako se neko bavi naukom, on automatski nije vjernik? Otkad je to vjernicima zabranjeno da se bave "nekim aktivnostima koje nisu baš religiozne" ?!?!?
@Ludi cak
Duboko u vjeri kaze covek....
Kjerkegor, Lajbnic, Njutn i Svedenborg nisu preispitivali vjeru, nego su je branili i zagovarali!
Da, da, bas je Njutn branio veru, osim sto je po crkvi bio sektas. A nije zabranjeno da se bavis naukom, ali svi su oni radili nesto sto je suprotno hriscanstvu, ali kako sam i ja i neko vec rekao, ne mozemo da znamo ni sta su oni govorili, ni mislili niti sta je sacuvano od svega toga.
Šta mislite, jel Isus jebo il je JEBO?
Ма сви велики умови су верници и захваљују се богу на својим достигнућима јер нису у стању без божије помоћи да дођу до сазнања. Шта је ту чудно? Ајде ми реци зашто је Галилео реко ипак се окреће пред смрт, а до тада је био "верник". Реко је, што би ми рекли данас:
Kao prvo nauka nije suprotna hrišćanstvu, odakle ti to?
Kao drugo, to što je Njutn bio sektaš, ne znači da nije vjernik, niti da je protiv vjere. Mnogi sektaši su veći i iskreniji vjernici od pravoslavaca i katolika. On se jednostavno nije slagao sa doktrinom Anglikanske crkve. To ne znači da nije bio vjernik. Pojam "sektaš" se uglavnom koristi u svrhu vređanja i omalovažavanja svih onih čije se shvatanje kosi sa zvaničnom doktrinom crkve. Po meni je veći hrišćanin bio "sektaš" Luter, nego pape koje su prodavale indulgencije i sprovodile inkviziciju.
@LUDI CAK
Covek zna da su zagovarali i da su bili duboko u veri !
Ti citas sta ti Jovicic pise !
Ti si bas nista ne verujes.
Јовичићу, удостоји ме одговора, па макар био и "немам одговор". Имаш моје питање на прошлој страни ваљда.
@Dexter Ma citam i sve me boli dusa...
@Jovicic Ne kazem sektas u tom smilsu, vec da nije bio bas religiozan i moralan kako ga ti predstavljas. I nigde nisam rekao da je sva nauka protivna hriscanstvu, nego da su svi ti ljudi imali ideje i misli koje su po hriscanstvu lose, barem delimicno.
Galilej se nije slagao sa tadašnjim učenjem katoličke crkve da je Zemlja centar svemira i da je nepomična, ali je bio hrišćanin, jedino se s tim nije slagao.
Odakle ti bre informacija da se samo sa tim nije slagao?
Стварно ти није јасно??? Па, рекла му нека жена.
@ LUDI ČAK:
Koja je to ideja Njutna, Lajbnica i sl. koja je po hrišćanstvu loša?
@En Dotter: Što se tiče svete vatre mnogi je dovode u pitanje i misle da je prevara. Kao i čuda u Međugorju i sl. Možda to uopšte nisu nikakva očigledna čuda, već trikovi i prevare.
Ali, to ne znači da ne postoje neka autentična čuda.
Kao što sam rekao, mislim da Bog pažljivo bira u kojem će se stepenu ljudima otkriti, i postojanje očiglednih i spektakularnih čuda bi možda imalo kontraproduktivan efekat. Jer koja je poenta VJERE, ako su stvari očigledne. Da bi se VJEROVALO mora postojati određeni stepen nedokučivosti, nedostupnosti onoga u šta se vjeruje čulima i sl.
@J
Znaci moze da se veruje da su nas napravili roboti koje cemo mi tek da napravimo u buducnosti pa ce oni da se vrate u proslost kroz vreme da naprave nas-civilizaciju?
Ni ovo ne mozes da dokazes da nije istina,nedokucivo je i nedostupno, mozes da verujes. Skroz logicno.
Tebi ne bi bilo malo suludo da neko veruje u ovo?
Ali, to ne znači da ne postoje neka autentična čuda
Чек, чек... Ти хоћеш да кажеш да оспораваш чудо које се понавља и самим тим појачава јачину чуда. Зар није чудо још веће ако се понавља? Зар бог онда не покушава да искаже своју свемоћ да периодично прикаже своју чудотворност? Зар није лицемерно сматрати да бог не жели да понавља чудо? Зар није гордост доводити у питање тако нешто?
Зар није аутентично чудо товје рођење? Ти си један једини и нико није као ти.
Сад ми није јасно о чему ти причаш. Објасни ми ако те не мрзи. И није тролололо пост.
Ni ovo ne mozes da dokazes da nije istina,nedokucivo je i nedostupno, mozes da verujes. Skroz logicno.
Da, ali ne postoje svete knjige koje govore o tome, ne postoje ljudi čiji su životi transformisani vjerovanjem u te robote, ne postoji veličanstven moralni kod koji ide uz vjerovanje u te robote, ne postoji 2000-godišnja tradicija u vezi sa tim. Ne postoje proročanstva o tim robotima koja su se ostvarila i sl.
Цела нордијска митологија је везана за саге. Нема писаних ствари. Хоћеш рећи да то није права вера и/или религија?
@j
Da, ali ne postoje svete knjige koje govore o tome, ne postoje ljudi čiji su životi transformisani vjerovanjem u te robote, ne postoji veličanstven moralni kod koji ide uz vjerovanje u te robote, ne postoji 2000-godišnja tradicija u vezi sa tim. Ne postoje proročanstva o tim robotima koja su se ostvarila i sl.
Ubo si u centar!
Evo ja to zapocnem sad ovog trenutka, mislis da ne bi bilo "vernika"
za par meseci-godina?
A zamisli tek za narednih 2000 godina...
Inace, Ljudi , kako se radi quote?
Зар није аутентично чудо товје рођење? Ти си један једини и нико није као ти.
Сад ми није јасно о чему ти причаш. Објасни ми ако те не мрзи. И није тролололо пост.
Svačije rođenje je čudo. Ja nisam rekao da JA osporavam to čudo u vezi svete vatre, već da postoje mnogi ljudi koji to osporavaju. A što se mene lično tiče, po pitanju tog čuda sam agnostik. Nisam ga lično doživio. Čitao sam mnoga svjedočenja o tom čudu, ali i mnoge opsežne kritike. Kada bih otišao tamo i sve to doživio, i ako bi zaista vidio da ta vatra ne peče, onda bi u to vjerovao.
Osim toga osporavanje čuda nije gordost. I pravoslavna i katolička crkva svako novo čudo po default-u osporavaju, a tek ako se, po njima, javi dovoljno dokaza da je čudo autentično, oni ga proglase autentičnim.
Naravno da treba osporavati razna čuda, jer mnogi čudotvorci su zapravo prevaranti.
Ja sam isuviše glup i nebitan da bi znao kada, zašto i na koji način Bog bira da se ljudima objavi preko nekih autentičnih čuda.