Osim velikih istorijskih i nacionalnih zabluda, podložni smo i onim „sitnijim”, ali koje nam određuju svakodnevicu. „Ne valja da se sedi na kućnom pragu, posebno kad grmi”, „Hleb od 500 grama je opšteprihvaćen pod nazivom kilo hleba”, „Ne valja da se zviždi u kući, to privlači miševe”, „Ne valja da se otvara kišobran u kući”, „Žvakanje žvaka može da deformiše vilicu”, „Ma koliko vruće i zagušljivo bilo, ne otvarati prozor, ubiće promaja”, navode na popularnom internet portalu „Vukajlija” niz sujeverja i zabluda našeg naroda.
Politika · 31. Januar 2011.
Pesimizam ili negativizam je mračno shvaćanje i gledanje svijeta oko sebe. To je filozofsko učenje po kojem je ovaj svijet i sve u njemu najgore što može biti, sva stvarnost nevrijedna i besmislena, poricanje volje za život, predavanje rezignaciji ili hrabrosti bez iluzija. U filozofiji je tipičan predstavnik pesimizma Arthur Schopenhauer, u poeziji George Gordon Byron.
trajni kelte
Mnogo dobra stvar!
Ja se nisam proslavio, naročito sa nekim rečima, koje prvi put vidim. A vi drugari?
Medicus, nil desperandum! To je zbog toga što je test delimično netačan, a delimično neprecizan. Npr. navedeno je da je "teksaški" nepravilno, treba "teksaski"? Lepo je to, uzmeš Klajna i napraviš test - ali nisu baš lepo pročitali, kod Klajna lepo stoji da je BOLJE ovo drugo, a ne da je prvo pogrešno.
Lepo je zamišljen test, ali jbg kad je sklepan.
Neću Jericho, a što se poduhvata tiče, novativan je, i mislim da će biti dobar, ako nastave sa radom, gde će ispraviti greške. Ovako, svaki početak je jeßen!
e nasla sam na super sajt http://www.pravopas.rs/ :)
Bravo za tebe... :D
(fail)
Test je sladak, ali ima grešaka. Provjerite, uostalom.
Na sajt "pravopas" sam naisla juce, ali nista novo nisam videla, mozda jer sam manijak za pravopis i gramatiku, ne dopada mi se sto na kraju ne napisu i ispravan i pogresan oblik reci, ukoliko je neko pogresio. Upamtila sam jednu sitnicu na testu "kako se pise?", u vezi pitanja ekces ili eksces. Po njima, pravilno je reci ekces, a to me je prilicno bacilo u rebus :S
Нисам читао свих 19 страна али надам се да ћу рећи нешто ново. Тиче се апострофа.
Ја реко'. <<Ја рекох. Овде је коришћен апостроф правилно јер замењује Х.
Ја сам рекô. << Ја сам рекао. Овде је дошло до сажимања вокала. А пошто ретко кад видимо или користимо циркумфлекс ^, онда можемо написати -Ја сам реко. Никако рек'о. Морам да разочарам и обожаваоце Јекрема. Кућа пос'о је неправилно. Кућа посô или кућа посо долази у обзир.
Samo jedno pitanje... A kako da stavim ^ iznad o kad kucam na tastaturi? Stvarno ne znam...
Кад је извршена подела именица на 4 врсте?
па нисам сигурна да је то сажимање вокала. "Реко" је просто неправилно јер треба "рекао". Стога кад хоћеш "реко", ти си просто изоставио А, па се пише "рек'о".
Па подела, ваљда исто кад су именице и дефинисане, значи јааако давно..
Pa niko nije izvršio vu podjelu, tako da se ne može reći tačno kad je nastala, jednostavno je došlo do stvaranja četiri vrste od ranijih (koliko nam je zasad poznato) 6 vrsta.
Milanče je sasvim u pravu što se tiče apostrofiranja i sažimanja.
Ne, nego su se A i O asimilovali u O i O, pa su se dva O sažela u jedno, dugo O.
Оукеј, хвала. :)
има логике али заиста никад чула за то, до сад..
Јел то значи да треба да се пише и нпр. трчо, ручо, преждро, сањо..?
Не разумем зашто би онда уопште постојао облик са А, ако ту долази до гласовне промене. Та гласовна промена се ваљда деси или не деси, као и све друге, а не да може и овако и онако?
Da l' se kaze glumiti ili glumeti? Nikad nisam imala pojma, kazem glumiti posto se kaze glumica, ali nisam sigurna
Upravo tako. I zbog toga se kaze GLUMIO, a ne GLUMEO.
и лако је за запамтити, само погледаш како се мења по лицима у презенту:
глуми-м, глуми-ш, глуми-, глуми-мо, глуми-те, глуме. Глум-е вероватно због асимилације, не иде глумие. Значи основа је глуми, а основа се добија кад од глумити одбијеш -ти.
Исто као пишкити, где није пишкети, не пада ми други пример на памет..
iliti / ili ti ??
iliti