Језичке недоумице

1. Roštiljada, Mudajada, Slaninajada, Kupusjada...šta znam, možda bi i moglo, mada ovako izgovoreno više zvuči kao naziv nekog jela nego manifestacije.
    A šta Žarko Obradović uopšte radi van tora, to meni nije jasno...

2. Roštilj + I + jada = Roštiljijada.

3. A zašto je onda Mudijada, a ne Muda + I + jada = Mudaijada?

4. Zašto ljudi govore " Zašla " npr. "Zašla lopta"?

Valjda je pravilno "izašla"?

5. Pa to se obično u Bosni tako govori, koliko ja znam. :) Nisam gotovo nikad to ovde čuo. Jebiga, mrzi ih da izgovore to i. :)

6. natnat

A zašto je onda Mudijada, a ne Muda + I + jada = Mudaijada?

pre 7 minuta

Лололо!
    А што није Сланинијада? Боље је некако... Уствари, можда се тако и каже, никад нисам био :)

7. Hahahah Murinjo, pa i kaže se Slaninijada :))
    Uvek se rečima koje se završavaju suglasnikom samo dodaje IJADA, a ovima koje se završavaju samoglasnikom se izbacuje poslednje slovo i dodaje IJADA.
    A, kako sam primetila tu skrivenu podmuklu promenu?

8. Ма ти си ме збунила, зато што си написала горе Сланинајада, па сам шенуо :)

9. Muri, da nisi 'teo da kažeš Slaninaijada? :D

10. A šta je sa bakljadom? Zašto onda nije bakljijada?

Roštiljada, Mudajada, Slaninajada, Kupusjada

Pre bi bilo Slaninada, Kupusada, isto kao promenada, pararda, šarada, plejada, palisada, limunada, citronada i tako dalje, i tako dalje.

11. Odakle ono sdlovo "m" u "korumpiranost" za ljude koji se bave "korupcijom"? Postoji li neko naučno-lingvističko-bogougodno obrazloženje?

12. U reci "vergl" postoje dva sloga: "ver" i "gl". Da li to znaci da samoglasnici "g" i "l" mogu da budu slogotvorni, pored do sada jedino priznatog "r"?

Kapiram da je rec strana, ali koliko sam pohvatao - potice od madjarske reci "verkli", koja kao takva prati sva uobicajena pravila nase fonetike, znaci MI smo je prekrstili u nakaradan "vergl".

13. Vergl je jednoslozna rec.

14. Vergl je jednoslozna rec.

Pa nije, jeb'o ga ja. Sastoji se od slogova "ver" i "gl". Tako se i izgovara - naglasak je na prvom slogu, a potrebna su dva pokreta ustima.

15. Aj u dve iljade novozelandskih dolara da je jednoslozna?

16. Aj u cetiri da je dvoslozna?

17. Da li to znaci da samoglasnici "g" i "l" mogu da budu slogotvorni, pored do sada jedino priznatog "r"?

Л јесте слоготворно (Влтава, бицикл). Може да буде и нпр. Н, али ретко.
    Рекла бих да ова реч има два слога.

18. Неко ће се задужити, како год окренеш.

19. e vako
    pricam ijekavicom cijeli zivot, al ovo nikako da skontam. dje ide J a dje IJ?
    prosto ne mogu da provalim to pravilo koje odredjuje kad se mece samo J kad IJ.
    pa ako mere neko da objasni, bio bih zahvalan.

Rekli o sajtu

U subotu, 27. novembra 2010. u Klubu studenata tehnike biće održana smotra sadržaja popularnog šaljivog sajta. Vukajlija je mesto gde se Internet zajednica okuplja kako bi na duhovit i originalan način definisala reči i izraze, sleng termine, našu svakodnevnicu i aktuelne događaje, po paroli - „Ovde možete da definišete sve ono što ste oduvek želeli, a nije imao ko da vas pita”.

Mondo · 25. Novembar 2010.