Prijava

Na koga ces ti da pisas nesretnice? FK Macva, osnovana 1919 godine, verovatno najstariji profesionalni klub posle Partizana u Srbiji. Avangarda. To sto precani tvrde da je Vojvodina osnovana 1914 mogu da okace macki o rep. FK Vojvodina je prvu utakmicu odigrala tek krajem 1920 godine protiv nekih lokalnih livadara, a Macva je prvu utakmicu odigrala protiv gostiju iz Mitrovice septembra 1919. Da jos Car Dioklecijan nije osecao potrebu za avangardnim pravcem u sportu i zamolio srpke rodoljube da okupe naucenije atlete sa teritorije Evrope i tako dao ideju za osnivanje Partizana (cca 268 godina nove ere), Macva bi bila najstarija. Avangarda jebena.

Dok se sabackim stadionima valjala krpenjaca, u Nisu su jeli koru sa drveca.

Fk Bor isto 1919. i to dan pre Mačve

ahah trigerovana budala post u fazonu slusaj care :D

FK Sindjelic iz Nisa osnovan 1918.

zabole me bre i za nishe, sapce i vojvodinu pisaj po svima

Nisam siguran jel prvi, doduse, al za godinu jesam

Aj sad bombas kad ostanes bez argumenata, poseri se pa baci poneko govno ko sto umes

Soko i Šumadija osnovani 1903.

Прву фудбалску лопту у Србију донео је Хуго Були 1896. године након што се вратио са студија у Берлину. 12. маја, лопту је донео гимастичком клубу Соко и тамо је основао фудбалску секцију. 1. маја 1899. године, на иницијативу Хуга Булија и уз подршку Андре Николића, тадашњег министра спољашњих послова, у Трговачкој кафани је направљено Прво српско друштво за лоптање ногом. Председник је био Фети Беј, турски посланик у Београду, а потпредседник адвокат Михаило Живановић. Први фудбалски меч је одигран 23. маја на новоизграђеном терену на Топчидеру између два тима састављена од чланова тог друштва. Прва правила о фудбалу у Србији објављена су 1905. године. Објавио их је Анастас Ср. Христодуло и звала су се Лоптање ногом.

Први фудбалски клуб на простору данашње Србије је Спортски клуб Суботица (мађ. Szabadkai Sport Egylet), познатији као Спорт међу тадашњим суботичким љубитељима спорта, у оквиру којег су 1898. године формирали фудбалску секцију.1 За то је најзаслужнији био суботички студент Золтан Вагнер, који је 1896. из Суботице донео прву фудбалску лопту у Будимпешту. Године 1901. основан је и Бачка из Суботице, док је први клуб на простору тадашње Краљевине Србије био Шумадија из Крагујевца 1903. године.Касније су основани Душан Силни Српски мач, БСК 1911. и СК Велика Србија 1913.,касније СК Југославија,између 1941. и 1945. због Немачке окупације СК 1913.,...1911. године је први пут српски клуб (Српски мач) играо меч (тачније двомеч) ван своје границе,упркос противљењу управе. Играо је против ХАШК-а из Загреба,и изгубио прво 8:0,па 6:0.Те две утакмице играли су под именом репрезентације Краљевине Југославије.

Прво фудбалско такмичење у Србији играло се 11. маја 1914. године на стадиону СК Соко између Велике Србије и Шумадије. Резултат је био 3:1 за Велику Србију. Очекивало се да је то обећавајући почетак за редовно такмичење, али је почео Први светски рат. Фудбале се играо и током Првог светског рата.2

Касније је основана Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца и фудбалски савез је основан 18. априла 1919. године. На почетку је свака под-асоцијација играла своју лигу,а касније је 1923. године почела прво такмичење у Краљевини СХС,у коме су играли победници 6 подсавеза (Загреба,Љубљане,Сплита,Сарајева,Београда и Скопља) по куп систему.

Прву утакмицу фудбалска репрезентација Краљевине Југославије одиграла је 28. августа 1920. године у Антверпену, Белгији, против Чехословачке и изгубила 7:0.БСК и СК Југославија су били ривали и освојили укупно 7 титула првака Југославије (БСК 5,Југославија 2). Угашени су 1945. године, јер нису били прихваћени код комуниста.

Je l vidiš Bombaš sa kakvim predznanjem se ide na stadion?

Ovo mi je btw simpatičan detalj

између Велике Србије и Шумадије. Резултат је био 3:1 за Велику Србију

Čekaj znači ovo gore bombaševo ne da nije tačno nego je izmišljotina neka ?

Ali bukvalno je trebalo upisati "istorija fudbala u srbiji" u Gugl. No pretpostavićemo da avangarda to ne radi

Niko krupno ka turcin ne laze

Možda Bombi ne otvara vikipediju zbog ovog pasusa:

Najveći uspeh srpski fudbal je doživeo 1991. kada je u maju te godine FK Crvena zvezda osvojila Evropski kup, a kasnije iste godine i Interkontinentalni kup.

Eh, jos Vuk Karadzic rece citaj kao sto je napisano. Kako su tada dole bili zauzeti prcanjem snajki, a ne slusanjem saveta mog komsije Karadzica, propustili su kljucni detalj "profesionalni fudbalski klub", pa skocise sa argumentima nekih seoskih Dalilud siti klubova i neaktivnih sportskih drustava. Siguran sam da postoji jos neka Prcilovica osnovana u 18 veku, ali koga boli kurac za nju. Mene sigurno ne.

Prelako. Jebeno prelako.

Car Konstantin je osnovao prvi fudbalski klub na svetu u Nišu. Look it up.