Teologija za početnike. Zašto baš Bog?

1. i diskusija bude interesantna u picku materinu, posto je coveku jedino interesantno da prica o stvarima koje ne zna dovoljno. (odnosno svestan je da ne zna)

ti to o sebi? :)

2. ..Prva moralna načela među ljudima dolaze upravo iz religija.
    Da ne misliš da su prvo napisali zakone, pa onda smislili vere? :-)

Zakon je upravo produkt moralnih načela koje su stvarale religije.

Vidim da ti mene ne razumeš baš najbolje i da misliš da ja pričam o dedi sa bradom koji sedi na oblacima... :-))

Religija je delom i nastala kao zakon. Moglo bi se reći da je 10 božijih zapovesti zapravo prvi Ustav na svetu.

3. Pritom, nisu "prepisivali" tu teoriju jedni od drugih. Neki narodi su bili izolovani od drugih do modernih vremena a imali su isto takvo objašnjenje za svoj nastanak.

ajd sad da ne parafraziram, bazicno verujem u ovo: http://vukajlija.com/univerzalne-istine/235416

4. posto neces porcitati edit na prethodnoj...

al da znas kristina, pre nego sto se razocaras u nauku, funkcionise upravo onako kako sam rekao. vecinskim konsenzusom koji vrlo cesto bude neispravan (ustvari uvek je neispravan, ne bi ni napredovala nauka da je sve sto znamo tacno)
    nisu naucnici nista manje ljudi od popova.

samo nacin borbe za samospoznajom koja ne postoji...

5. pitanja egzistencijalističke i metafizičke prirode nisu u domenu nauke. bar ih, ovde, ja nisam tako postavila.
    ovo što sam ja pisala ovde je filozofija, a ne "zakoni fizike". da l' se trudiš da ne vidiš, ili stvarno ne spoznaješ.

6. razdvojiti "zakone fizike", egzistencijalizam, religiju i filozofiju je u najmanju ruku neiskusno :)

posto predlazes knjige, evo za tebe "13 pojava koje nemaju smisla", autor majkl bruks.
    donecu je sad kad dolazim u srbiju i mozemo da se zamenimo za neku tvoju knjigu, ako zelis.

7. reče čovek koji ne poznaje osnove religije i filozofije :)

ponavljam, ovde se ne bavimo pitanjem postojanja institucionalizovanih stvari, kao što si religija, već a priori datosti kao što je vera.

a zakoni uma nisu ekvivalentni zakonima fizike, neiskusno je pretvarati se da jesu.

8. reče čovek koji ne poznaje osnove religije i filozofije :)

poznajem odlicno osnove fizike, da mogu da kazem da vrlo cesto mogu da zalutaju u domen filozofije i da su jako isprepletane, ako ne i iste te dve discipline. i prvobitni "filozofi" kojima se dicis su bili donekle fizicari (pricali da je svet sastavljen od atoma, trazili sta je vatra voda itd...). istinski filozofi danasnjice su fizicari, a ne mudroseri.

a zakoni uma nisu ekvivalentni zakonima fizike, neiskusno je pretvarati se da jesu.

cilj fizike je da sve oko sebe objasni, pa i zakone uma. jel ti zvuci poznato to?

9. matematika, fizika, hemija, biologija, medicina su danasnja filozofija. ucenje o tome sta je govorio platon je istorija...

10. istinski filozofi danasnjice su fizicari, a ne mudroseri.

+1 Mudroseri tipa sociolozi, psiholozi i ostala "društveno-naučna" govna, a tu ubrajam i pravnike i ekonomiste su upropastili sve. Ekonomija je od svega ovoga najmanje nauka.

11. sutra imam ispit iz toga, ne treba da mi pričaš :DD
    fiziku ne poznajem, jebi ga, ali prva stvar koja se da naučiti jeste da zakoni društva nikako nikako nikako nikako nisu isti kao zakoni prirode. to znaju i price na grani, zato je pozitivizam propao kao kurva na kreku.

"bila je vedra noć u antičkoj grčkoj.. kada su filozofi posmatrali zvezde.." :D
    ako kažem da ne znam fiziku mislim da ne znam razliku između posebne i opšte teorije relativiteta, a ne kako je nastala nauka u evropi. aman. čitala sam milankovića za tol'ko.

i ne, metafizika je izvan domena "prirode". i tog uverenja se držim.

12. slazem se sa Cakom

13. Društvene nauke su precenjene, a u isto vreme i potcenjene. Ljudi i celo društvo je previše kompleksno i deluje neočekivano ponekad toliko da ne može da se objasni sa 3 komplikovane sociološke definicije.

14. metafizika,ovaj klip sto sam postavio je majndfak i u takvu natprirodnu silu ja verujem

15. Заправо, у првом посту си направио грешку. Људи нису веровали у Бога, већ су све оно што нису знали да опишу приписивали неким њима непознатим, замишљеним бићима, курцима-палцима, независно у ком облику. Е сад, остатке свега тога можеш да видиш чак и у данашњим културама, типа, крава је света животиња у Индији и остале пичке-материне. Људи су веровали у различите ствари да би објаснили исте појаве. Е сад, све те ствари се данас зов "Бог" или "Богови", ако их је више. Тек се касније јавила потреба за једнобожачком религијом, и промовисало се то (добро манипулаторско средство) јебига, тако да имаш појаву да су цркве отимале свима и остало. Нема ничег чудног у томе. И кад ти парче леба падне на намазану страну рећи ћеш "јебига, случајност", јер не можеш то да објасниш научно са оним што знаш. Е сад, замисли да неко ту случајност у неком неупоредиво напреднијем свету за неких пар хиљада година назове Бог.

16. e smorili ste.
    svako vrti svoju priču koja je neosnovana.
    ako se ovako nastavi kelt će u narednom postu biti stručnjak i za prehranu mangulica.
    aj u zdravlje.

17. Iznervirala nam se mala Kristina super-sociolog. Bolje idi uči za sutra nego što ovde pišeš :)

18. Животиње имају способност комуникације, али на много нижем нивоу него човек, чињеница. Тј. сопственим животом управљају нерационално, то јест инстинктивно. Нем' појма можда се у себи мисле "добро ћу проћи ако нападнем лава" и ако се провуку с тим то приписују неком свом енимал богу, мада не верујем.

У суштини, поента је да ће животиња користити прилику која јој се укаже да преживи, а да неће блејати и размишљати зашто је то тако било суђено.

19. kod coveka je razvijen mozak,kod OSTALIH zivotinja nesto drugo...svaka zivotinja ima nesto u cemu prednjaci nad ostalima

Rekli o sajtu

Štek je dobro sakriveno mesto. Varijacija ima bezbroj: recimo štek-ocene su „isključivo dobre ocene koje se čuvaju za ‘ne daj Bože' situacije, odnosno period kada pljušte kečevi“, piše jedna vukajlijašica. Tako će iskusni školarac prećutati roditeljima da je dobio peticu, a to će im saopštiti tek kada dobije i nekog keca – da bi ublažio negativni efekat.

Deutsche Welle · 29. April 2011.