U nedostatku mesta u Vujaklijinom ili kojem drugom rečniku na internetu postoji mnoštvo sajtova, među njima Vukajlija, gde možete da vidite na kakav sve način ljudi vole da razgovaraju na opšte zgražavanje lingvista. Tako da se tamo može videti da ljudi fejsbukuju, fejsbuče, da im je fejs ubagovao. Ili čak poređenje čuvenog prideva „kul”: kul, kulji, najkulji.
Emisija RTS-a "Oko Magazin · 24. Novembar 2009.
Bolje da si pitao kome. Ne nama, nego njima. Ali sve od nule. Znači da oni prave sadržaj. Samo da sajt ima sve mogućnosti kao Vukajlija. Jer takog nečeg kod njih nema, a dobro je. A ako je dobro, trebalo bi da ga ima.
Čega, bre, nema kod njih? Rečnika slenga (tačnije - tako koncipiranog sajta)? Jesi li ti svestan šta pišeš?
Ovde si skroz pogodio.
Ima urban dictionary, ali urban dictionary nema mnoge stvari zbog kojih je vukajlija dobar sajt.
Ima i one 4chanove, 9gagove koji su isuviše haotični. A nema jedan sajt koji objedinjuje sleng, humor, interakciju i donekle takmičenje među članovima, a da je pritom (koliko toliko) kulturica.
Ima urban dictionary, ali urban dictionary nema mnoge stvari zbog kojih je vukajlija dobar sajt.
Drugačiji koncept sajta, drugačije potrebe. Vukajlija je nastala tako š'o je Kaizen bio inspirisan UD-om (to valjda dugogodišnji posetioci sajta znaju).
I Vukajliji fali mnogo toga da bi bio još bolji sajt, ali to je druga tema.
Ima i one 4chanove, 9gagove koji su isuviše haotični. A nema jedan sajt koji objedinjuje sleng, humor, interakciju i donekle takmičenje među članovima, a da je pritom (koliko toliko) kulturica.
4chan nisam posećivao, tako da o njemune mogu da govorim, ali 9gag uopšte nije haotičan. Ako neki sajt posećuješ dovoljno dugo, lako se uhodaš. Ovde, kad god je bila neka promena interfejsa, polovina ljudi je kukala. I dan danas ljudi pitaju neke stvari koje bi i sami našli, ako bi se potrudili.
Negde, u nekom delu interneta, možda postoji nešto slično, a mi to ne znamo - ne znamo jer je to možda južnokoresjski sajt, na njihovom pismu.
Jovičiću, počeci recimo Fejsbuka su bili skromi, kada se ideja rodila, ali za razvoj treba platiti resurse i visokokvalifikovanu radnu snagu. Ne dugo posle osnivanja, oko 13 miliona dolara keša je upumpano u Fejsbuk. Dalje, pouzdano znam šta se uči na ETF-u i veruj mi ETF nije Stanford, Berkli ili MIT pa kako god da ga okreneš. Da i isto tako je moguće da ljudi sami nešto rade, ali takvi ljudi najčešće odu vani. Što se tiče, npr. Fejsbuka, sama funkcija da sugeriše lice gde je osobe sadrži algoritam veštačke inteligencije (konkretno, AdaBoost kaskadni detektor sa Haar waveletima), pa do pretraživanja socijalnog grafa od milion čvorova gde svaki čvor teorijski sa svakim ima potencijalnu vezu i kalkulaciju propagacije verovatnoće kroz taj graf (npr. verovatnoća da ti je neko prijatelj, koju konkretno imaš u People You May Know). Dalje, sama pretraga na Fejsu ti je suvi data mining (tj. verovatnoća, statistika, i linearna alebra na steroidima).... da iz mase sajtova, profila i stranica pronađe i rangira najrelevatnije informacije. Sugerisanje sajtova koje ti radi Fejsbuk je čist machine learning pristup, gde algoritmi uče na osnovu tvojih aktivnosti šta ti je relevantno i predlažu ti informacije koje bi ti mogle biti bliske. Dalje, i taj Fejsbuk radi na distribuiranoj mreži servera, sinhronizovati da sve radi kako treba, brzo i stabilno, prevazilazi nauku, to je tek umetnost.
a i tu je spihološki motiv, tj. moraš biti psiholog, i smisliti nešto zbog čega će ljudi preći sa fb na tvoju mrežu...
OK, njihova potreba je bila da se napravi jedan sajt gdje bi korisnici sami izdefinisali sav engleski sleng, jer je to zaista bitno - mnogi uče engleski, mnogi su zbunjeni njihovim slengom, i velika je razlika između regionalnih varijanti engleskom. To je sve UD sasvim uspiješno postigao.
Vukajlija je krenuo na sličan način, ali se onda usmjerio više ka humoru.
E sad pitanje je da li na njihovom području postoji potreba za nekim sajtom gdje bi se forsirao neki inteligentniji humor u formi definicija, sa ostalim mogućnostima koje nudi vukajlija?
Pa naravno da fali, uvijek ima mogućnosti za napredak.
Da nastavim niz!
nešto nešto
Srbija ima potencijala da hrani celu Evropu
nešto nešto
Dajte mi vojsku srba i osvojiću ceo svet
nešto nešto
Ne daj bože da se srbi slože
nešto nešto ...
I onda očekivati diskusiju... Teško!
Lukse, svaka čast na objašnjenjima. Malo sam se tješio da u softveru možemo da im pariramo jer tu ne trebaju neka silna kapitalna ulaganja, tipa pravljenje fabrika, ali sad me ti bacaš u pesimizam. Ali stavrno si mi ovo jako lijepo približio. Sad bar više poštujem neke stvari na fejsu koje sam uzimao zdravo za gotovo.
opet moram da se složim sa luksom. etf je manje-više govno. tamo decu uče zanat, bukvalno, a ne da budu kreativni. takođe, veoma su sujetni, u fazonu su da je etf bolji i od MIT...
etf je kurčina od faksa, da se ne lažemo
Srbija ima potencijala da hrani celu Evropu
nešto nešto
Dajte mi vojsku srba i osvojiću ceo svet
nešto nešto
Ne daj bože da se srbi slože
nešto nešto ...
I onda očekivati diskusiju... Teško!
A opet bolje da se bavimo sobom nego Maldivima. Jebeš ga, od malo rodoljublja i otud i nerealnosti ne možeš pobjeći.
Пазите, фејс ће сад увести разне глупости које ће отјерати милионе. Буквално све ваше активности и ваше претраге биће видљиве. Уз добру пропаганду која ће пљувати по фејсу, добру рекламу и добру идеју која ће поред самог концепта социјалне мреже нудити још нешто ново што да не ? по чему је то неки дебели Амер паметнији од нас ?
I ja sam tako konto dok me Luks Učitelj nije naučio :)
Ко зна колико људи који деру програмирање и све неће да се експонирају :) мисли о томе :) интернет је чудо :)
Lično poznajem lika koji je možda najviše "drao programiranje" u Banja Luci. Išao je i na matematičke olimpijade po svijetu, npr. u Singapur. Završio je Računarski fakultet u BG-u.
I šta je bilo sa njim?
Otišao je u Ameriku i sad radi u Fejsbuku.
Ето, значи имамо кадар да ради, а што не би радио неки свој сајт :) плус имао би неке препоруке јер је радио по фејсу, плус реклама, плус слабост фејса и ето га.
САБОР СРБСКИ НУМЕРО УНО МРЖЕ СВИЈЕТА!
Fakultet ti može pružiti znanje, ali ključ uspeha je u produbljivanju znanja kroz vannastavne aktivnosti, istraživanjem, vežbom, vežbom i vežbom. Dakle, interesovanje i volja mogu više značiti nego ime fakulteta.
Pronađite tekst o čoveku koji je napravio onlajn fudbal menadžer, pa su fejsbuk, gugl i ne znam ko još otkupili prava. Pisalo je u dnevnim novinama pre nekoliko dana. Isti sada drži firmu sa 60ak zaposlenih, i najbolji je poslodavac u Srbiji. On definitvno zna odgovor.