Kad je pre nekoliko dana osvanuo naslov u dnevnim novinama „Željko Mitrović: Trovali su me“, na samoproklamovanom rečniku slenga vukajlija.com odgovorili su mu bez mnogo pijeteta: „Pa dobro, i ti si nas, i još to radiš“.
Ekonom:east Magazin · 03. Februar 2011.
Muss, ne, mislio sam zašto lošim đacima dodeljivati loše profesore? Ja ne vidim kako će loši profesori ikako da pomognu lošim đacima da budu bolji. Valjda bi i njima trebalo dodeliti profesore koji će iz njih, kakvigod da su, izvući ono najbolje.
То што Јапанци раде је веома занимљиво. Не би било лоше испробати на неким генерацијама и овамо, али наравно са могућношћу да, ако је неки клиња напредов'о, се пребаци у јаче одељење и ако се неки искварио обрнуто. Ал' не би ваљало ни све баш тако.. имаш клинаца растурају математику, а имају проблема са рецимо српским, биологијом и шта ти ја знам... Још боље би било да се за сваки предмет, или бар ове најбитније, праве та одељења по таленту.
То сам и ја реко!111
Pa skontajte da je i taj "lošiji" profesor, bolje kvalifokovan od naših koji su dobri.
JESI STIVENE JA SAM SAMO TVOJA LOŠA KOPIJA VINO ŠTO KRATKO OPIJA
jedino tako mozes izvuci najbolje i od profesora i od djaka.
Al ajd da uzmemo recimo da ce oni dobijati nove, svršene studente željne dokazivanja...
Nisu ti profesori toooooliko lošiji jedni od drugih.
E da, i njima bi uveo sto veci broj onih koji su upisali veci razred iduce godine, unapredjenje. I vecu platu, da se i oni trude.
Pa skontajte da je i taj "lošiji" profesor, bolje kvalifokovan od naših koji su dobri.
У праву си... Заборавио сам да је код њих лошији професор у ствари само мање добар од тог другог, бољег. Јебига, Јапанац и има такав систем кад је Јапанац. Џабе нама то.
Npr. imamo pun kurac pravnika na birou.
Upišemo novih 1000 pravnika na fakultete. Nastavljaju dalje samo sa prosjekom iznad 9.
Svi ispod 9 otpadaju i imaju pravo da probaju još jednom. Ukoliko ne možeš opet - gubiš pravo na studiranje prava. Idi probaj nešto drugo.
Los stav, bas. Dje je entuzijazam :)
Nastavnici su definitivno najveci problem. Mora covjek da bude motivator, da zainteresuje nekoga da uci, da uvede raznovrsniju nastavu, pogotovo kod nizih razreda. Mislim da ne treba u prvi plan stavljati testove i ocjene, nego bas ucenje. Ali ljude zanima plata, ne i posao, tu se ne razlikuju od ostalih radnika..
Treba da se pokloni vise paznje vannastavnim aktivnostima - literalna sekcija, dramska sekcija, sportska sekcija, klubovi matematicara, sahista, muzicki klubovi... Ovo je najbolji put da neko izabere sta ga zanima, i na cemu moze da radi kasnije.
ne tako Skočko, taj što ima prosek 6.35 njemu je teča zamenik predsednikovog savetnika za meteorologiju - džaba tebi prosek preko devet kad nemaš vezu za posao...
Kod nas postoji priznat VI2 stepen stručne spreme - kad završiš 4 godine fakulteta, a fali ti pet ispita za master i sedmi stepen, lepo regulisano, nema šta. Ono što jebe naše koke, a nije zec je činjenica da Ministarstvo prosvete NEMA u sistematizaciji taj VI2 stepen pa ja kao diplomirani ekonomista primam platu za višu školu - da su mi to rekli na vreme ja bi završio dve godine više i ne bi bacio 4000 evra na dodatne studije.
Rekoh na početku - riba se od glave čisti. Manite se dece i osnovne škole.
Znači od vrtića da krenemo!
Japance je stvorio rad, oni su van pojma "ljudi". :)
Ovo, upravo. Gledam u Japanu, imaju čak i filozofske sekcije :D
Meni priča od majke prijateljica, doktor, otišla u Japan i još se nije navikla na tempo kojim njihovi doktori rade, i kako su stručniji od nje, sramota je bilo. Njoj je motivacija više nego odlična plata s kojom živi kao beg, ali se ubija od posla. Zna za šta je dobila te pare.
Zaista, što da ne? :)
Racionalne osobe koje hoće da znaju su možda rijetke, ali ih ima...
učiti decu da razmišljaju, a ne da uče napamet. toliko.
Malog Japanca stave u citaonicu da bifla knjigu dok ne lupi glavom o sto, onda udju dvojica i odnesu ga u krevet da spava, kad prodju 2-3 sata bude ga i opet salju za sto na biflanje i tako u krug. Samo mozda jedu i kenjaju u medjuvremenu, al i za to su verovatno smislili neki sistem da ne mora da se ustaje od stola. Lud je to narod jebo ih cacin caca.
I ne forsirati pricu da UVEK POSTOJI SAMO JEDNO JEBENO RESENJE!
Nista u zivotu nema samo jedan ishod, svaka situacija ima zilion scenarija. Jebeni roboti..
Cale skoro pricao o toj temi sa nekim rodjakom, ja slusao i povremeno se ubacivao. Elem, rek'o cale da je skolstvo puklo onda kada su ukinuli uniforme. Nekad je mozda to i bilo dobro, sada ne verujem da bi imalo znacajnijeg efekta, cak i da uspe.
Uprkos svemu tome, smatram da nasi djaci ipak imaju za nijansu bolje opste obrazovanje od vecine evropskih vrsnjaka. Skoro su nam dolazili Svedjani u skolu, skoro niko nije cuo za Gustava Adolfa, svedskog kralja koji se spominje u nasoj knjizi iz istorije i jedan je od poznatijih svedskih vladara, otprilike kao Milan Obrenovic kod nas. Jedino se bojim da je skola u koju idem jedna od retkih u Srbiji u kojoj se drzi i do opsteg obrazovanja (zvuci kao da favorizujem moju gimnaziju, ali nazalost, u velikoj meri je to tacno).
U osnovnoj i srednjoj favorizovati opste obrazovanje (istorijski dogadjaji, geografski pojmovi, osnove mate, fizike hemije, jezici, znacajnije licnosti u oblasti muzike i slikarstva), ali to treba raditi tako da se ne zamlacujemo bespotrebnim informacijama od kojih ne samo nemamo koristi, vec ih vrlo brzo zaboravimo. Ne kazem da gradivo treba skratiti, vec ga treba pribliziti sustini. Gradivo se mora razumeti. Bitnije su npr. posledice pronalaska lokomotive nego naziv prve lokomotive ili godina kada je konstruisana.
Japanski sistem je verovatno dobar cim je japanski. Nasi, kao i inostrani fakulteti su uglavnom konstruisani tako da su prva predavanja razumljiva i onima koji se prvi put susrecu sa tom strukom i zato ne treba mnogo forsirati odredjene stvari u osnovnoj i srednjoj. U prvih 12 godina skolovanja, moraju nas nauciti sustini sistema koji nas okruzuje, moraju nas, ponavljam, opsteobrazovati. Na fakultetima se usavrsavamo u odredjenoj oblasti. Tako je moguce ne biti zatupljeni balvan koji ne zna nista kao mnogi zapadnjaci, a opet raditi perfektno svoj posao kao ti isti zapadnjaci.
jašta. da budu kreativni.
ovo sa japancima je notorna glupost. ako loš učenik ima lošeg profesora u strartu je najebao i nikad neće napredovati. protiv.
Ja bih bas obrnutim redom cistio ribu.
Mozda nije svaki nastavnik dobio posao jer ima tecu u ministarstvu. Sve i da jeste, nije bitno sad. Nastavnici kukaju, male im plate, losi su im uslovi. Oni bi to drugacije, a drzava je govno, svakako. Oni imaju odjeljenje od 30 ucenika i u toj ucionici oni su glavni i odgovorni za sve, imaju svu moc. I kako je koriste? Ne umiju da animiraju ucenike da zavole predmet, da malo mucnu glavom, da se zainteresuju... Ako ko ima siroke poglede na svijet onda su to ucenici nizih razreda, i tu pocinju da im se oblikuju licnosti. Nego ne, oni uzmu pa zadaju od te do te stranice da se nauci i gledaju na sat da vide kad ce kraj casa... I onda ista prica, drzava je kriva, mala mi je plata, plan i program ne valja.
Sta pricas kad svi imaju jednaku sansu SVI! Sta, dete mi je uradilo lose prijemni jer je padala kisa i lupkala na oluk pa ga dekocentrisalo?