Chemtrails

1. Da li danas postoji neki naucnik koji moze da napravi nesto sa kucnim budzetom?
    Da li bi ikad recimo neko uspeo od svojih para da skoci sa ivice stratosfere kako bi pomogao napredak u oblasti astonomije?

Jesam ja rekao kućni budžet? Postoje državni instituti i finansiranje istraživanja koja nisu ciljana da se dođe do nekih otrkića koja će imati direktan uticaj na bilo šta u današnjem svetu.

EDIT: Kojom to mojom logikom? Logikom da bi sva nova naucna dostignuca iz svih oblasti trebala iskljucivo da koriste covencastvu a ne da izazovu vise stete nego koristi?

Tvojom logikom "bolje nam je bez letovanja nego sa letovanjem". Logikom koja se provlači kroz tvoje postove da je kapitalizam a priori loš i da su svi ljudi pohlepna bagra koja samo hoće da uništi tradicionalne vrednosti jer su psihopate koje nemaju ništa bolje da rade u svojim životima nego da glume negativce iz filmova.

2. Svi naucnici koji nesto izmisljaju rade za korporacije i kad nesto izmisle, predaju ga svom gazdi da on radi sa tim sta hoce. A gazda hoce pare, nista vise. Jebe se njemu za boljitak covecanstva.

А шта је ту проблем? Замисли овако, тај исти је године провео у школовању, вероватно је и интелектуалних капацитета какве има 1% човечанства. Апсолутно је његов избор да ли ће то дати човечанству или искористити за лично богаћење. Без те исте корпорације која му је омогућила услове он не би остварио свој истраживачки циљ, тако да је то вин-вин комбинација.

3. А шта је ту проблем? Замисли овако, тај исти је године провео у школовању, вероватно је и интелектуалних капацитета какве има 1% човечанства. Апсолутно је његов избор да ли ће то дати човечанству или искористити за лично богаћење. Без те исте корпорације која му је омогућила услове он не би остварио свој истраживачки циљ, тако да је то вин-вин комбинација.

I ovo što kaže Proviron, uvek postoji trickle-down efekat, čak i kada "zle korporacije" uzmu nešto i iskoriste za svoje bogaćenje, društvo oseća boljitak, makar i marginalan, koji je bolji od ničega. Zamisli da na primer naučnici prestaju da rade na lekovima zato što korporacije prodaju lekove po visokim cenama ili nekog drugog razloga. I šta će da se desi? Nema lekova uopšte. I svi pomremo od nekih bolesti. To je bolje?

4. А шта је ту проблем? Замисли овако, тај исти је године провео у школовању, вероватно је и интелектуалних капацитета какве има 1% човечанства. Апсолутно је његов избор да ли ће то дати човечанству или искористити за лично богаћење. Без те исте корпорације која му је омогућила услове он не би остварио свој истраживачки циљ, тако да је то вин-вин комбинација.

Pa problem je u tome sto je nemoguce da bilo sta postigne bez da neka korporacija klimne glavnom i da kintu. I problem je u tome sto njegovo dostignuce moze da se iskoristi i za svrhu za koju jga on nije napravio.
    Evo recimo, nuklearna energija. Nije njen primarni cilj bio oruzje nego proizvodnja elektricne energije. A to sto je sad nuklearka najbolji argument u svim raspravama, to nema veze.

Zamisli da na primer naučnici prestaju da rade na lekovima zato što korporacije prodaju lekove po visokim cenama ili nekog drugog razloga. I šta će da se desi? Nema lekova uopšte. I svi pomremo od nekih bolesti. To je bolje?

Ako cemo da se igramo krajnosti onda ajmo ovako:
    A sta ako svi naucnici i korporacije pocnu da rade iskljucivo za ono zbog cega bi trebalo da postoje? I tako recimo farmaceuti izmisle sve lekove za sve moguce bolestine. Smrtnost se smanji za 99% posto, prevencija poveca za 305305305%, i onda farmaceutska industrija nema vise toliko kinte da vrti i njihov gazda bude bednik. :(
    Ali je zato zemlja ZDRAVA!

5. Sad jebi ga, ne mogu se korporacije uzeti kao nužno zlo, koje mora da postoji. Recimo da će u budućnosti globalno uređenje taj korporacijski tehno-totalitarizam. Šta, treba se miriti sa tim? Postojao je komunistički totalitarizam, propao, urušio se. Postojao nacistički, propao, uništen. Po kojoj logici je taj tehno-totalitarizam nešto što će zauvek da traje, nužno zlo, najmanje zlo? Istorija je klackalica, nema šta nije propalo. Mislim da ljudi kroz istoriju idu u pravcu slobode, ali svaki put moraju sve veću i veću pretnju da savladaju, pa eto i taj korporacijski sistem.

6. Evo recimo, nuklearna energija. Nije njen primarni cilj bio oruzje nego proizvodnja elektricne energije. A to sto je sad nuklearka najbolji argument u svim raspravama, to nema veze.

Ne. Upravo obrnuto. Nuklearna energija je istraživana i date su ogromne pare da bi Ameri napravili bombu. I Nemci su istraživali to zbog oružja, ali su Nils Bor i Hajzenberg sjebali jednačinu jer su videli da je Hitler lud, pa je ispalo da treba 10 tona plutonijuma, umesto 10 kila ili tako nešto, ne sećam se, gledao sam neki emisiju ili čitao davno.

7. Ako cemo da se igramo krajnosti onda ajmo ovako:
    A sta ako svi naucnici i korporacije pocnu da rade iskljucivo za ono zbog cega bi trebalo da postoje? I tako recimo farmaceuti izmisle sve lekove za sve moguce bolestine. Smrtnost se smanji za 99% posto, prevencija poveca za 305305305%, i onda farmaceutska industrija nema vise toliko kinte da vrti i njihov gazda bude bednik. :(
    Ali je zato zemlja ZDRAVA!

Hajde da se igramo realnosti, naučnici ne mogu da izmisle lekove za sve, ne toliko brzo i kvalitetno. Nije to igrica pa da staviš da istraže nešto i za dva turna istraže i gotovo. To je nauka, ima mnogo varijabli i mogućnosti da se sjebe.

8. Pa problem je u tome sto je nemoguce da bilo sta postigne bez da neka korporacija klimne glavnom i da kintu. I problem je u tome sto njegovo dostignuce moze da se iskoristi i za svrhu za koju jga on nije napravio.
    Evo recimo, nuklearna energija. Nije njen primarni cilj bio oruzje nego proizvodnja elektricne energije. A to sto je sad nuklearka najbolji argument u svim raspravama, to nema veze.

Opet mislim da preusko gledaš, GM. Nijedan naučnik nema svoje kapaciteta i infrastrukturu, tako da mora biti vrbovan od strane nekoga. A i reci mi koji će naučnik odbiti mogućnost da svoja teorijska znanja sprovede u praksi, pa makar to bila i nuklearna energija? Ajnštajnu je bio izazov rad na nuklearnoj bombi koja je bačena na Japan, iako se kasnije pokajao. I da li je Ajnštajn trebao ostati na akademskom radu a imao je priliku to sprovesti? Previše jak uticaj na tvoje gledište ima neko arhaično poimanje morala, a da su se svi vodili tim moralom, danas bismo bili na istom nivou razvoja kao pre 50 godina.

9. Previše jak uticaj na tvoje gledište ima neko arhaično poimanje morala, a da su se svi vodili tim moralom, danas bismo bili na istom nivou razvoja kao pre 50 godina.

Ne znam zašto bi se kao prirodna i normalna uzela činjenica da čovek tehnički evoluira a etički deevoluira. A to nije zato što tako mora da bude i zato što je to prirodno stanje stvari, već je to stvar izbora koji smo napravili, pa ga posle proglasili za nužnost da bi se opravdali i bez griže savesti negovali svoje razmažene guzice. A pogotovo je zatvaranje očiju i bežanje od odgovornosti stav da tehnički napredak mora da ide nauštrb morala. Ne mora. Trenutno ide, ali tako ne mora da bude.

10. Ne znam zašto bi se kao prirodna i normalna uzela činjenica da čovek tehnički evoluira a etički deevoluira. A to nije zato što tako mora da bude i zato što je to prirodno stanje stvari, već je to stvar izbora koji smo napravili, pa ga posle proglasili za nužnost da bi se opravdali i bez griže savesti negovali svoje razmažene guzice. A pogotovo je zatvaranje očiju i bežanje od odgovornosti stav da tehnički napredak mora da ide nauštrb morala. Ne mora. Trenutno ide, ali tako ne mora da bude.

E to.

11. Još, prihvatanje društvene stvarnosti kao nužnosti više je odlika totalitarnog načina mišljenja nego slobodnog. Hrišćanstvo je ustrojstvo društva u kome je vladalo objašnjavalo Božjom voljom, marksizam istorijskom nužnošću, nacizam nekim pseudodarvinizmom, a ovo sad što vlada, nemam pojma, valjda nekom maglovitom idejom "napretka", koji kad malo bolje pogledaš nije ništa nego napredak konzumerizma. Jesu to lekovi i energija i šta ti ja znam, ali to je i sečenje grane na kojoj se sedi. Živi bili pa videli.

12. Јесте се расписали свака вам част

13. Ako ima još ko da razmišlja poput Lestata, jebem vam Tatjanu Gračovu po sto puta. I slične gebelsovce.

14. дај им довољно времена и свака тема ће постати ватикан и усташка курва наташа кандић против срба лоло

15. Hahahaahahah rosoneri ti nisi normalan hahahah

16. Ne znam zašto bi se kao prirodna i normalna uzela činjenica da čovek tehnički evoluira a etički deevoluira. A to nije zato što tako mora da bude i zato što je to prirodno stanje stvari, već je to stvar izbora koji smo napravili, pa ga posle proglasili za nužnost da bi se opravdali i bez griže savesti negovali svoje razmažene guzice. A pogotovo je zatvaranje očiju i bežanje od odgovornosti stav da tehnički napredak mora da ide nauštrb morala. Ne mora. Trenutno ide, ali tako ne mora da bude.

Mislio sam na ubeđenje da je bogaćenje shvatano (i još uvek se shvata) kao nemoralno i a priori nelegalno. Nisam ja pričao o nekoj nemoralnoj anarhiji, već levičarskom piomanju bogatstva.

P.S. U komunističkoj doktrini npr. mislim da nije uopšte postojao termin preduzetnik, a preduzetništvo je bilo najveći izvor tehničkih inovacija XX veka.

17. Mislio sam na ubeđenje da je bogaćenje shvatano (i još uvek se shvata) kao nemoralno i a priori nelegalno.

Onda pričamo o različitim stvarima.

18. e, gde ne vido sinoc da se ukljucim u raspravu :)

radim u jednoj "korporaciji" kao naucnik. najozbiljnije.
    i po ovome sto sam procitao, gazimudo mlati praznu slamu.

korporacija je organizacija, ko i svaka druga. ono sto je razlikuje od drzave je da se ne vezuje za nacionalnost, nema "kulturu" u zvanicnom smislu, i nema vojnu moc. organizacija zivi od toga da svakog meseca moze da nahrani ljude koji rade tu i njihove porodice, i gasi se kad izgubi tu mogucnost.

postoje korporacije koje se bave preprodajom; prodajom magle; prodajom hrane; prodajom usluga; ili prodajom nekih tehnickih-farmaceutskih itd... proizvoda.
    ove zadnje dve grupe obicno moraju da ulazu u nauku da bi opstale, kostantnim poboljsanjem usluga i proizvoda u odnosu na konkurenciju (ako preprodajes, ili prodajes maglu, cemu nauka - koj ce kurac kokakoli neko veliko ulaganje u nauku kad moze u reklamu?).

a ovi sto se bave naukom, oni moraju da balansiraju... ne mozes da uzmes i samo naukom nesto da teras, posto ce te pregaziti dok ne napravis nesto novo, a ne mozes samo ni da se oslanjas na proverene stvari, posto ce te pregaziti vreme.

i tako se dodje do toga, da korporacije ustvari rade samo inkrementalno poboljsavanje sopstvenih proizvoda, i sa vremena na vreme naprave nesto novo, a za bavljenje naukom veceg rizika se oslanjaju na manje firme koje se nadaju da ce kupiti pre nego sto postanu konkurencija i na univerzitete, koji imaju luksuz da nemaju ogromnu gladnu masineriju koja svakog meseca mora da se hrani.

tako da, ako trazite one koji nesto "fundamentalno" menjaju, ne pominjite korporacije. zato je i meni cilj da se u nekom trenutku vratim na fakultet, pa makar i za manju platu - kako bi mogao svarno da se bavim naukom, a ne poboljsanjem postojecih proverenih stvari.

Ljudi izmišljaju stvari zbog izmišljanja, neki naučnici jednostavno vole nauku, kad rade na nečemu, ne razmišljaju ni o parama ni o boljitku za društvo, nego o čistoj nauci. E sad, ako se ispostavi da je to dobro, oni to daju društvu, neki besplatno, neki za pare, u zavisnosti kakvi su ljudi.

svi naucnici vole nauku i daju je besplatno, u tome je i poenta. samo ako imas takvo razmisljanje mozes se stvarno nazvati naucnikom. ostalo je samo titula.

eto, pa ko oce moze valjda i nesto korisno da procita iz mog iskustva sa ovim stvarima, da kazem tako...

19. radim u jednoj "korporaciji" kao naucnik

organizacija zivi od toga da svakog meseca moze da nahrani ljude koji rade tu i njihove porodice, i gasi se kad izgubi tu mogucnost.

Koliko li te plaćaju tvoje prljave gazde za ovakvo zataškavanje i propagandu... :)

20. ustvari, svaka velika promena pobije neke korporacije, a napravi neke nove - zasto bi postojece dobrodrzece firme rizikovale da same sebe ubiju necim iz svoje oblasti sto ce da izmisle a onda neko drugi da usavrsi i proda, ako sasvim fino funkcionisu i sad?

Rekli o sajtu

Štek je dobro sakriveno mesto. Varijacija ima bezbroj: recimo štek-ocene su „isključivo dobre ocene koje se čuvaju za ‘ne daj Bože' situacije, odnosno period kada pljušte kečevi“, piše jedna vukajlijašica. Tako će iskusni školarac prećutati roditeljima da je dobio peticu, a to će im saopštiti tek kada dobije i nekog keca – da bi ublažio negativni efekat.

Deutsche Welle · 29. April 2011.