Prijava

Koliko li te plaćaju tvoje prljave gazde za ovakvo zataškavanje i propagandu... :)

pa jeste... "korporacije" nemaju jednog vlasnika u koznoj fotelji sto se vrti sa nekom mackom u krilu i monoklom... ustvari je skup ljudi sa istim interesom - da zarade pare. za to moraju da zaposle puuuno ljudi, koji na kraju imaju isti taj interes, samo manje zarade ot tog gore. :)

EDIT: niko ziv nece da procita ovo sto napisao, a iz prve ruke je od nekog ko prezire "nauku" kojom se bave velike firme, posto i nije neka nauka.

niko ziv nece da procita ovo sto napisao, a iz prve ruke je od nekog ko prezire "nauku" kojom se bave velike firme, posto i nije neka nauka.

Čitam, jer me interesuje... Radiš tamo, ne znam do kojih visina stižeš što se tiče donošenja odluka, šta misliš o nivou svesti o društvenoj odgovornosti unutar, nazovimo ga, upravnog odbora te korporacije? Recimo, zna se da su obavezane zakonom, koji često radi profita pokušavaju da zaobiđu ili prekrše, to nije ništa čudno, to rade i male firme. Ali sa velikom moći, koju ima jedna multinacionalna korporacija, dolazi i velika odgovornost (fraza, al ajd...). Ono što je zakonito, ne mora da znači da je moralno. Koje mesto, po tvom utisku, etičnost zauzima u procesu donošenja odluka multinacionalne korporacije, i koji su mehanizmi uticaja društva i države na poslovanje te korporacije?

Koje mesto, po tvom utisku, etičnost zauzima u procesu donošenja odluka multinacionalne korporacije, i koji su mehanizmi uticaja društva i države na poslovanje te korporacije?

ovo zavisi od shareholdersa (grupe koja je vlasnik kompanije). ako je samo 1 do 5 njih, onda mozes da ocekujes da ce se firma truditi da postuje etiku, al mozes i da ocekujes sotonu u obliku firme. zavisi od tih ljudi. ni jedni ni drugi ne opstaju dugo uglavnom.

ako je velika grupa (u mojoj firmi je to slucaj), onda to ispadne ko i sve - razvodnjeno, nit smrdi nit mirise... etika grupe, ako mogu tako da kazem, a to je onako, njah.

sam po sebi, u takvim kompanijama, skoro niko nema neki veliki uticaj - mozes polagano da menjas strategiju (menjas misljenje grupe koja nije glupa), ili da donosis neke interne odluke ali cak su i CEO-u (to mu dodje glavni) vezane ruke. ako mnogo gura negde, uzme pa ga smeni odbor (opet, etika grupe).
to je ok ako radis u sektoru gde nema mnogo promena, i kupci konzervativni (energetika i automatizacija u mom slucaju) - fercera fino.

EDIT: sve ove najvece kompanije, najobicnije, ili postanu takve ili propadnu.

Ok, ti to sve gledaš iznutra, ali nevezano za struku kojom se baviš i korporaciju za koju radiš, izgleda li ti da takve strukture, sa odlukama neograničenim zakonima pojedinih država (a globalni zakoni baš i ne postoje), koje funkcionišu pre svega po logici sticanja kapitala i širenja svog uticaja i poslovanja, da ne pominjem psihološki uticaj koji njihove reklamne kampanje imaju na širenje konzumerizma među ljudima, pomalo podsećaju na kancere koji metastaziraju pokušavajući da zaobiđu i savladaju imuni sistem domaćina, i da rastu na njegov račun?
EDIT: Mislim, to sa konzumerizmom važi za svaku kompaniju, i najmanju, ali ne možeš uporediti marketinški domet dragstora "Dragić" u Obrenovcu sa Koka Kolom. Još, pogledaj uticaj krupnog biznisa, baš tih multinacionalnih kompanija, na pojedine države, pogotovo slabije. Sve mi je to nekako povezano u vrzino kolo, i ne izgleda mi lepo uopšte, u smislu da se neće dobro završiti, niti evoluirati u nešto bolje.

Još, pogledaj uticaj krupnog biznisa, baš tih multinacionalnih kompanija, na pojedine države, pogotovo slabije.

Toma je stegao ruku Filipu Morisu i obec'o mu da ce se sa okorelim kriminalcima koji prodaju duvan bez radioaktivnih aditiva najstroze postupati! Na preki sud!

HA! zamisli da neka naša kompanija ima uticaj ko Koka Kola! Skontaj reklame kakve bi bile
http://www.youtube.com/watch?v=jpu70nHwcN4

Valdemare, prosto ne mogu verovati da dovidiš u pitanje činjenicu da se sve vrti oko profita.

EDIT: Gde su sada chemtrailse u celoj ovoj temi?
EDIT2: Pročitah šta Celt pisao... to je to u suštini. R&D je jedan od preduslova opstanka u visoko tehnološkim delatnostima. Ali, to oni sa titoističkim poimanjem to ne prihvataju.

Valdemare, prosto ne mogu verovati da dovidiš u pitanje činjenicu da se sve vrti oko profita.

Ne dovodim u pitanje činjenicu, dovodim u pitanje njenu održivost na duže staze, i opravdanost, ako baš hoćeš. Pogle, sam ću sebe citirati odozgo, nadam se da nije mnogo glupo.

Prihvatanje društvene stvarnosti kao nužnosti više je odlika totalitarnog načina mišljenja nego slobodnog. Hrišćanstvo je ustrojstvo društva u kome je vladalo objašnjavalo Božjom voljom, marksizam istorijskom nužnošću, nacizam nekim pseudodarvinizmom, a ovo sad što vlada, nemam pojma, valjda nekom maglovitom idejom "napretka", koji kad malo bolje pogledaš nije ništa nego napredak konzumerizma. Jesu to lekovi i energija i šta ti ja znam, ali to je i sečenje grane na kojoj se sedi. Živi bili pa videli.

A to što kažeš "titoistički", starije je to od Tita.

EDIT2: Pročitah šta Celt pisao... to je to u suštini. R&D je jedan od preduslova opstanka u visoko tehnološkim delatnostima. Ali, to oni sa titoističkim poimanjem to ne prihvataju.

vise sam pricao o tome kakav je r&d u mocnim organizacijama. niko previse mocan ne zeli da investira u nesto sto "menja svet" zasto bi? - to se dogadja van organizacija, postepeno, a one se ili prilagodjavaju ili crknu,

vise sam pricao o tome kakav je r&d u mocnim organizacijama. niko previse mocan ne zeli da investira u nesto sto "menja svet" zasto bi? - to se dogadja van organizacija, postepeno, a one se ili prilagodjavaju ili crknu,

A da li je moguće da moćnije korporacije pokušavaju da otežaju i onemoguće pojavu stvari koje bi "promenile svet", čisto da bi očuvale sebe i svoj profit?

Ne da je moguce, nego je to vrlo realan scenario.

A da li je moguće da moćnije korporacije pokušavaju da otežaju i onemoguće pojavu stvari koje bi "promenile svet", čisto da bi očuvale sebe i svoj profit?

moguce je naravno, ali ovo ti je isto rizicno kao i da sve sto imas bacis u razvoj...
ali generalno, i to je realnost ponegde.

Dobro. Nije da nisam očekivao ban, ali 'jebe mater'? Oklevetali ste me najstrašnije i zahtevam satisfakciju. Ja ne psujem majku ljudima po internetu.

Ajde, ajde, nema ignoranke. Jedno obično 'izvini pogrešili smo' je sve što tražim.

Ajmo, vi koji ste u mogućnosti, pomozite mom oklevetanom liku i napaćenoj duši.

Šta ima, brate, kako si?
Evo, ja mogu ti se izvinim 'ko 'oćeš. 'Oćeš? A? A?

Eto bato, nije loše. Ti?
Ali nisi mi ti nepravdu učinio. Ipak, hvala ti.

Ništa, samo reci, štagod treba, tu sam.

zar se jos drka po ovoj temi ?