Pitajte granjku

1. Kapiram da je budizam kul religija. Ono, korisna je za opuštanje lol

2. Smicalica
    Ima li Boga, Granjka? I ako ima, da li je dobar? Hoće li nam nagraditi muke? Hoće li nam oprostiti grehe? Hoće li na nas poslati muke? I hoće li kazniti nam grehe. Grešila sam, kajem se...

Можда је боље питање - имаш ли ти Бога? Ако имаш, у реду. Ако немаш, опет у реду. То је твој живот и гради га како мислиш да је исправно.
    У православној теологији ако трпиш муке са роптањем и мржњом, а не са благодарношћу и трпљењем, залуд их трпиш. Награде нема. Појам мучеништва у религији је много сложено питање и најпоједностављеније би се могао објаснити на следећи начин - муке у животу су као професионални спорт, рецимо тенис - што се више мучиш на исправан начин, са исправним циљем, то постајеш све бољи. Снага, самопрегор, трпљење, дисциплина и вера су НАГРАДЕ које су добијене за мучеништво.
    Казна за грех је сам грех. Не знам да ли Бог још увек кажњава, будући да људи већ чине такве грехе према себи, другима и природи да је свака казна излишна. У свести недозрелих људи, казна се доживљава као мера тортуре, иживљавања, мржње и зла. У свести зрелих људи, казна је мера којом учитељ помаже ученику да се исправи, поправи и побољша свој живот. Родитељи су нас као децу увек кажњавали са намером да будемо бољи људи, а награђивали када смо чинили добре ствари.
    Кајање је део већег процеса промене сопствених карактерних особина. Код племенитих људи, кајање је доживотан процес, као и учење, уметност, култура, образовање. Неке лоше, грешне карактерне особине не могу да се промене брзо, иако човек осећа кајање за њих. Зато је то дугорочан процес и треба му посветити пажњу и време.
    Бог прашта према човековом срцу, али и човековим делима. Треба знати да ми Богу не чинимо штету тиме што чинимо грех. Ми само себе уништавамо грехом. Наше покајање наше је спасење.

3. Маестро ♦
    Granjka imam jedno pitanje.
    Jedan od mojih postera ima 1358 pluseva, 7,5k fb lajkova i 123 autora su ga označila kao omiljeni. Nikad nije ušao u odabrane. Zašto i kako?

Зато и тако. Тајне универзума нам нису познате. Није наше да о томе расправљамо.

4. Грањка, да ли се бавиш спортом рекреативно и којим? Који спорт је најбољи за човека, за његов дух и тело? Да ли неко ко се никада није бавио никаквим спортом може здраво да функционише у савременом свету? Да ли би овај свет био бољи када би се сви бавили неким спортом?

5. Leprikon
    драги грањка. свиђа ми се једна девојка али не знам како да јој приђем. да ли би могао да ме посаветујеш. свако добро друже

Немој мене то да питаш, имам превише црногорске крви (Црногорци су Срби из Црне Горе, моју су у Србији већ 300 година) и код мене је увек све било директно и отворено, због чега сам често добијао корпе од неозбиљних женскиња. Женска ћуд је смјешна работа! Не зна жена ко је какве вјере; стотину ће промјенити вјерах да учини што јој срце жуди. Само немој да клоњаваш духом Газда Леприконе, ако те попишуља одбије. За емотивну отвореност код мушкарца је потребно много храбрости и јунаштва - мушко срце не задрхти ни пред пушком ни пред сабљом, ал` пред девојачким осмехом и погледом, оно дрхти као лист на ветру. Ако ли женскиња не уме ценит` таква јунака, а ти накриви капу, па тражи ону која зна и уме. Десиће се већ нешто.

6. Луди Чак
    Атеисти само не верују у бога/богове или било шта слично, али верују у људскост, доброту, уметност и остало. Не верују у смислу религије него више као морални компас у животу. Верују да су људи довољно еволуирали да могу да схвате да је убиство лоше само по себи, без страха да ће да те казни чика са неба вечним паклом.

У православној вери, Бог једино што за себе лично тражи јесте просечно 1,5 часа недељно да верници дођу на службу. И по неки празник, а и то је за људе, а не за Бога. Слично је и у исламу и будизму. Све остале одредбе се тичу морала и служење Богу је заправо највише служење себи и људима, а понајмање Богу. Од 10 заповести у Светом Писму, само 4 се односе на Бога. 6 се односе на људе. Према томе, религија служи људима, а не Богу/боговима.
    Људи нису еволуирали и када се помиримо са том чињеницом, можда ће нам се отворити свест о потреби еволуције. Појам казне сам већ објаснио и самим тим што и даље имамо људе који погрешно тумаче елементарне ствари, јасно је да од еволуције нема ни ``Е``. Докле год се људи убијају, докле год врше абортусе и друге злочине, треба да знамо да смо испод нивоа животиња. Ово важи и за вернике и за атеисте, свих варијанти.

7. Пијани плонжер
    Odlicna tema, pocinjem da shvatam da Granjka nije tamo neki levi trol nego da je svo vreme iskreno odgovarao. Ili to ili je uber-trol.
    Moje pitanje je zasto se kod Srba sve cesce spominje to da smo mi u stvari pagani a ne hriscani i zasto se takva prica ne javlja kod drugih naroda, npr. Francuza?

Зато што је у Европи ренесанса нацифашизма која је само наставак Хитлерове и Мусолинијеве индоктринације Словена (Срба, Хрвата, Руса, Украјинаца, Белоруса, Пољака). Пагански култ који је ширила нацистичка пропаганда у окупираном делу СССР-а је продавао причу о супериорној белој раси Словена, о старим словенским боговима и ``прљавом, злом јеврејском учењу о хришћанству``, како би добили војнике за свој рат. Са друге стране су Немци те исте супериорне Словене касапили и убијали без милости. То се види и по неонацистичким организацијама у Србији, Русији, Пољској и Украјини. Довољно је посетити Сторм Фронт сајт, па видети какве небулозе неонацисти пишу о српском паганизму, а какве бљувотине о хришћанству (не пишу директно о православном, јер знају да су Срби осетљиви на своје свете претке, али углавном преписују немачко-америчку антијеврејску пропаганду са њихових сајтова, будући да своје немају). Поента је да се направи неонацистички ``џеп`` између Немачке и Русије који је постојао од 1941. до 1944.
    Зашто тога нема у Француској? Па, они су са хришћанством на том нивоу раскрстили већ у Француској револуцији и схватили да морају да имају правно уређену државу. Код њих је темељ уједињења нације правно-формални, са историјским осећајем, док је код словенских народа још увек темељ уједињења национални мит, право јачег, историјска ревизија и комунистичко-стаљинистички однос према религији.

8. То подразумева да бог сигурно постоји и да има поенте вршити службу. Пошто бога 99.99% нема, и не одговара на молитве и не петља се у људско постојање, онда нема сврхе бити верник. При том не мислим да је бити верник у том случају само из користи, него у основи нема поенте.

Нећу да се расправљам даље јер не вреди на форуму о томе. Једино уживо, тако да не морате да одговарате.

9. Зато што је у Европи ренесанса нацифашизма која је само наставак Хитлерове и Мусолинијеве индоктринације Словена (Срба, Хрвата, Руса, Украјинаца, Белоруса, Пољака). Пагански култ који је ширила нацистичка пропаганда у окупираном делу СССР-а је продавао причу о супериорној белој раси Словена, о старим словенским боговима и ``прљавом, злом јеврејском учењу о хришћанству``, како би добили војнике за свој рат. Са друге стране су Немци те исте супериорне Словене касапили и убијали без милости. То се види и по неонацистичким организацијама у Србији, Русији, Пољској и Украјини. Довољно је посетити Сторм Фронт сајт, па видети какве небулозе неонацисти пишу о српском паганизму, а какве бљувотине о хришћанству (не пишу директно о православном, јер знају да су Срби осетљиви на своје свете претке, али углавном преписују немачко-америчку антијеврејску пропаганду са њихових сајтова, будући да своје немају). Поента је да се направи неонацистички ``џеп`` између Немачке и Русије који је постојао од 1941. до 1944.

Мхм, а неонацизам нема никакве везе са социо-економским стањем у земљи и Европи, него је само последица нацистичке пропаганде? И паганизам такође? Или мислиш да Словени никад нису били пагани и да су Срби на Балкану одувек и са су одувек хришћани?

10. Truleks Krpa
    Грањка, вреди ли уопште расправљати се на тему религије са собама које имају супротна уверења од наших ?
    Ја често осећам потребу за таквом врстом олакшизације (што би реко драмаџони), али фајде никакве. Икс пута сам упадао у расправе и икс пута је свака страна остала при почетним ставовима.
    Ја мислим да ЈОК, не вреди. Али занима ме твоје мишљење.
    Хвала.

Углавном не вреди. Са једне стране, вернике представљају дојучерашњи немачи појма о истој, квази верници, некакви зилоти, дични браниоци вере, а са друге стране стоје атеисти које представљају потомци ригидних комуниста, деца удбаша и стаљиниста.
    И једни и други долазе са циљем да покажу своју снагу и своје знање. Ко у таквим односима сме да попусти? Зато и пређу у свађе. Све је то последица фрустрација услед економске и духовне сиромаштине нашег народа. Када се свађају и убеђују за тренутак осете су нешто добили, да су у нечему били добри или бољи. И тако у круг. Боље је мирити браћу, чак и ако мисле различито.

11. Људи нису еволуирали и када се помиримо са том чињеницом, можда ће нам се отворити свест о потреби еволуције. Појам казне сам већ објаснио и самим тим што и даље имамо људе који погрешно тумаче елементарне ствари, јасно је да од еволуције нема ни ``Е``. Докле год се људи убијају, докле год врше абортусе и друге злочине, треба да знамо да смо испод нивоа животиња. Ово важи и за вернике и за атеисте, свих варијанти.

Нисмо сви еволуирали, неки јесмо, али ок, како ко еволуира баталиће срања и схватиће да је убиство лоше само по себи. А за абортус нећу да коментаришем, ако немаш мозга да схватиш зашто је абортус потребан и ок, онда немамо шта да причамо.

12. https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t1/q71/s720x720/578959_659819760726701_348419568_n.jpg
    Нажалост, у почетним стадијумима развитка човечије религиозности, овај случај је готово правило већине. Као у основној школици - у првим разредима се бојимо да не добијемо јединицу и двојку, страх нас је од учитељице, а од директора бежимо у WC кад га видимо. Како се стиче образовање и личност напредује, тако се ослобађа својих страхова и почиње да воли оно што учи и ради, ма колико било тешко и компликовано. Неки заувек остану у другом разреду, а неки уче и труде се, па заврше и факултете. Чак и докторирају.

13. зашто, ОХ ЛОРДЕ, зашто се у свим АЛИ СВИМ расправама о религији неверници хватају за једну и само једну ствар приликом критике религије - постојање Бога.
    иако је та претпоставка централна ствар сваке религије, свака религија је и много више од саме те претпоставке. много религијских учења (да не кажем велика већина њих) је окренута човеку а не богу. много исправних моралних начела које је пожељно да буду одлика личности сваког ''доброг'' човека.

едит:
    наравно, можете рећи ''не треба ти религија да би пратио та морална начела'', АЛИ имајете на уму да је управо религија одговорна што су та иста морална начела добила тај општи статус ''да су изван религије'', тј. управо их је религија (у недостатку квалитетнијег термина) ''раширила''

просто:

атеисти губе сваки аргумент у критици религије ако ''запоставе'' ту претпоставку. дајте разлог:
    зашто је лоше бити религиозан?

ШАХ МАТ.

14. Јер верујеш у нешто без основа, само ради вере и јер ти се свиђа. То је лоше, у животу треба да се водиш животом и разумом, а не нечим тамо.
    https://www.youtube.com/watch?v=s3lwG4MytSI&feature=youtube_gdata_player

15. Најгоре од свега је што се нерелигиозни људи као ти мјсд боје да говоре о томе, немају муда да заступају разум и науку јер није популарно бити атеиста.

16. Не замерајте на много линкова, мрзи ме да пишем.

https://www.youtube.com/watch?v=F5zHXIlX0EU&feature=youtube_gdata_player

17. Горе је што се нерелигиозни људи као ти Чак боје да прихвате чињеницу да наука не може да докаже да Бог не постоји, и да није постојао, па покушавају да сваку расправу АПСОЛУТНО БЕЗ ИЈЕДНОГ ВАЉАНОГ АРГУМЕНТА окрену на то како је бог измишљен лик.

18. Децо, нема ничег лошег у томе бити религиозан, док год нисте затуцани морони.

Rekli o sajtu

Osim velikih istorijskih i nacionalnih zabluda, podložni smo i onim „sitnijim”, ali koje nam određuju svakodnevicu. „Ne valja da se sedi na kućnom pragu, posebno kad grmi”, „Hleb od 500 grama je opšteprihvaćen pod nazivom kilo hleba”, „Ne valja da se zviždi u kući, to privlači miševe”, „Ne valja da se otvara kišobran u kući”, „Žvakanje žvaka može da deformiše vilicu”, „Ma koliko vruće i zagušljivo bilo, ne otvarati prozor, ubiće promaja”, navode na popularnom internet portalu „Vukajlija” niz sujeverja i zabluda našeg naroda.

Politika · 31. Januar 2011.