Prijava
   

Kuća na glagol

Poprrilično sam se danas iznenadio kada sam čuo ovaj izraz i morao sam da zatražim objašnjenje koje vam sada prenosim.
Ovo je starinski izraz za kuću koja je napravljena u obliku ćiriličnog slova G.
Poreklo izraza se ne zna, ali majstori zidari i starije osobe ga veoma često koriste.

Komentari

'Glagol' je ime glasa 'G' u glagoljici, koja je u staroslovenskom jeziku koriscena pored cirilice. A zasto je to izraz za kucu, ne bih znala.. Valjda jer je u tom obliku,pa im je bilo najjednostavnije da tako objasne kakvu kucu zele da zidaju......

Uh...mrzim da komplikujem...ali ću morati da se umešam sa jednom etimološkom pričom...

Hajde, komplikuj. Bas me zanima...

Ovako...glagol' (ili, po kasnijim varijantama - glagolj, ili po slavenoserbskom - glagol(j)i) je bila staroslovenska množina imenice glagol(j) koji znači -reč, izvedena od glagola glagolati koji znači govoriti.Ali, u staroslovenskoj azbuci, reč glagol' označava izgovor slova -g.
GLagoljica, koja je ranije pismo, dobila je naziv baš po ovome slovu, iako slikovno glagoljično g ne podseća na kuću...što vam ne govori mnogo - idemo malo dalje u etimologiju, u grčkom pismu slovo -gamma, imalo je glasovnu vrednos' slova g.
Setimo se da su grci svoje pismeno preuzeli od feničana.U feničkome alfabetu, g se pisalo gotovo identično kao grčko g...što opet ne pomaže, jer nema veze sa kućom i moramo otići još dalje u istoriju...do majke svih fonetskih pisama - proto sinajskog.Proto sinajsko pismo, korišćeno od 5000-2000 g.p.n.e. imalo je takođe fonetsku sliku da označi glas -g - sliku grančice - što takođe nema veze puno sa kućom.
Ali ,ono što ima, nalazi se baš u proto sinajskom alfabetu - to je fonetska slika koja predstavlja glas -b/v - slovo bet.U proto sinajskom pismu (kao idanasnjem modernom, hebrejskom)imenica bet (u nekim dijalektima bayet) označavala je kući, a slovo bet, sa glasovnom vrednošću slova -b/v prikazivalo se kao - kuća.
Posle je, preko nekih pomeranja, kako fonetskih, tako i geografskih, tu istu sliku preuzela za svoj alfabet civilizacija Starog Egipta, u kome se znak izgovarao kao -per (nepotrebna digresija).
U svakom slučaju, pokazao sam vam skraćenu istoriju slova g i meni i dalje nije jasno zašto je "kuća na glagol", umesto "kuća na buki" (staroslovensko b).

E jebi ga, objasni ti sve ovo što si rekao mom majstoru i gazdarici kod koje radimo a onizajedno nemaju ni srednju školu.

Zato sto lici na cirilicno slovo "G". Koje se opet glagoljicom citalo glagol(j).
Mjesavinom cirilice i glagoljice, vrlo blize u istoriji, smo razotkrili veliku tajnu srpskih zidara i njihove vizualizacije tlocrta objekta.

jelena bravo za objasnjenje! + za komentar!

Mozda je 'na glagol' zbog toga sto je u cirilskom pismu slovo 'glagol' izgledalo kao i nase danasnje cirilicno slovo G, pa ako je kuca osnove na G, mozda... isto tako, kod mene u selu za slavu stolove stavljaju na G ('na ge') i na P ('na pe') - takodje u obliku cirlicnih slova ???

Nije mi jasno kako sam preskocio Trojkin komentar, koji kaze otprilike ovo isto... :S Ispricavam se svima :S

Moguće...mada su u vreme kada je glagoljica bila pismo pismenih popova glagoljaša, zidari su dolazili što iz Bosne, što iz Vizantije...spomenuo sam grčko koje još manje ima veze sa kućom...ja sam i dalje zbunjen...potreban mi je da Nešin kod da ovo odgonetnem...

Ali kuća ne liči ni na grčko, ni feničko, ni sinajsko, ni glagoljsko, ni azbučno - sva su ista...

Upravo sam pročitao Nešinu definiciju još jednom i sve shvatio...

To sam ja rekla jos na pocetku... Ali dobro, desava se... Tihi, svaka cast na komentaru!