Prijava
 1.    

  Marvelovska i Bonelijevska škola stripa

  Dva najveća izdavača stripova.

  Marvelovska škola je naučno fantastična, glavni junaci imaju super moći kao što je letenje, pucanje lasera iz očiju, telo od kamena, kurčina od 2 metra... Naravno, obavezno je da svi budu pravi Amerikanci, jer se time kod američke dece razvija patriotistički duh (Kapetan Amerika je očigledan heroj sa tom namenom).
  Često se spominju hemija, fizika i ostale prirodne nauke. Stalno se spominju neke hemijske reakcije (ozračeni pauk koje je ujeo Pitera Parkera i pretvorio ga u Spajdermena; degenerici koji su poznatiji kao Iks-men...). Vrlo je bitno i da su glavni junaci profesori biologije, studenti kvante fizike i tome slično.

  Bonelijevska škola stripa je realnija, većini stripova je radnja smeštena u razne periode istorije (Komadant Mark i Blek Stena-američka revolucija; Zagor i Teks-druga polovina 19-og veka), junaci nemaju super moći već su oni mudri, hrabri, jebozovni, i ako imaju neku nadljudsku moć to je onda nešto što niko ne izvaljuje i možeš da okačiš o kurac.
  Najviše se spominju istorija, etnologija, politika, etika i većina društvenih nauka. Glavni junak mora poznavati bar neku od ovih nauka (Martin Misterija-profesor svega mogućeg; Zagor-razume se u kulturu severnoamerčkih Indijanaca ko Žika u kulturu jugoistočnih Srba...).

  Deca koja su čitala Marvelove stripove obično upišu prirodno-matematički smer dok deca koja su čitala Bonelijeve upisuju društveno-jezički.