Prijava
   

Napiši Bibliju

Jedno od mogućih pitanja na pismenom delu ispita iz svetske književnosti.

   

Potpuno odrasla osoba

Osoba kod koje se u jednom trenutku sva životna preokupacija svela na brigu o rutinskim, svakodnevnim stvarima. Ređe, takve osobe ni nemaju pravo detinjstvo. Kod takvih, prestaje borba da život bude što zanimljiviji i dolazi do truda samo da rođena koža bude na bezbednom. Gube osećaj za urođenu dečiju kreativnost. Nestaje shvatanje da je i povremeno pravljenje "detinjarija", bilo slučajno ili namerno, deo života, pa sve osobe koje i dalje to čine bivaju osuđene, ili barem gordo posmatrane od "odraslih". Nestaje i mogućnost da se shvate i sopstveni vršnjaci koji delom ličnosti sazrevaju, a delom ostaju i deca. Odrastanje nije samo stvar obaveze- to je makar delom i stvar ličnosti. Osobe koje su dozvolile da potpuno odrastu, gube onaj deo ličnosti koji se zove Homo ludens (čovek koji se igra), i život im postaje stresan. Za sebe tvrde da su realni i racionalni, te da je na takvima svet sazdan.

Takvim osobama, sva zabava se svodi na spavanje i seksualni život. Sa druge strane, tako barem stvaraju porodicu.

   

Prodavac na pijaci

Osoba koja zna sve o stvarima koje prodaje, iako ne zna ni sta prodaje.

Primer od danas sa pijace:
(pisano kao sto je izgovoreno)
- Izvinite, jel` ovo samo radio, ili ima jos nesto?
- Gospodjo, to nije samo radio! To ima i ce-de, de-ve-de, u-ez be stik, vajrles, super multi tasking i jos dosta zajebancija!
- - - Gospodja se okrece i odlazi - - -
- - - Prilazi klinac i pita koliko je I-pod - - -
- Mali, dajem ga za 15 maraka, ali evo ga tebi za 10. Ali pazi, nije to obican aj pod! On ima i ce-de, de-ve-de, u-ez be...

   

BN music

Omiljeni kanal moje babe, košta ko sam djavo preko SBB-a. Moram da dajem pare za najdosadniju, najnižu, dno dna, ogavnu, para uši, diže pritisak, smanjuje potenciju, podstiče na samoubistvo-ubistvo, izaziva povraćanje prekjučerašnjeg ručka, takozvanu MUZIKU. Poruke su od pre tri meseca i samo se vrte. Najniža stvorenja ove planete se dopisuju preko ovog kanala (čast izuzecima, ako ih ima), tako da deda od 70. godina traži devojku za ozbiljnu vezu, bračni par drugaricu-druga za intimno druženje i još neke budalaštine.

Primer pesme: Kraaaaaljjjjjjj saaaaaaammmm diskooooteeeeekkaaaaa, aaaaaaa, lete pare, letim jaaaaa.

Letećeš ti meni u !##"%$"%$#$%$""##%$#%#%$ i još jednom ako te vidim ima da te $"$#&E&(%/(&(/.

   

Igro Stravinski

Gospodin ekspresionista koji je otkrio da mu nije bio potreban Njižinski da bi "Posvećenje Proleća" uspelo.

- Gledao sam "Posvećenje Proleća".
- I?
- Igro Stravinski.
- Zato i nije uspelo.

   

Luk Skajvoker

Čist genije. Ne zna se šta drugo reći za čoveka koji je, kada se sve sabere, za 4-5 dana aktivne obuke za Džedaja i upoznavanja sa Silom naučio bolje sve one stvari, koje su njegovi slavni prethodnici- Joda, Obi-Van Kenobi, Kvaj-Gon Džin, Mejs Vindu, pa i njegov moćni otac, Anakin Skajvoker, učili godinama, pa i decenijama!

Sve je počelo tako što je robot, koga je zabagovao virus sa zalutalom porukom princeze Leje, krenuo do Obi Vana, i preneo mu poruku da je princeza u govnima- Dart Vejder hoće da je ubije, ni ne znajući da mu je to ćerka, niti je ona znala da je to njen otac. Obi Van je odmah poveo i Luka sa sobom. Tokom leta do imperijalne stanice sa Lejom, Luk je možda imao 2 do 3 dana realne obuke, i nije mu nešto išlo. Posle je Obi Van zaginuo, pa je bila bitka za Javin; ali se Obi povampirio u drugom delu kao dobar duh savetnik, i navodio Luka do Jode. Joda je prvo bio skeptičan, a Luku je opet išlo ko od kurca; ali mu je Sila nekako javila da su mu Leja i Han Solo u govnima, pa je otišao da se obračuna sa Vejderom, koji mu je tada priznao kako mu je otac i za dobrodošlicu- odsekao ruku. Luk tu jedva izvuče živu glavu, a u narednom periodu je morao da spašava Hana Soloa, pa nije imao aktivnu obuku. Ipak, u sledećem delu ga već vidimo kao moćnog džedaja- sada, da li mu je onaj Obijev duh dao neki know-how i još neke cake, nemam pojma, ali se ovaj kod Jode vratio tek toliko da ga vidi kako umire. Na kraju, uspeva da pobedi svog, do tada daleko moćnijeg oca- koji je 15 godina učio prvo za Džedaja, pa je ipak pao na mračnu stranu Sile, i još 20 godina učio za Sita- Vejder se vraća na svetlu stranu i ubija Imperatora, a posle i sam umire, čak i zahvalan sinu, koji je svoju bezrezervnu ljubav iskazao odsecanjem ruke (inače,ukupno petog Vejderovog uda- izgubio je tri ruke i dve noge u šest epizoda!). Priredio mu je još i lepu sahranu u krugu porodice- sam ga je "džedajski" spalio... :D I na kraju- svi duhovi srećni i zadovoljni!

   

Drug-izraziti napadač

Verovatno svi imaju jednog druga koji bilo koji sport da se igra on je uvek zvezda tima u pokušaju. U zavisnosti od sporta on je košgeter, golgeter, poenter, jednom rečju-strelac, takoreći izraziti napadač. Po nekoj njegovoj logici, i shodno ofanzivnoj reputaciji, on kao rođeni napadač nema obavezu kao ostali da igra odbranu, gubi snagu na nepotrebne duele i asistira saigračima. Uvek je u “ofsajdu”, igrali vi mali fudbal ili basket. Aktivnost i angažovanost u igri naglo raste kada mu je lopta u posedu. Uglavnom je dribler, i dalekometni strelac, nevezano za sport. Po govoru ga prepoznajete lako. U opticaju su reči kao što su: dodaj, evo me, slobodan sam, sam, može; a zatim i: prešla mi je preko noge/ruke, ja sam to tako i hteo(da promašim?!), izvini baš sam hteo da ti dodam, kako me neće danas, sve uz propratne psovke i nevericu. U toku igre saigrači obično nisu u najboljim odnosima sa njim. S obzirom da potrošnja lopte nije u srazmeri sa kvalitetom i željom da dominira, svi se verovatno pitaju zašto je pozvan na svaku sledeću rekreaciju. Verovatno zato što je i dalje vaš drug, pa vam je krivo da ga ispalite, kao i zbog činjenice da pre svakog sportskog okršaja obećava da će se promeniti. To obično ne traje duže od uvodnih minuta igre. Pri biranju ekipa, bira se poslednji, čak i posle bucmastog smotanka koji je tu da popuni broj. Još jedna karakteristika je da će sve zasluge nakon teško izvojevane pobede(čitaj: u proseku jedna od 10) pripisati sebi i hvaliti se sa svoja 3 gola(dva skrenuta sa gol linije) za celo poslepodne, ili dve uzastopne trojke(zanemarljivi su prethodnih 30 neuspelih pokušaja).

?
+324
15
definicija