Prijava
   

Blagoslovena

Posle nje više ništa nije isto.

Nije ti išlo. Problemi kod kuće, problemi na poslu, drugovi te ne pamte, bivše se ne javljaju. I onda dođe ona. I sve dođe na svoje. Krene ti na ruku kako ti nikad u životu krenulo nije. Neobjašnjivo. Metamorfoza. Kopernikanski obrt.

Ima tako žena koje prenesu na tebe nešto svoga blagoslova. Nije nužno da takva ostane s tobom, da bi blagoslov trajao. Nekad je i jedan susret dovoljan. Ako možeš, zadrži je. Ili je poljubi, pa pusti u vodu k'o zlatnu ribicu nek' resetuje svoje tri želje. Gle, obala je prepuna ribara.

- Halo?
- Đe si, Maro, sunce moje!
- Marija. I ko je to, uopšte?
- Ne sjećaš se? More, sunce, Bečići, prije dva mjeseca?
- A, ti si! Jesmo rekli da se više nećemo čuti?
- Samo sam nazvao da ti kažem nešto. Otkako smo se ja i ti, je li, kresnuli, život mi se promjenio iz korjena. Dobio sam stalan pos'o, više ne konobarišem po plaži. Majka mi je ozdravila. Ocu su povezali staž, juče dobio prvu penziju. Sestra se udala na triesdeveti rođendan...
- Bože, budale... Ako si nazvao da ponovimo - nema ništa od toga! Imam nekog. A, i onda si dobio na sažaljenje.
- Ma, nisam nazvao zbog toga. A, nema ni potrebe. Od onda - pičke k'o salate. Nećeš mi vjerovati kako me je poćeralo. Zovem te da ti ponudim saradnju. Nudim se da ti organizujem autobuske ture, k'o u Međugorje da ti je obilaze. Gre'ota da ne podijelim s drugima. Mogli bi da napravimo i neke žetone. Mi im prodajemo, a oni da ti ubacuju za blagoslov...
- :tu, tu, tu, tu:

   

Šalterska službenica u kladionici

Žena zmaj.
Ona mora da sačuva svoju ženstvenost između redova engleske Premijer lige, NBA i Lige Evrope na tiketima raznih marginalaca, penzionera i brzih momaka koji veruju da će im Mocart iskomponovati astronomske kvote sa realnošću i srećom

Iako je ne zanimaju sport i ostala sportska takmičenja širom sveta, ona će na kraju i sama biti u dubokom znanju u natijecanju i statistikama koje mogu da promene život. Znaće koliko je prosečan broj golova dao Kristijano Ronaldo po meču i da li će Napredak iz Kruševca da zabije gol na poluvremenu i povede, a na kraju izgubi sa više od dva gola razlike. Profesionalna orijentacija učinila je svoje.

Ona mora da pleni lepotom i da uvek izgleda kao mlada bez vela i venčanice u uniformi kladionice. Mora da bude kao Merlin Monro dok je nisu otkrili filmadžije, mora da puca i da veštim pokretima dok sipa koka-kole i pivo, izaziva mašte onih koji su došli da odigraju svoje. Mora sve one klince i ocvale muževe, da navede da se vrate u kladionicu ako ni zbog čeg drugog, onda zbog nje.

Ne sme imati držanje barske dame i lake ženske, nego pametne bankarke i Svetlane Bojković, koja nema mislosti prema onima koji kvare dnevni paraz kladionicama. Ona ostaje hladna i zagonetna kada sve kockice slože. Za veći dobitak će prefinjeno čestitati i muški stegnuti ruku i poželeti dalju sreću i obavezno veće uloge sledeći put radi većeg dobitka. Samo ne znamo čijeg, Mocartovog ili vašeg džepa?

Mora da puca brže po tastaturi nego partizanska haubica po nemačkim položajima na Sutjesci. Ima veštije prste nego pijanista u džez orkestru ili solo violinista na koncertu na Kolarcu. Dok trepnete, tiket je rođen. Brzina svetlosti je previše spora za njene ruke. Mora da trpi sve komplimente pijanih kockara i molbe klinaca iz petog razreda da ih pusti da odigraju nešto i zarade pare za izlet na Frušku goru.

Mora da umiruje i zapreti svim onim koji su izgubili platu na singlić siguricu koji nije prošao. Takvi se kunu u sve što imaju da nikad neće ući u kladionicu i bacaju hemijske, priručnike i knjižice sa kombinacija, pljuju po televizorima, šutiraju stolice i bacaju prazne čaše od piva. Mora da bude i muško kad se to od nje traži. Da podvikne, da zna kung-fu udarce, da barata motkom u slučajevima kada pljačkaš dođe da otme od kladionice ono što je njegovo.

Mora da čeka kraj radnog vremena za cigaru, da bude imuna na sve pozive dece i da s njima odradi domaći kad dođe umorna posle posla. Mora da radi do 12 uveče, da se susretne sa svim onim odrpanim šljamom i manijacima koji bacaju poslednje pare na siguricu. Mora da gleda surovu realnost i sluša sve tužne životne priče onih, koje država i vetar nisu nikad štitili, kojima je sve otišlo predaleko.

Ona je žena zmaj. Ta obična šalterska službenica u kladionici!

   

Prefinjen ko parfem na litar

Izraz se koristi za karakterizaciju likova koji ne odiru od stila. Kojima je omiljeni alat lopata a ne kašičica ili pinceta. Koji cveće beru sekirom.
Nastao je po ugledu na litarske flaše od vinjaka bez etiketa, okrenute naopačke, iz kojih na kartonskim štandovima štrkljaste cave na ulici toče šatro živanši u manjerku koju im kupac podmetne.

- Sine, a da malo temeljnije očistiš to pseće govno sa cipele pre nego što dođemo kod Maje, umesto što samo udaraš nogom po asfaltu i psuješ kevu kučetu koje se pokenjalo pod tvoju nogu?
- Ma otpalo je, nema više ništa, ne seri i ti , keve ti...
- I takav ćeš da uđeš kod Maje? Pa još ti otpadaju krupni komadi sa đona, mentolu!
- Takav ću da uđem, š'a te boli kurac kakav ću da uđem! Maja mi je pa mnogo fina...
- Ona je fina. A ti si fin ko parfem na litar... s tim što sad bazdiš na govno.

   

Za dom spremni

Tradicionalni pozdrav penzionera koji pređu 70-tu godinu života.

?
+137
8
definicija