Prijava
   

Studentske demonstracije 1968. godine

U Beogradu, prvi ozbiljni protivrežimski protesti u posleratnom periodu. Što reče neko, izbili su kao "odraz mode"; jer su se slični odvijali u isto vreme i na zapadu, i na istoku. Na istoku (u Pragu), demonstranti su tražili da se socijalizam zameni kapitalizmom, a na zapadu, da se kapitalizam zameni socijalizmom. Istovremeno, hipici su tražili povlačenje Amerike iz Vijetnama, a crnci u Americi dobili batine, jer su tražili veća prava. Ukratko, malo ko je dobio ono što je tražio- Sovjeti su poslali tenkove na nemirni Prag, Amerika se povukla iz Vijetnama dosta kasnije, crnce i dalje nešto ne vole, kapitalizam je opstao na zapadu, komunizam na istoku.

Što se nas tiče, stvar je veoma paradoksalna. Studenti su tražili da se socijalizam zameni- socijalizmom. Posle nekog vremena niko nije razumeo šta studenti hoće- pa ni Tito, ali je on za svaki slučaj rekao da su studenti u pravu, a onda poslao policiju (aka. "miliciju") da ih dobro izlema. Posle se o tome ćutalo 20 godina, a onda se u vreme borbe protiv Miloševića, ovo proglasilo prvim "antikomunističkim demonstracijama". Na kraju se uopšte ne zna ko se za šta borio, ali je bitno da se izašlo na ulicu... I da su se dobile batine.

Komentari

Ко није био савременик, овде има све што му је потребно и довољно да зна о овом догађају. Можда да потражи неку фотку на нету, да употпуни утисак - а и не мора.
Пример комплетне дефиниције: умерене дужине, информативна и духовита. Свака част.

Rej Ban za ovakvu šhaljivost.

Neću da budem drveni advokat, no čovek je objasnio da je izgubio lozinku, pa je i napomenuo da će zato prekopirati neke ranije uradke.
A to što neće da resetuje lozinku, zaslužuje poseban moderatorski ukor ;)

DustBGD89 je u pravu, napisa čovek sve u dve rečenice što se kazati treba. To što vukajlija ne može da mi restartuje šifru i da mi pošalje na stari E-mail nije moja krivica...