Prijava

Мулуце, да ли су прогресије, дирекције, синастрасија, Дејвисон, композит, лунарни, соларни и Венерин повратак, ретификација, елекциона карта и драконски хороскоп појмови који пију воду у науци? Да ли имају потпору неког конкретног, легитимног научног рада? Не мислим на псеудо-науку и људе чија занимања потпадају под иста, већ на признате и образоване људе који темељно, кроз постојеће постулате, доказују или оповргавају појаве око нас.

Не, јер астрологија није наука, по дефиницији науке данас.

Mnjah, mnjah, mnjah... Slobodno ti osećaj blam u moje ime, zabole me šljivik.

Samo, astrologija nije zasnovana na praksi, već na nekoliko hiljada godina starom sujeverju, i potiče od ljudi koji nisu imali pojma o svetu koji ih okružuje, pa su nalazili fantastične načine kako bi svet i pojave u njemu objasnili.

Ja sada mogu npr. da tvrdim da našim sudbinama upravlja ružičasto biće sferičnog oblika koje živi u paralelnom univerzumu sa našim, i da pronalazim u svojoj tvrdnji gomilu mistike i poetike, ali ne bih bio ništa veći šarlatan i budala, od bilo kog astrologa na ovom svetu.

Би, јер астролози не верују у судбину, нити да ико управља тобом, а то су две ствари које од твоје тврдње праве спрдњу.

Ја ти кажем да је заснована на пракси, то што си чуо да је заснована на сујеверју је дезинформација.

Pa i moja teorija o ružičastom biću sferičnog oblika iz paralelnog univerzuma je zasnovana na praksi, kunem ti se, veruj mi :drži ruku na bibliji i sa mnogo zanosa gleda u pravcu nebesa:

Океј онда, ко сам ја да кажем да твоје ружичасто биће не постоји ;)

Sta fali budalama? Neko je vernik, neko sujeveran, neko ateista... Nisam zabrinuta ni za koga. Svako je izabrao ono sto mu najvise prija.

Не, јер астрологија није наука, по дефиницији науке данас.

Па не мора нешто да буде део науке да би потпало под око исте. А нешто крупно, попут астрологије и појмова које си навела, сигурно је заголицало машту некога ко је желео да испита њене својсвености. Колико сам ја сведок - астрологија упорно бива побијана са свих могућих страна, а није да може да се вади на карту религије тј. "то је вера, не мош се испита" (мада ни то нема смисла).

marci, budalama ništa ne fali, samo im treba nalepiti etiketu, da bi njihova okoliš znala s kim imaju posla.

Ако ти кажем да су се поједини научници из других области бавили астрологијом баш, не њеним доказивањем, и да је то документовано, да ли то задовољава оно што тражиш?

Па не баш, хобији су хобији, посао је посао. :)

Nauka je konsenzus naučne javnosti, potvrđen i recenziran u naučnim časopisima i literaturi, a nije mišljenje nekog usamljenog jahača, koji može da bulazni šta mu se prohte. Postoji dobar razlog zašto astrobaljezgarija nije nauka, a to su nedostaci bilo kakvih DOKAZA.

Ja mislim da ima vise budala, i da bi ekonomicnije bilo lepiti etiketu pametnima. O okruzenju ja sve najgore! :)

Па као што рекох, астрологија не мора да се вади на ишта, зато што свакако није наука. А није наука зато што је нико теоријски није поткрепио научним доказима. Али да ради у пракси - ради. Да се одржава хиљадама година у свим регионима света - одржава се. Да су је практиковали велики умови, људи од науке - практиковали су је. Зашто? Појма немам, али мора бити нешто, а не само једна велика глупост како неки дају себи за право да називају било шта, не само астрологију. Људи су некако сконтали да се све огледа у нечему, да су звезде модели нечега и то је то.
А ти покушаји модерних астролога да се докажу научницима, само су их још више покопали и не знам уопште зашто троше време на то, јер астрологија свакако није забрањена. Свако може да прича шта хоће и да верује у шта хоће.
Ствари које практикујем у астрологији дају ми нека сазнања која је немогуће да сам сама претходно знала, превидела, предвидела, просто.

И наравно, против сам било каквог изнуђивања новца, поготово од људи с проблемима, зато не видим шта лоше астрологија доноси. А ко је довољно глуп да плати тако нешто, тај би платио било шта друго, и и треба да плати. Кад је глуп, мајке му га.

Зашто ми не капирамо било шта што су Маје и Астеци практиковали? Зашто не капирамо пирамиде? Зато што константно тражимо научне доказе, егзактност и упрошћавање у свему. Свођење. Тако нам је лакше да прихватимо све то. Да сведемо на наше две димензије - време и простор. А истина је и да ово што смо 'доказали' нико не може са 100% сигурношћу да каже, нико не би дао главу да је то тако.

"Ima tu nešto" argument, star 5 milenijuma. Znaš kako, kad se astrolog iskreno posveti astronomiji, on shvati da je astrologija glupost. A kad se astronom iskreno posveti astrologiji, i on isto svati da je astrologija glupost. Aj laku noć, nastavićemo sutra...