Prijava

https://youtu.be/aoE1xZe_N5I

Pa bre nista narocito nije rekao sto nije poznato, osim da se neki som iz hr vlade zajebao kad je racunao, tj. verovatnije kad je pricao o povecanju pdv. Ona fora kad neko kaze da je cev precnika 100 duplo sira od cevi precnika 50, jednostavno ubrza i ne misli.

Sto se tice smanjenja PDV u drzavama kao nasa sa kurac ekonomijama koje nisu zasnovane na proizvodnji efekat je i direktno smanjenje prihoda, koji je baziran najvecim delom na proizvodima cije je elasticnost traznje jako mala.
E sad povecanje plata, to da, to utice na promet, ali to je kao kad palis vatru a odmah uguras u loziste celu "Politiku" i tri debela drveta. Mozda upali (verovatno nece), a ako ne upali-gotovo je sa grejanjem za duze vreme. Onda sve moras da izvadis, drva sitno iscepkas, i nadjes nove novine za potpalu...

Pa jebiga jel došlo vrijeme da se i to proba, pa ako upali upali?
Misliš da fiskalna politika ide u dobrom pravcu kako su ovi naši krenuli?
Meščini da ne, jebiga.

Nek nam Dodik u Novembru da sve iz budžeta pa da vidimo.

Ako može neko da mi objasni šta tačno utiče na mogućnost da plate porastu na državnom nivou. Dakle, zašto Srbin prima trista evra, a Danac tri soma evra i zašto u Danskoj cirkuliše mnogo veći novac u toku dana? Je l' količina državnih rezervi zaslužna za to? Ako bismo sad sav novac iz državne kase trošili na zlatne poluge, živeli ko Somalijci, al za pet godina uspeli da udvostručimo količinu poluga, je l' bismo mogli da udvostručimo i plate i cene proizvoda, pa na nivou države ostanemo na istom kao ranije, ali zato uvozne proizvode nabavljamo duplo lakše?
Ovo uz pretpostavku da smo uveli evro kao zvaničnu valutu i da su poluge sinonim za državne rezerve.

Ja mislim da ni prevelika količina novca u opticaju nije dobra, kao što je slučaj sa Norveškom i njihovim rezervama, gdje oni imaju strašno velike rezerve koje ne smiju puštati u narod da ne bi došlo do nečega a to će nam Torazulu objasniti jer je učen čoek, ja vam mogu objasniti nešto oko prava, za ekonomiju sam laik.

Pa to je vec probano ovde u doba Dinkica... Jebiga, nije bas uspelo. Suvise imamo zaposlenih u drzavnom sektoru.
Istina je da to mora da se skroz reformise kao u USA. Da drzavna sluzba bude relativno slabo placen posao koga uvek ima i gde je (pogotovu u nizim Tierovima) mnogo lako dobiti otkaz. Znaci, put do drzavne salteruse sa srednje zalosnom platom ide preko pisanja parking karti pa onda portira na ulazu. Ali svo vreme ti nad glavom vise performance evaluation, i filed complaints. I na kraju postane salterusa, a opet moze da dobije otkaz.
A kod nas naprimer, ja znam da su JEDNOG coveka umalo isterali iz opstine, kad su ga nasli u kancelariji usranog i upisanog onesvescenog sa spricem u ruci. Posle se i to sredilo. Toti je maltene dozivotno.
Znaci, manje plate, brzi otkazi u drzavnom sektoru, stvaranje jeftine radne snage, pa onda industrijalizacija i polako napred, kao Slovaci...
Novine, pa sitna drva, pa malo krupnija, pa krupna, ovori samo cug do kraja, i ubaci sibicu. Mora da upali, ne treba ni da obilazis.
Recimo ja sam bio svedok ovde, povecanje plata pandurima i lekarima, je za posledicu samo imalo porast cene mita i korupcije.
Evo ja znam pojedine prosvetare koji su ove godina TRI PUTA isli na more. A ici ce i na skijanje. Uvak se treba rukovoditi Slobinom devizom,koja je u praksi proverena, a to je NAS COVEK CE RADITI DRZAVNI POSAO I ZA 10 DM. Ali od njega mi kao drzava slabo imamo vajde.
PROIZVODNJA, PROIZVODNJA I SAMO PROIZVODNJA, po svaku cenu! NEW DEAL, pa makar pravilii gluposti tipa "Plovna Morava", neke puteve, pruge, brana, sve cinovnike napolje, pa ako hoce da jedu nek kopaju nesto, makar neka vajda od njih.
Medjutim, to se nece desti, oni ce seidalje mnoziti, a mi sigirno tonemo dole. Vidimo se u nekoj USA, Australiji, ili N, Zelandu, jer Kanada je pederska i tamo prde Terens i Filip.

Dakle, zašto Srbin prima trista evra, a Danac tri soma evra i zašto u Danskoj cirkuliše mnogo veći novac u toku dana?

Pa ne znam vas za Dansku, ali recimo skoro su je u Nemackoj drzava naterala neke sindikae da pristanu na POVECANJE plata. Oni imaju to nesto sto se zove socijano-drustvena odgovornost. Norvezani zaista ne znaju koliko imaju para pa se opet ponasaju kao da ih nemaju.
A zamislite da se kod nas nadje nafta!
Samo bih citirao velikog mislioca Pseta 88 "Da imam para, svaki dan bi bio kreten"
Plate bi bile 10000 evra minimalac, doveli bi smo kurve svih rasa, napravili beogradsku rivijeru, a ostatak para potrosili na projekat vaskrsavanje Tome Zdravkovica.

Ako te ne mrzi, evo odličnog teksta, pisanog od strane vrhunskog stručnjaka, ali jezikom koji čak i ja mogu da shvatim (iako sam jedva šesticu iz javnih finansija i bednu sedmicu iz političke ekonomije napabirčio): https://nkatic.wordpress.com/2014/09/29/fiskalna-konsolidacija-na-putu-ili-na-stranputici/

U sustini korektan clanak.

Ima neki kvazi New Deal:

Samo je država u stanju da u kratkom roku, kroz ulaganja u infrastrukturne projekte, kao i u obnovu gradova (fasade, krovovi, stolarija, dotrajale instalacije) pokrene privredni ciklus.

Gorke istine koje sam naveo vezane za drzavne cinovnike su umotane u debelu oblandu.

Potrošni deo budžeta se ne mora smanjivati, ali se mora zamrznuti i regulisati preko najavljenih platnih razreda.

Uciniti drzavni posao manje atraktivnim. Nazalost ne dovoljno.

Dinarska investiciona komponenta se može i mora finansirati iz kontrolisane primarne emisije

Iiiiiiiiii hiperinfacija in case of failure!

Ali zakljucak je pobeda

U čemu je onda smisao ovog teksta? Da budem iskren, nisam sasvim siguran.

Ovaj tekst je isprovocirao Branka Dragaša da odgovori pa je onda Katić odgovorio Dragašu. Sad ne mogu da linkujem ali u odgovoru ma odgovor Katić po pitanju seče javnog sektora kaže da ne brani on javni sektor zato što misli da je tamo sve super već namerno konrrira jer vidi do čega bi dovelo toliko insistiranje na kresanju javne potrošnje. A INFLACIJA IN CASE OF FAILURE je legitiman izbor po principu jal pukovnik jal pokojnik a ne ovako da kopnimo ko Bolani Dojčin.

Ја као стручни економ рећи ћу вам пар ствари
Јебено има превише запослених људи у државном сектору који не раде ништа а за то примају плате.
Јебена пошта има запослих ђакар дупло више по сваком шалтеру а да ли се икада десило да раде сви шалтери када се уђе у пошту?

Како је могуће да се вип, лелеком и леленор баве истим послом а вип има 3 сома запослених. Леленор има 4 а телеком србија 14 хиљада запослених? Колико сте просечно чекали у мтс пословници да дођете на ред, ја нисам никад чекао мање ос чуку времена. Да ли су сви пултови радили - јок

Та говна се плаћају ос нашег пореза а јебено цело радно време лакирају нокте пију кафу и причају дал је станији испала пичка док је чистила говна свињска на фарми шест

Поделити говнима отказ и решити се мајмуна. Или лепо продати лелеком њемџима па нек они поделе отказе.

Хвала

Novi Zeland zemlja obecana! ostalo je torazulu objasnio.

Tu se stalno mesaju dve stvari. Da li ti nesto TREBA, ili ga drzis samo zato jer vec POSTOJI a njegovo dekomponovanje bi ti stvorilo silu problema.
Mislim naravno na drzavni aparat.

Ja sam za to da se on razjebe, uvek bio i ostacu, i reformise po onom principu koji sam naveo tipa: "Lencugo nista ne radis!!! Idi pa radi nesto u opstini! Bolje ista nego nista."

A sad, ako neko misli da je bolja varijanta da mi njih zadrzimo i jos zaposlimo, pa im podignemo plate a onda ce oni da trose pare pa ce ekonomija da nam uzme zamah i mi ce da se preporodimo-mozda i taj kurac bude, ali mislim da nece...

I da se razumemo, ja protiv inflacije nemam nista. Dvedesete su mi na srcu vise nego Baji Malom Knindzi.

toni milun aka ljep pozdrav hahah pre neku godinu ucio sranja sa njegovih klipova i pomogao mi doista, hvala cika toni

ali ekonomija nije matematika, trziste ne mozes tek tako iskazati brojkama i naci resenje, zato ovaj i snima klipove po yt, a nije neko mudo u vladu

hvala ti milune sto si mi pomogao da savladam jednazbe, ali brt..
http://i.ytimg.com/vi/4iKOYeB1Bb8/maxresdefault.jpg
brt...

Novi Zeland zemlja obecana!

Postacu Maor i konacno cu imati razlog da se tetoviram!!! Novi Zeland FTNJ!

A zamislite da se kod nas nadje nafta!
Samo bih citirao velikog mislioca Pseta 88 "Da imam para, svaki dan bi bio kreten"
Plate bi bile 10000 evra minimalac, doveli bi smo kurve svih rasa, napravili beogradsku rivijeru, a ostatak para potrosili na projekat vaskrsavanje Tome Zdravkovica.

top prica haha

i sto tuljan kaze ima istine neke, zato sve privatizovati, jer smo govnjiva nacija previse i nema nam spasa, neki fazon kao he who cannot obey himself will be commanded

ma prvo ona fudbalska govna od klubova sve privatizovati

Или приватизоват или рећи фазон слушајте гамади, држава је за вас обезбедила милион динара за плате. Е пошто вас има милион у државној служби сви ћете добијати по динар плату. Па да видиш како ће ти што чачкају нос први да дају отказ.

Или да се направи неко нормирање по ком је за сваки посао потребно да испуниш неку норму. Ако не испуниш норму мања плата а ако вежеш више тих иде отказ.

A šta uraditi sa 10000 otpuštenih iz telekoma? Privreda ubivena, nema ko od privatnika da ih zaposli. Šta kad otpustimo ljude, kuda sa njima?