Prijava

Imam 2X512 RAM-a i kupih juče 1GB DDR2 rama (OCZ), matična mi je Asus P5PL2. E u čemu je problem...Kada stavim sva tri u slotove (imam 4 slota) ne diže se sistem. Mogu ući u BIOS, komp očita 2GB rama, ali se ne diže sistem. Mjenjala sam mjesta RAM-a, ne pomaže, rade pojedinačno, ali neće zajedno. Negdje sam na netu naletjela da bih trebala možda nešto promjeniti u BIOS-u, ali nisam baš najbolje razumjela šta, pa ako mi neko može pomoći...

aj daj malo vise informacija:
kako se ne dize sistem a radi bios? jel ti napise neki error ili ne?
pogledaj npr ovo
http://www.tomshardware.co.uk/forum/255747-12-asus-p5pl2

neki "strucnjak na internetu" kaze da tvoja ploca podrzava do 2GB memorije, a ti ga za malo preskaces. probaj sa dve, jednom od 512MB i jednom od 1GB, cisto da vidis sta ce da se desi... ili probaj sa jednom od 1GB, ako ne radi problem je verovatno do nje.

Pa mogu ući u BIOS, čak se i pojavi onaj "loadirajući" logo windowsa kad izađem iz biosa i to je to. Ne mrda dalje. Matična podržava 2GB rama, imam uputstvo za nju, a ako apgrejdujem bios, moći će i 4 da podrži. Evo sad sam ubacila samo taj novi od jednog GB i radi, probala sam ubaciti 1,5 i tu čak dođe do pomaka, izbaci ekran da biram kako ću startovati windows, u safe modu, normalu, poslednjoj dobroj konfiguraciji i sl. Probala sam u safe modu, ali neće, kad idem na start windows normaly stalno se komp restartuje, tj vraća me na "naslovnu" i tako u krug.
E skontala sam još nešto, kad ubacim sva tri rama u onim pop up porukama kaže nešto tipa da nisu ramovi paralelni. A kad sam stavila 1GB+512GB kaže da je ok raspoređeno, ali kao što rekoh svejedno neće dalje od ekrana sa safe modom i ostalim.

Јесу ли ти те старе меморије DDR2 исто? И је ли исти произвођач старих и нове меморије?
Ако постоји разлика у фреквенцији (ваљда је фреквенција, мајку му, блокирао ми мозак нешто) на којој раде меморије, то не би требало да представља проблем, јер се аутоматски подешава рад на фреквенцији најмање меморије.

Ako misliš na megaherce, sve tri su 800 i da, sve tri su DDR2, proizvođač nije isti, ali to ne bi trebalo da bude problem...

ugasi komp, izvadi bateriju sa maticne, sacekaj 2-3 minuta, vrati bateriju, upali komp pa vidi moze li

Да, мегахерце... Е не знам, не би требало да буде проблем, у главном, али сад сам гледао по нету мало и има случајева да забоде компјутер због некомпатибилности. Већином људи препоручују да се надоградња меморије ради меморијом истог произвођача.
А с обзиром да ти нормално ради кад је та од једног гига сама, односно двије од пола гига, очигледно због нечега нису компатибилне.

Jebem ti 50KM, izgleda da ih bacih bezze... Sad ću probati ovo sa baterijom...

Ima li neko da hoće kupiti novu DDR2 mem. od 1GB? :D

Uspjela sam pokrenuti 1,5GB-a tj novi RAM i jedan stari, kako jebo ja sebe ako znam. Izvadila sam bateriju, sačekala vratila je, nije htjeo pokrenuti sve pa izvadim jedan od 512 i pokrenu se, win očitava da rade oba RAM-a, a i onaj program SiSoftware Sandra...
Ništ ja više ne kontam.

valjda se zabaguje citav komp, ne zna sta ce gdje ce, pa ti njemu izvadis bateriju malo ga restartujes i onda on dodje sebi : ) a moze se na tvoju maticnu nakarikati i 4 gb rama, samo ako imas XP ili windows 7 (32 bita) onda nemas koristi preko 3 stavljati, ne registruju preko 3GB ram-a.

Imam XP SP3, znači morao bi registrovati 2GB RAM-a, čim mi se sistem bude krenuo jebavati pokušaću apgrejdovati bios pa da mogu metnuti i 4GB, ali mi ide na živce to što sad ne mogu staviti 2GB. Da nisu međusobno RAM-ovi kompaktibilni ne bi se sada očitalo 1,5GB-a (ipak su dvije različite marke RAM-a, a očigledno nije to u pitanju), znači može i dva, ali treba skontati kako...grrrr....