Prijava

Ех, езотерична :Д
Што рече Унамуно (не једини који тако мисли, али сам њега задњег читао и говорио је о томе) не можеш потпуно разумјети пишчев дјело ако не знадеш позадину живота писца.

Узми "Успоравање" од Кундере. Баш љепа књижица.
Тренутно читам неке есеје од Моравије, малоприје прочитах такође есеје од Замјатина, пише о реалистима, симболистима. Још је боље када се баци у описивање "Нове Руске прозе" па пише о Андреју Бели, Борису Пиљњаку, Иљи Еренбергу. Цар!

Završavam ''Alfred i druge priče'', zbirku priča Fina Seborga (danskog pisca koga ko za kurac ne mogu nikako da izguglam, kao da ne postoji), izdavač Nolit.
Ne znam šta da mislim o ovim pričama. Toliko su obične. Ima kvalitetnijih i naravno treš, ali sve su tako svakodnevne da teraju čoveka da pomisle kako bi to svako mogao da napiše. Ne treba nikakvo predznanje za čitanje, dobra knjiga kad čovek hoće da pusti mozak na ispašu i da se uzgred pomalo nasmeje.

Upravljanje svemirom. Tek počela i čitam je u međuvremenu, dok leškarim.

Ako nađeš negde štamparsku grešku, bacaj to odmah, jer Šejtanovo delo je ta knjiga u tom slučaju. Allah ne dopušta ni jedno jedino slovo njegovo da bude pogrešno. Tako su Kinezi Irancima štampali neki ogroman broj Kurana, a Kinezi ko Kinezi, sve felerično. Iranci zgroženi sve to spale.

Trudiću se da nađem. :) Ali ne zbog podrške Šejtanu, no zbog toplote ognja.

Oganj, Šejtan, big parti!

Šejtanovo djelo uništiti spaljivanjem.

Hvala Reme, danas sam na poleđini video prezime na danskom i taman htedoh da izguglam al' si me preduhitrio

Ih, ognjem na Šejtana... Bolje da ajkulu poprskaš crevom za zalivanje bašte... :)

vesnam
Kur'an, za sad je dobra.

tek sad?

Nišči. Ovakve knjige se preporučuju, iskopane među gomilom u kojoj se teško snaći. Odlična, lako se i brzo navikne na ruske pozajmljenice i arhaični jezik. Teme i način na koji su obrađene ne može a da ne bude zanimljiv.

E pa fala filozofu Merilinu i grofu Vladu na ovoj knjizi. Ko zna kad bih je i da li bih je ikad sama pronašla.
Sjutra ću početi od Froma- Religija i psihoanaliza, samo zato što je kratka i odavno je imam, a tek treba da kupim još drugih knjiga.
Ne znam njega puno, ali imam osjećaj kao da mi je neko nekad rekao nešto loše o njemu. Tako i treba.

Ako nađeš negde štamparsku grešku, bacaj to odmah, jer Šejtanovo delo je ta knjiga u tom slučaju. Allah ne dopušta ni jedno jedino slovo njegovo da bude pogrešno. Tako su Kinezi Irancima štampali neki ogroman broj Kurana, a Kinezi ko Kinezi, sve felerično. Iranci zgroženi sve to spale.

E vidis dobro si to pomenuo... Tako bili ja i moj burazer (ne rodjeni) na Kosovu, bilo bombardovanje i on zaustavi auto, gepek pun kurana i tako nekih dzavala-hatala knjiga, jedni crveni,drugi zeleni, i pobaca sve to siptarinu napolje.
Ja mu kazem, nemoj koj ti kurac i uzmem da pokupim da mu vratim, kad ono jedno knjiga-drugo samo kao fora knjiga u stvari sapun. Citao sam ja o tome al sam mislio da je fora da nije istina, ima lazni kuran od sapuna kad se kune neverniku (nama recimo) on se kune na njemu. O, reko majketiga...
I pokazem a to njemu, a on kaze ocu da ponesem kuci da svima pokazujem koja su to govna. Ja mu kazem, ne unosi to u kucu ne budali, a on kaze e bas ocu, ocu da perem guzicu sa kuranom. A tvrdoglav je ko mazga...
I stvarno mu sve podje uz kurac, ostavi ga zena, upade u dugove, krete da pije... Vozio traktorom sut kad se ruse kuce, sto zaradi popije.
A meni stalno na pameti oni kurani i kako nije trebao to da dira, al kako ces sa mazgovom.
Uglavnom, dokopao se Amerike pre tri godine, i pajsad OZENIO SE SA MUSLIMANKOM i dobio papire, ima sad svoj kamion, vozi koncentrovani sok od pomorandze samo bije.
Zove me da dodjem kad ocu kod njega i Azre. Daleko mu lepa kuca.
Imamo mi neki cekrk za drva zajednicki jos moj deda i njegov kupili, i one poplave od prosle godine mi odnele neki potporni zid pa reko da izvucem iz reke parcice, odem prvi put kod njega kuci od kad je otisao, uzmem kljuc od komsije, ja u ambar, a na prasnjavom cekrku u cosku stoji ona kutija sa kuranima, znam je po onom polumesecu zelenom...
Gledam ja nju, gleda ona mene. Otvorim, bilo je dvanaest-dvanaest pravi-sapun, sad je osam-cetiri, verovatno je pred toga sto se kupao i lozio sporet.
Dal mi je namerno ostavio tu sve se mislim, pa se okrenem i odem u tri lepe jebem ti i cekrk, sto posto bi me ubila sajla...

Oćeš da kažeš da bacim ovaj Kuran ako nađem grešku?

kartuzijanski manastir me smorio dosta moram da ga batalim. a oću jednom stendala do kraja da pročitam :(