Prijava

JOVICIC STRIKES BACK! Vaslinar je uzdrman!

5) Hrišćanstvo je jedina religija koja je uspijela da se masovno proširi van nacionalnih granica, dakle ima univerzalni karakter. Judaizam je uvijek bio vezan za Jevreje, Islam za Arabljane (iako i on ima univerzalni karakter, ali ne na isti način kao hrišćanstvo), Hinduizam za Indiju, itd.

Netacno, Islam je univerzalna religija, ne vidim po cemu se razlikuje tu od hriscanstva.

Nešto vrtim kroz glavu... zamislite duel u kojem Valsinarb i Jovičić jedan drugom argumentovano dokazuju postojanje ljudske duše u fizičkom ili transcedentnom obliku...

Jovičiću, svoju veru u hrišćanstvo racionalizuješ jer i sam znaš je kretenska. http://vukajlija.com/forum/teme/40869-ateizam?strana=10#post_1902748
I to žešće racionalizuješ.
Konfabuliraš.

Opaaaaa! Šta ti rekoooooo!

1) čini mi se da je etika i filozofija Novog zavjeta na znatno višem nivou nego što bi se očekivalo od bilo kakvog etičkog ili filozofskog pokreta tog doba, dakle, osjeti se upliv nekog apsolutnog duha, Božje misli u kreiranju takve filozofije

И Стари Рим се од једног од стотина градова-држава уздигао до нивоа империје која обухвата цело Средоземље па ипак нико не помиње да је ту утицај Божије дело него њихова војна вештина, способност да пљачкају систематски и добро опхођење према онима који су са њима.

Koliko neko mora da bude dokon da bi napisao onoliki prvi post?

Al ti ga je šukn'o u prkno. Koko odvratan izraz, nevera.

Nema bog ukus kiselog mleka, bog je ljut.

Valsinarbe, da li je to ono isto sranje čiji je claritas toliko duboko uticao na ranog Džojsa, i čija je estetika toliko inspirisala Umberta Eka?

To je bilo retoričko, a Valdemare?

Pa da, interesuje me Valsovo mišljenje, kad kaže da je sranje, a informisan je, to se vidi, interesuje me šta misli o toj vrsti doprinosa Tome Akvinskog zapadnoj kulturi i uopšte svetskoj kulturnoj baštini. Mogao bi tome da doda i svoje mišljenje o Tominoj etici vrline. Poređenje sa Kantovim etičkim sistemom, naravno, nije obavezno, ali je dobrodošlo.

Not my area of expertise. Ne želim da se dalje bavim Tomi-bojem.
Ovaj post je bio inspirisan ovim. Moja misija je završena.

Imam neke drugarice koje misle da je sve što ne razumeju "pametno" i lože se na mistične, zamišljene likove. Sad ću lepo sve ovo da naučim i odoh da JEBEM!

Not my area of expertise.

Hahahhaa, kakav kralj sa ovim srpskoengleskim.

Da, ta mističnost...Toma Akvinski... Pošto li su praci, živa vaga, dolazim na odmor ovih dana?

Pa cekaj, ti pokusavas da opovrgnes da je Toma mozda ipak bio u pravu? Bog itekako moze da bude prvi pokretac kojem nije potrebno da se i sam krece, jer Bog postoji izvan realma naseg shvatanja. Da se razumemo - iskenjam se i ispovrcam po Bibliji, Kuranu, Talmudu, Majn Kampfu, Manifestu komunisticke partije i slicnim baljezgarijama, ali da li bilo koji od tih svetih spisa pravi manje smisla od teorije da je ceo svemir na pocetku bio manji od vrha hemijske olovke? Iz iste skole misli koja nas je jednom ucila da je Zemlja ravna i da se vrti oko Sunca, a da je sve sacinjeno od samo 4 elementa? Jeste, nauka nije fosilizovana u dogmi, poput religije, ali pogledaj samo teoriju struna i "otkrica" u poslednjih 5-6 godina u istoj, pa ti je smesta jasno da sve sto saznajemo iz nauke je zasnovano na nasim merenjima i shvatanjima, a kao instrumenti nismo ni za kurac, jer ne mozemo a da ne razmisljamo apstraktno, (sto nas i cini ljudima, na kraju krajeva). Tako da, kao najveci anti-teista, ne mogu da odbacim cinjenicu mogucnosti postojanja Boga, iako sa velikom dozom sigurnosti mogu da tvrdim da Jahve ne postoji i da su monoteisticke religije, ruku pod ruku sa dogmatskim filozofijama poput komunizma i fasizma, cisto sranje.

Nešto vrtim kroz glavu... zamislite duel u kojem Valsinarb i Jovičić jedan drugom argumentovano dokazuju postojanje ljudske duše u fizičkom ili transcedentnom obliku...

Jest, pa da moramo bježati i sakrivati se. Ne izazivaj đavla, oš smak svijeta da nastane prije decembra?