Prijava

Programski jezik nije raspored programa na tv happy, a sad mislim da izmišljaš za taj translejt pošto gorštačko-šiptarski nisam uopšte mogao da nađem kao ponuđeni jezik.

Ja znam na kompjuter baš.

nisam programirao u asembleru ima 6-7 god :(

zadnji put sam na zadnjoj godini studija radio neki privatni projekat nekom liku iz beograda, da u asembleru napisem neki drajver za displej.

Glavnog i groka ne volim

Знам, зато си ми и искулирао последњи пвт. И опуштено, не волим ни ја себе.

Sutra dolazim kod tebe medeni

Glavnog i groka ne volim

xcxaaaaaxaxaxaxaxaxaxaxaxa

Ako ima programera koji jos posecuju temu, treba mi par informacija.:) Ako neko ko nema veze sa programiranjem treba da savlada perl, python i ruby, neki srednji nivo znanja, u roku od nekih max godinu dana, odakle bi trebalo da pocne? Onih par tutorijala na netu 'programiranje za pocetnike(debile)' nisu od preterane koristi. Dakle ako neko zna dobar udzbenik, link.
Ili je bolje prvo raditi javu? Ili mozda nesto opste o programiranju pre svega?

Ima fin udžbenik iz C što je pisao onaj Milan Čabarkapa, baš za početnički stepen, ali prilično dobra knjiga. S druge strane ima i Programiranje za Inženjere i Fizičare od Stivena Čapmana, ali za Fortran standarde > 95, mada ne znam da li je prevedeno na srpski.
C je uvijek dobar izbor.
Ima i Julia, (http://julialang.org/), developeri su pokrili dosta tutorijalima.

Znaci za pocetnike je najbolji C? Za ovo 'Programiranje za inz. i fizicare' nisam cula, ali ako je za ista preko bazicnog nivoa sumnjam da ce koristiti.
A ne znam da li sam dobro postavila pitanje. Otprilike, koji nivo znanja programiranja je potreban da bi perl, python i ruby mogli da se koriste na nekom srednjem nivou?

Ova knjiga je u pitanju: http://www.amazon.com/Fortran-95-2003-Scientists-Engineers/dp/0073191574, može da se skine za dž sa libgena.
Elem, ona pokriva krajnje početnički nivo, ali daje dovoljno znanja da se stakne srednji nivo kada se kompletan udžbenik prijeđe, a možda čak i malo više. Ali pazi, Fortran nije najpopularniji, jer postoje bolji jezici sa širom namjenom i većom pokrivenošću.

Opet kažem, Julia je možda najbolja od mlađih jezika jer stvari poput OOP, MPI, OpenMP su ugrađene u samu srž jezika i nisu naknadno nakaradno ugrađivane. Takođe, sintaksa koju posjeduje Julia je sličan sintaksi MATLABa, što će reći krajnje relaksirana i intuitivna, pri čemu je glavna razlika to što je MATLAB interpreter, a Jula je punopravni programski jezik.
Ruby je isto valjda interpereter, samo o njemu ne znam mnogo, malo sam čačkao prije nekih 8 ili 9 godina i odustao.
Python koriste neki od mojih kolega, kažu ima dosta biblioteka i može da se radi u njemu, ali nije baš nešto posebno da ga kuju u zvijezde.

C nije najbolji za početnike, ali je najbolji da se zna. Što se ranije počne to je kasnije lakše.
A za ovo poslednje, pa jebi ga, treba ti nekih 4-5 mjeseci možda da krećeš od neke pozitivne nule da možeš da pokriješ jedan od tih jezika do srednjeg nivoa (šta god srednji nivo bio, valjda korištenje i nekih malo naprednijih osobina, poznavanje nekoliko algoritana i sl.). To naravno podrazumijeva aktivan rad

Kad savladas neke osnove C predji odma na C++. U principu C++ ti sadrzi sve sto i C samo je c++ objektno orijentisano programiranje, a takvo ti je danas najzastupljenije. C je dobar da razumiješ kako programiranje uopšte radi(pod pretpostavkom da razumiješ svaku liniju koda), nemoj da pocnes programirati i da napišeš neku liniju koda, a da uopšte ne znaš šta ona znaći.

Nisam mislila na ucenje programiranja zbog programiranja, vise kao alat. U sutini akcenat mi je na ova tri programa, pogotovo python, i eventualno javu i c++ A zato i pitam, dakle neko opste znanje, da bi imao pojma sta uopste radis, s obzirom da se krece od nule. A ovo oko 4-5 meseci po programu, znaci za ovo sto sam pitala treba ukupno vise vremena.

Nemoj slušati ove stereotipne ETF srkiije koji ti kažu C prvo da učiš. :'o( Grej, srećo moja, kreni ti Pajton 2.7 da učiš kao prvi programski jezik. Na MIT-u i Stanford-u ih uče kao prvi jezik, dovoljno rečeno. A jezik je toliko moćan da možeš jako ozbiljne stvari njim raditi, Pajton je zvanični skripting jezik Gugleta. Ima propratni pun kurac biblioteka za pun kurac stvari koje možeš da radiš. MIT na Exd platformi ima uvodni kurs računarstva i programiranja u Pajtonu, prebucmasto. Od toga kreni. Imaš i na Coursera i Udacity kurseve zmijuge i uvoda u računarstvo. Instaliraj Spyder za kodiranje. Posle C++ nauči. Ali za to se javi posle nekih 6 meseci.

Ako ima programera koji jos posecuju temu, treba mi par informacija.:) Ako neko ko nema veze sa programiranjem treba da savlada perl, python i ruby, neki srednji nivo znanja, u roku od nekih max godinu dana, odakle bi trebalo da pocne? Onih par tutorijala na netu 'programiranje za pocetnike(debile)' nisu od preterane koristi. Dakle ako neko zna dobar udzbenik, link.
Ili je bolje prvo raditi javu? Ili mozda nesto opste o programiranju pre svega?

Ajde ovako. Da li već nešto studiraš, da li si pred upisivanjem studija? Da li želiš da naučiš programiranje zbog dobre plate ili ti je potrebno zbog rešavanja nekog svog problema? Zašto si se opredelila baš za ova tri jezika? Da li imaš jak razlog da baš njih naučiš ili si išla na eci peci pec? Kada odgovoriš na ovo moći ćemo dalje da diskutujemo. Do tada ću se složiti sa Gojkovim stavom u vezi učenja C-a, a i u vezi pajtona. Apropo toga, na kurseri imaš dva dobra početnička kursa, ovaj, a zatim i njegov nastavak ovde. Prave se mini igrice, predavači su dobri, ako te pajton interesuje, pravo je vreme da počneš sa ova dva kursa.

НАУЧИ ЏАВУ И ЏАВУСКРИПТ, НАЈВИШЕ СЕ КОРИСТЕ.

Pocni sa necim laganim za programiranje gde ces da vidis brzo rezultate, kako ne bi izgubio volju, jer to nije bas tako lako i zabavno kao sto zamisljas. Pajton sto rece neko ili mozda bolje skini visual studio pa C# malo kombinuj sa vizuelnim pravljenjem programa, stavis dugme kliknes dugne napises tekst itd, tu brzo moz da vidis kako ti radi to sto si napravio. (Jbg, do danas niko nije prejebao majkrosoft sa razvojnom sredinom bilo za aplikacije bilo za web... nazalost).

Onda kad pohvatas kako funkcionise to naucis sta je pointer, sta signed a sta unsigned i sto ne mozes da sabiras babe i zabe, onda biras jezik u kom oces da pravis svoj prvi web projekat (kolko vidim to je cilj) i uzmes i njega ucis, i onda je lakse. Onda ces da nabasas na baze, al o tom potom.

C je dobar ako ces da programiras nesto blizu hardvera. Ako neces, zajebi.

Ta Coursera mu dodje besplatna? Inace i jesu mi postovi u stilu 'kako Perica zamislja programiranje'.:) Ne, nisam studirala informatiku, i ne razumem se u istu. A konkretno mi treba nesto od ovih nabrojanih jezika, i sto sam pitala, koliki je problem da kao laik savladas osnove programiranja? Ok, tnx za odgovore.