Prijava

I ovo je zanimljivo,

Неко не воли таква дупета, па му није занимљиво.

i kako uopšte doprinosi svemiru to što mu mi dajemo smisao? ništa mu nije falilo 14 i po milijardi godina bez nas koji mu 'dajemo smisao'

Falila mu je vrijednost, falio mu je smisao, niko nije ni znao da on postoji, a to ti je isto kao da i ne postoji. Njemu lično nije falilo ništa, ali on je mrtav i nezainteresovan, on nije subjekt i ništa se ne pita. Jedino što je bitno su bića, ako je bićima nešto bitno onda je to bitno u apsolutnom smislu jer bez bića nema ni bitnoće.

Biće>bit>bitnost, nije bez razloga to i lingvistički srodno

ManUtdOwn18
Gledao sam bas, kazu da je neki satelit Saturna ili Jupitera skoro pa pogodan za zivot nekih organizama. A on tako blizu, reci koliko ih ima van SS-a. Titan ili Europa cini mi se.

Nastanjivu planetu nije lako pronaći, zasad. Mars ima slabu atmosferu od 12milibara, a još značajnije nema magnetosferu da štiti od radijacije. Titan ima atmosferu sličnu Zemljinoj ali ipak prosečnu temperaturu -180 °C.
*
Jovičiću, čitao sam i ja nešto o ta 3 stepena civilizacije, doduše malo drugačije objašnjeno od strane ovog ludaka
*

svemir jeste besmislen bez čoveka, ali je podjednako besmislen i sa čovekom

Ne bih rekao. Nauka kaže da su posle Velikog Praska postojali jedino vodonik i helijum u razmeri 16/1. Od njih su nastajale zvezde, a u zvezdama svi ostali teži elementi. Od ostalih elemenata nastalo je kamenje, pa zatim aminokiseline, pa zatim proteini, pa onda dnk, pa život, pa onda relativno razuman život. Dakle, Svemir evoluira. Jednoga dana će se taj razuman život veoma približiti božanskom. Videćete. Ustvari, nećete videti, al nema veze.
Veliki prasak je ustvari početak reprodukcije bogova.

Pff zene ce naravno biti protiv covecanstva jer covecanstvo ubija cincile, a cincile su tako male, slatke i flaficaste.

smrde mali glodari pizda im materina, a pocrkaju čim komšija jače zalupi kapiju...

Što se tiče teme: čovečanstvo je generalno gledano jedna necivilizovana rulja koja još uvek smatra istrebljenje svih suparnika izuzetno dobrim načinom za rešavanje sukoba. Po tome smo isti kao Adamsovi Krikićani. Onog dana kad po prvi put u istoriji čovečanstva bude osvanulo jutro bez ubistva, silovanja i ostalih zločina moći ćemo da se nazovemo potencijalno vrednom rasom. Tek potencijalno, ne zaista dobrom. Sve dotle nema nikakve razlike između velike bele ajkule i prosečnog muškog posetioca Exit-a - jednako krstare morem i love sitne ribe...

Da me ne razumete pogrešno: od celog čovečanstva mene zanimaju samo ova dva mala čoveka što mi zuje oko leđa dok kuckam ovaj tekst. U slučaju katastrofe kosmičkih razmera zbog njih bi ustao da pomognem ostatku rase.

Ja sam pola pola. Pola čovječanstva bi pobio, a pola planete bi promijenio.

Nastanjivu planetu nije lako pronaći, zasad. Mars ima slabu atmosferu od 12milibara, a još značajnije nema magnetosferu da štiti od radijacije. Titan ima atmosferu sličnu Zemljinoj ali ipak prosečnu temperaturu -180 °C.

Lako cemo mi to da zagrejemo.

Pff zene ce naravno biti protiv covecanstva jer covecanstvo ubija cincile, a cincile su tako male, slatke i flaficaste.

Cincile su samo primer, ubijamo i zeke i medvedice :)

svemir jeste besmislen bez čoveka, ali je podjednako besmislen i sa čovekom

E da i ovo, kao i ceo taj post, je samo lepo upakovana glupost.

Ajde Jovo zajebi taj argument sa drvetom u pustoj šumi, to je samo misaona vežba, čak i filozofska vrednost mu je ravna nuli.

Njemu lično nije falilo ništa, ali on je mrtav i nezainteresovan, on nije subjekt i ništa se ne pita.

Jaaadan.

problem je što uporno stavljaš čoveka u centar svemira, a evidentno je da on to nije. taj antropocentrizam kojim se vodiš je i doveo do krize čovečanstva

E da i ovo, kao i ceo taj post, je samo lepo upakovana glupost.

mislim da si promašio citat, da te ispravim:

Falila mi je vrijednost, falio mu je smisao, niko nije ni znao da on postoji, a to ti je isto kao da i ne postoji. Njemu lično nije falilo ništa, ali on je mrtav i nezainteresovan, on nije subjekt i ništa se ne pita. Jedino što je bitno su bića, ako je bićima nešto bitno onda je to bitno u apsolutnom smislu jer bez bića nema ni bitnoće.

Biće>bit>bitnost, nije bez razloga to i lingvistički srodno

^

E da i ovo, kao i ceo taj post, je samo lepo upakovana glupost.

mada nije baš ni upakovao lepo, kako on to inače radi.

edit: a termin 'biće' ne označava samo nešto što je živo, ako ćemo 'lingvistički'

Ne stavlja coveka, tako bar ja mislim, vec uopste inteligentan zivot u centar svemira ako neki inteligentan zivot osim nas i postoji.

Kardinalna greška je što si u uvodnom postu odvojio čoveka od biosfere i planete. Čovek je deo biosfere na planeti Zemlji i bez planete nema čoveka. Dakle, čovečanstvo ili planeta je lažna dihotomija.

A to je sve evidentnije u rastućoj krizi globalnog zagrevanja. Industrijska revolucija, koja je najviše doprinela razvoju civilizacije kakvu danas poznajemo, je istovremeno i oštetila biosferu čiji smo imanentni deo. Drugim rečima, u isto vreme napredujemo i štetimo sami sebi. Rešenje je u prelasku na alternativne "zelene" izvore energije (što se neće skoro desiti) i/ili kolonizacija drugih nebeskih tela (tek to se neće skoro desiti, mada sam uveren da će se desiti negde u budućnosti). Onog trenutka kada krenemo da kolonizujemo druga nebeska tela, ljudska vrsta je praktično neuništiva (civilizacija tip 2).

Niška filozofska škola?

Ako neko nije primetio, covecanstvo se razvija eksponencijalno, a ne linearno tako da mislim da 'prelazak na alternativne izvore energije' kao i 'kolonizacija drugih nebeskih tela' nisu uopste mnogo udaljeni. Stavise, kapiram da cemo za 100-200 godina napustiti SS.

Ја мислим да ће ове велике државе, кад крене неки астероид да нас јебе или ако нападну неки ванземаљци, да иселе своје становништво. Значи Американци, Руси, Кинези, Европска унија, богати Арапи итд. Остаћемо само ми Срби да бранимо свету срБску Земљу. А ови неки што су остали, типа Албанци, ће постати савезници ванземаљаца (или чак астероида). Ми ћемо да играмо Ужичко коло широм планете ЗИНАТ астероиду! Онда кад се то заврши, враћају се ови Амери, Европејци... што су побегли пред најездом непознате силе и оптужују нас за ратне злочине и агресију према астероиду или ванземаљцима.

Ја мислим да ће ове велике државе, кад крене неки астероид да нас јебе или ако нападну неки ванземаљци, да иселе своје становништво. Значи Американци, Руси, Кинези, Европска унија, богати Арапи итд. Остаћемо само ми Срби да бранимо свету срБску Земљу. А ови неки што су остали, типа Албанци, ће постати савезници ванземаљаца (или чак астероида). Ми ћемо да играмо Ужичко коло широм планете ЗИНАТ астероиду! Онда кад се то заврши, враћају се ови Амери, Европејци... што су побегли пред најездом непознате силе и оптужују нас за ратне злочине и агресији према астероиду или ванземаљцима.

Ovaj scenario je veoma moguć Šteto :)

covecanstvo se razvija eksponencijalno, a ne linearno

Jes mojega, razvoj silnih civilizacija smo ispratili pa da znamo kako to sve ide i kuda vodi. Ja bi pre rekao da ta eksponencijalna negde prelazi u krivu elastičnosti a da smo vrlo blizu zatezne čvrstoće. Dovoljno je da transport materije brzinom većom od brzine svetlosti nije moguć i čitava svemirska odiseja pada u tur a odatle kroz levu nogavicu. I bolje bi nam bilo da očekujemo da je tako i malo olabavimo s koćenjem jerbo nemamo još dva'es planeta istih ovakvih na polici u špajzu.

Iako, ako sam u pravu za ono da smo negde blizu vrhunca i više se ne troši energija na napredak najperspektivnijih delova trebalo bi da krene proces izjednačavanja gde svi delovi civilizacije postaju jednako napredni. Kad se i taj proces obavi, kreće opadanje nataliteta (koje ćemo u skorije vreme moći uživo da posmatramo u Kini) tako da nam prenaseljenost na globalnom nivou ipak ne preti.