Prijava

E zato su narodnjaci niži žanr muzike... Misle samo na svoju guzicu i propagiraju nemoral i blud, a busaju se nekim konzervativizmom, patriotizmom i hrišćanstvom.

Znam o čemu pričaš Čevu i pokušavam da mućnem glavom ali ne dobijam rezultate.

Vrlo zanimljiva tema, mada turbo folk uglavnom nema takve pesme, sve se svodi na ljubav i tugu. Di end.

Međutim, jedino što mi pada na pamet je možda ovo:

http://www.youtube.com/watch?v=sh6GYds1f7Q

Salabajzerov primer najblizi trazenom za sada, iako je karakter pesme nedovoljno ozbiljan.

doduše, ovo nije turbo.
ali veber bi bio ponosan, ovo je školski primer ideal-tipskih modela :)

Imaš one nacionalističke izvođače (Dino Merlin, Tompson itd....) mada ne znam kolko oni potpadaju pod turbofolk.

@Peki - opet, ne. U ovoj pesmi se velica, a ne kritikuje hedonizam ogrezao u proizvodima americkog i japanskog imperijalizma.

Hahaha Mašinka, jebeni partizani, ladno su dali ćerki ime Mašinka...

@Piro - nije lose. Na veoma suptilan, ali i pristupacan nacin se opisuje pozicija zene u dominantno-muskom drustvu, kao i problem muske neiskrenosti u bracnim odnosima, posmatrane kroz prizmu profesionalnih poziva nekoliko muskaraca.

nisam piro, no kristina, aman, vuče.

ne, upravo, meni je ta pesma genijalna. kao što sam pomenula, idealni tip. to je teorijski konstrukt koji društveni život razlaže na ograničene kauzalne sklopove, kojima se sa velikom verovatnoćom mogu predvideti i objasniti društveni događaji – pod uslovom da akteri razmišljaju i delaju na očekivan način. takođe olakšava i razumevanje odstupajućih društvenih događaja – evidentiranje specifičnih činilaca pomaže da se prihvati odstupanje od idealnog tipa.
a i ako uzmemo u obir društveno-istorijski kontekst, dolazimo do socijalizma i početka ženske emancipacije na ovim prostorima.

kul, zar ne? :)

@Mesja - pored toga sto nije turbo-folk, ae moze da se kaze da pesma nosi skrivenu poruku "kad je neko lud, (ide prugom, a ne putem) - ne budi mu drug, kao ovaj Miletov drugar iz pesme. Takodje, pominje se i problem sa neadekvatnim ribolovackim resursima u regionu.

a cak i za obicne narodnjake i ljude koje ih slusaju mislim da su seljacine, primitivci i zgadija koja se glibavi po blatnjavim selendrama i koci ljudski progres u svakom pogledu

Само онај ко нема појма о музици мрзи народну музику. Влатко Стефановски је прославио народну музику широм света и не видим да је назадан у било чему. И заиста не разумем постојање ове теме. Понавља се већ по ко зна који пут.

Ја свирам доста дуго и познајем одлично теорију музике, а проучавањем музике Балкана се дуго бавим. Народна музика (не мислим на нашу народну музику већ на нардну музику било које регије) је као прво основа и класичне музике, али и рок музике. Ко познаје народну музику и њену хармонију, тај познаје све живо. Ако ћемо тако и рок је амерички турбо-фолк јер је настао из кантри музике са примесама блуза и џеза.

Турбо-фолк на простору бивше Југославије (Србија и БиХ предњаче највише) је последица еволуције новокомпоноване народне музике која је кренула у погрешном смеру. Кад се распала Југославија, поп и рок сцена, конкретно у Србији, је била слаба у односу за Хрватску и БиХ и онда су музичари почели да праве хибрид народне музике, тј. фолка са денсом, хип-хопом (репом), тврђим рок звуком... јер је морао да се надомести недостатак поп-рок извођача из Хрватске и БиХ, а и да би народњаци постали забавњаци у исто време. А плус што је таква народна музика одлична за подизање широких народних маса, турбо-фолк је деловао као јачи пеницилин на народне масе које су кретале у рат, а наравно и криминал који је почео да цвета, морао да је буде заступљен. Уз кретенске аранжмане, ту су били и још кретенскији текстови. Најочитији пример је песма: ''Кока-кола, Малборо, Сузуки".

Још један од разлога зашто је турбо-фолк и даље најзаступљенији музички правац су рокери. Да, рокери. Кад су се деведесетих година народњаци трудили да што више певају о Српству, кад су певали и по ратиштима, српски рокери су јели говна о миру. Док је нпр. Прљаво Казалиште величало усташтво, Милан Младеновић, Цане, Гиле, Ђуле и остали су правили пројекат "Римту ти туки" где су срали о миру и против рата. Ако су хрватски поп и рок певачи величали Туђмана и усташтво, док су муслимански певачи и групе у Босни покушавали да изигравају веће муслимане од Арапа, онда су и наши рокери требали да буду СРБИ, а не јебени Југословени! Е, зато нам је рок сцена у були, а турбо-фолк крештаљке и крешталци (добар термин, нема шта) воде главну реч на нашој музичкој сцени. Да су рокери први певали о Српству у ратно време, данас би цела Србија и даље играла Р'н'Р.

Ко је тренутно најочитији представник турбо-фолка сада? Ако мислите на Јелену Карлеушу или Цецу, варате се. Крмељуша је дегенерик, она и није артикулисана особа, а оно што се назива њеном музиком није музика већ скуп неартикулисаних крика помешан за гомилом звучних ефеката који оштећују слух. Цеца је посебна прича јер она упорно покушава да буде поп-певачица, а има глас само за кафанске народњаке, а и за разлику од Крмељуше некако се и може сматрати певачицом. По мени једна од оних који су најочитији пример зашто треба забранити турбо-фолк (или модерну балканску музику како каже онај дебил Драган Брајовић) је она крмача, Сека Алексић, која мумла и фалшира покушавајући да пева са народњачким трилерима на мелодије које су све само не народна музика. Турбо-фолк је у почетку био музика коју је у основи чинила народна музика са примесама другим музичких праваца, а сада нам као турбо-фолк гурају Р'н'Б, хип-хоп, електро-поп или шта већ гурају уз народњачке напеве пуне фалшева.

Доле Сека, Миа, Тина Ивановић, Стоја, Шако и Дадо Полумента, Мина и компанија! Доле Браја, Мили и остали квази-композитори! Хоћу нормалну народну музику, бре!

celt
evo sad trazim nesto od ksenije pajcin...

Ксенија Пајчин је била поп-певачица, она са турбо-фолком нема везе.

enemyofthefreeworld
А рецимо, Краљица тротара? То ми сад једино пада на памет као веродостајан кандидат.

Песма "Краљица тротоара" је једна од песама од које ми се повраћа јер ако се нешто сматра народном музиком (а та песма је уствари поп-балада без елемената народне музике у себи), онда је недопустиво да се пева о проституцији.

Eo, ovo:
http://www.youtube.com/watch?v=A5jSipk1moM
refren mi uvek padne na pamet kad radim u subotu. btw, ako ovo nije conšz onda ovo na primer:
http://www.youtube.com/watch?v=INVotODQxfw&feature=related
(ne obraćajte pažnju na ovo što se dešava oko Šabana)

nisam piro, no kristina, aman, vuče.

P - I - R - O
Hmmm... vrlo cudan nacin da se napise "Kristina" :)

Slazem se, rekoh da je veoma vesto upakovana poruka, jer ocigledno je da je problematicno provuci bilo kakav socijalno odgovoran sadrzaj u ovom zanru. Na slicnu temu sam i sam imao par reci da kazem ovde.