Prijava

Aste se navukli na opinele svi :D

ugrejao sam ulje i stavio malo voska, pa sam cekao dan ipo da upije, izvadio da se ocedi, prebrisao i voskirao... Samo jutros sam primetio da ulje malo smrducka, a posle voskiranja drska je zamirisala na vosak neko vreme i onda je opet dobila miris ulja. Rucka je ispala super za hvat, lepo sam je i voskirao, al eto izgleda me ulje usralo. Cekam da mi neki ljudi, koji se duze bave time, odgovore pa cu videti jos dal mu ima spasa.

Ufff... Ko ti reko da potapas u ulje? Zagreje se laneno ulje, pa se lagano krpicom utrljava u drvo. Pa onda vodena smirga ako ima potrebe, pa opet. Mada ne verujem da si nesto sjebao, osim sto ce drska da ti duze vreme bude konstantno masna. I za vosak ne znam kako to ide, koristi se selak rastvoren u alkoholu 100 posto, pa se napravi krpica za politiranje ako si ti hteo.

Skontao i ja da ce biti masno duze vreme jbg. A i vosak mi se skinuo. Radio sam to prvi put a info sam dobio na outdoors forumu. Danas sam pricao sa majstorom sto mi je damaskus radio, kaze on samo premaze par puta i ispolira, nista vosak i potapanje.
Jbg ovo mi je bio eksperiment i sto se tice patiniranja seciva i impregnacije drske

Da ti napisem sta ja znam provereno. Ne znam od kog si drveta radio, ali npr. za orah, ili slicno tvrdo drvo. Napravis sta hoces, pa onda smirglanje, gruba, sitnija, vodena. Krenes sa stotkom na platnu, a zavrsis sa 220 vodenom SA KVASENJEM VODOM najmanje triput. Onda naneses zagrejano laneno ulje i ostavis da se osusi na toplom. I ulje ce da ispravi neke pore, znaci opet smirgla najbolje koriscena. Onda mazi ulje opet. E sad, to poliranje kako kaze taj majstor, ili politiranje se radi sa selakom i nije pogodno za drsku noza jer se ona dosta kvasi od cega politura puca. Bolje je samo nauljiti, ali imas i posebna ulja kao sto je Schaftol (imas ga u Snajperu) za kundake od puske koje se utraljava krpicom i koje daje mnogo lepu teksturu drvetu.

Kad sam bio nackli, djed mi poklonijo nož neki, i dan danas ga imam, i dan danas mi ga on oštri... 11 godina mi on oštri nož, a ja još nisam naučiJo... Kak se to radi ?

vukajlija.com/forum/teme/45746-da-li-se-lozite-na-nozeve?strana=15#post_2598375
sam sam pravio strop od komada koze, paste i ravne letve. kamenje ti je u principu skupo za razliku od smirgli. bitno ti samo da ides od manje granulacije pa povecavas ka vecoj finijoj. Ako recimo imas kamen od 4000+ hiljade onda bi noz na stropu samo istupio

http://www.lov-ribolov-benko.com/nozevi/mil_tec/miltec_hunting_knife.jpg
valja li ovo cemu? Nije da mi treba za sta posebno nego eto samo da se ne raspadne zapola godine od slabe do nikakve upotrebe i eventualno kurcenja prilikom rezanja slanine.
Cijena 25 E.

Sa slike se ne moze bas proceniti kvalitet noza. Ne verujem da ce se raspasti, ni kinezi od 300-400 se ne raspadaju bas. Pravo je pitanje koliko se moze naostriti i koliko dugo ce zadrzati tu ostrinu. Al to moras videti dok ga koristis ili ako postoji neki klip na jutubetu. Ako volis takav oblik i ako ti lezi u ruci, sto da ne.

Uzeću ga vjerovatno, ne može biti baš potpun promašaj ali eto da vidim je li ko čuo za mil tec firmu ili ima nešta slično kao što ih je desetoro doktoriralo opinel.

Ovako po obliku kontam da je on nož za guljenje, zaebano je sa njima manevrisati u svakodnevnim poslovima.

A JEL IMAŠ NOŽ ZA OBREZIVANJE?

Konačno pravo mesto gde mogu da se ispovedim. Obožavam noževe. Ložim se na njih. Tačnije, na drške od noževa. Tako ja svako jutro, pred svanuće, dok svi ukućani spavaju, dođem tiho do kuhinje i ščepam nož. Onda dršku metnem u rčma i osetim pravi užitak loženja na noževe.

Zavrsio sam rucku i za manji, opinel 8. Sare sam radio upaljacem, malo sam je farbao kafom, a zastita laneno ulje. Svidja mi se sara vatrom pa cu najverovatnije i devetku opaliti
http://www.dodaj.rs/f/3m/Eu/a25CDmo/0.jpg
http://www.dodaj.rs/f/12/rZ/4Vj09yYn/1.jpg
http://www.dodaj.rs/f/T/cB/R5dHxNN/2.jpg
http://www.dodaj.rs/f/1v/3H/7S13jHE/3.jpg

Uzeo sam danas Opinel 8 i 9. Osmica je 800, a devetka 1200, u Snajperu kod Beogradjanke. Video sam i onaj sa drskom od roga, lepo izgleda, samo je 10000 previse.

Konacno sam dobio boju koju sam hteo, sada je savrseno i konacno sam zavrsio ovaj mali projekat i necu vise da davim.
http://www.dodaj.rs/f/1W/VB/1IVu4Vws/slika413.jpg
Odlucio sam da nozeve ne poklanjam, samo sad imam problem koji da nosim posto su mi oba izuzetno lepa.

ps. boja se bas ne vidi najbolje sa ovih fotki, ali je ispalo original ovaj zaokruzeni kesten sa sve tim nijansama i sarama.
http://www.dodaj.rs/f/2f/DY/1ZVbw8G6/800px-chestnut.jpg

@Raze, jbt ovde kod nas u NS-u osmica 1350 dinara :/ moracemo skociti malo do vas

Ja sam se iznenadio kada sam video cenu, jer na netu su preko 2000. Koje boje su bile drske kada su kupljeni? Ove moje vuku na crvenkastu.

Nozevi su odlicni, izrada je vrhunska, ostrica se neverovatno lako ostri. Kupio sam i dva kamena za ostrenje, svaki za 850 rsd. Boja drske vuce na crvenu, pa cu je ismirglati i utrljati kombinaciju pepela i ulja. Na secivu cu forsirati patinu limunom i na osmici cu pokucati nesto da ugraviram. Devetka je namenjena iskljucivo za hranu, a osmica za sve ostale poslice ukljucujuci i rezbarenje drveta. Kupio sam onu veliku koznu kosku za pse, natopio je vodom i sad gledam po netu obradjivanje koze, sta i kako. Pokusacu da napravim futrolice.