Prijava

Све битке Јапана у муромачи периоду, за време владавине Оде Нобунаге

Бебопе, ја сам мислио да је теби најготивнија битка кад је Берзерк сам сјебао 100 војника.

zimski rat. sssr-finska pocetkom drugog svetskog rata.
bitka sama po sebi nije zanimljiva toliko, rezultat bitke je bio mizeran i za ruse i za fince, ali nekako na jednom mestu kozes da vidis kako je ruskoj vojci najveci neprijatelj sopstvena komanda, nemci svima neprijatelj ako im se pruzi prilika, a kom pomazu britanci (danas nasledili amerikanci) zavrsi izjeban u dupe.
za ostatak:
http://en.wikipedia.org/wiki/Winter_War

ili, zanimljiv poster koji me je i naveo jednom da pogledam o cemu je rec

http://3.bp.blogspot.com/_9cHkMILP4_A/Su8p3GFJJOI/AAAAAAAABHc/yywQlkVuUD4/s1600-h/fdccax.jpg

inace, daleko od najvece ili najzanimljivije bitke, al reko da pomenem, cisto ako sspte nekad videli poster i pitali se koj kurac :)

dajte malo bolje opise kad napisete, neki zanimljivi podatak, ili bar link na vikipediju.
ne znaci mi nista cisto nabrajanje...

ја не видим тај постер, мора да је због овог ад блока.

Bitka na Košarama iliti Pakao Košare.

Бебопе, ја сам мислио да је теби најготивнија битка кад је Берзерк сам сјебао 100 војника.

А могући су и фиктивни примери? Онда се слажем са твојом констатацијом.

Косовска битка. Не кажем зато што сам Србин, него јер битка има велики значај за Европу. Да су Срби пропустили Турке да прођу, дошли би они доста даље од Беча.

Шта знам, сами Турци ту битку посебно спомињу само по томе што им је погинуо султан, у сваком погледу много им је значајнија битка на Марици која им је отворила врата балканског полуострва и касније битка код Никопоља против дупло бројније и многонационалне крсташке војске чијом су победом дефинитивно зацементирали своје место на Балкану у наредних 5 векова.

Да су и после тога долазили до Беча - јесу, да су 150 година владали Мађарском - јесу, много је комплекснији разлог зашто нису могли даље, можда је најкраће могуће објашњење то што једноставно нису могли против целе Европе, мада не заборавимо да се они нису само концентрисали на Европу, освајали су и по Азији, Африци где су имали веће шансе за напредак, а и сами су се касније распадали изнутра, тзв. "Болесник на Босфору"..

Иде ми на курац што читав живот помињете нешто што смо изгубили, можда та битка и јесте имала значаја за Европу ал' размисли од каквог је значаја била за нас.

Ни за Србију битка на Косову, па чак и то ако смо доживели пораз, није представљала крај и такву катастрофу као што се мисли. Као да заборављамо наредних 50-так година поновног процвата под Деспотом Стефаном и Бранковићима, није то баш било тако. Maда, ко ће га знати, како год да се окрене Србија није могла због свог положаја и свега осталог да избегне то што јој предстоји..

Ал' опет та на крају је Косово више је била судбоносно за нас него Европу, неке касније битке (као што сам горе навео) су биле много значајније за опстанак Европе од Турске најезде, пре свега Мађарске и Аустрије па можда и Венеције, питање је да ли они Косово и уче у школама..

Као да заборављамо наредних 50-так година поновног процвата под Деспотом Стефаном и Бранковићима

Pogledaj moj post o Angori...

А могући су и фиктивни примери? Онда се слажем са твојом констатацијом.

Па навели су битку за Гондор..

Ни за Србију битка на Косову, па чак и то ако смо доживели пораз, није представљала крај и такву катастрофу као што се мисли. Као да заборављамо наредних 50-так година поновног процвата под Деспотом Стефаном и Бранковићима, није то баш било тако

Ал' много је то година под њиховом владавином, ипак. Предуго је турска раја на нашим просторима чинила зулума због те једне битке, силовали нам жене, од српских синова правили њихове војнике, наплаћивали су харач, убијали како им се прохтје. Па јеботе, пола ријечи у језику нам је њиховог поријекла.. Утицали су на наш народ, и то много.

Па јеботе, пола ријечи у језику нам је њиховог поријекла

A drugo pola latinski, engleski i nemački... samo gaće su srpska reč...

Стефи, а да смо их пустили да прођу? Шта би онда било? Вероватно се данас не би звао Стефан него Муамер или Суљо.

Pustili smo krstaše da prođu pa su nam sjebali Vizantiju. A reč vampir nam uzeše ameri majke im ga glupave, ne znaju ni odakle su pravi vampiri poreklom :)

Стефи, а да смо их пустили да прођу? Шта би онда било? Вероватно се данас не би звао Стефан него Муамер или Суљо.

Нисам рекао да смо требали да их пустимо да прођу, него сам рекао да се боју на Косову даје превелик значај, као што горе рекоше и битка на Марици 1371 је била од већег значаја и по нас и по Османлије. А и кад смо код пропуштања других војника само се сјети колико би нама данас било боље да смо у појединим ситуацијима урадили онако како нам велике силе кажу, ал' јебајига, наш чувени српски инат, не дамо ми ни педаљ свете српске земље !
Умјесто да нас сад има више од јебених британаца нас има цирка десет милиона, зајеби небески народ.

Bitka na Marici je imala mnogo veći značaj za tadašnju srednovekovnu srpsku državu i ceo Balkan uključujući i kraljevinu Ugarsku, tada je još turska ekspanzija i mogla da se zaustavi. Srpska vojska potpomognuta četama iz Bugarske, Vlaške i Grčke od 60 000 do 80 000 ljudi je razbijena od višestruko slabijih turskih snaga, naime stoka se naroljala i zaspala, tokom noći turske snage, po nekim navodima njih 800 je preplivalo vodu, uvuklo se u logor i na spavanju poklalo većinu vojske. Poginuli su i zapovednici kralj Vukašin i despot Uglješa Mrnjavčević. Vrata za turska osvajanja Evrope i Balkana tom bitkom bila su širom otvorena.

Да, Битка на Марици је доста битна.

warner, ne pise nigde, al mi se cini da je ta bitka bila ocigledan primer onoga da pustis u juris dva rusa i jednu pusku.
kolko oni ne cene sopstvene ljude i vojsku je za pripovedanje...