Prijava

Miki ja se razumem u tu tematiku, odakle tačno su tvoji Kneževići? Imaš veliko bratstvo iz Vasojevića koje se odselilo u Krajinu, to znam sigurno ama nijesu ubili nikakvog Turčina nego utekli zbog gladi :)

Ne vjerujem da su ikoga ubili, morali bi da mijenjaju prezime. I moralo bi se u baroničnom predanju prenijeti i ime turčina. Uglavnom je beg, u namanju ruku. Neki su i vezira klali, ali oni su izbjegli čak u Njemačku.

Колико има тих прича: убили Турчина, па се одселили... Да је свака истинита, тим темпом убијања Турака, ослободили бисмо се ми њих пре 500 година.

i svi klali turčine a nikome nisu pretke silovali

Pa zato su ubili turčina.

a realno, svi pobegli kao lauš od krvne osvete

Valde, pa šta bi ti pre reka unucima, da ste izbegli sa planine zbog gladi i nemaštine jer ste jeli buđav sir i žilavo meso svaki dan ili ovo drugo? Bilo je dosta bežanja i zbog krvne osvete pa su verovatno menjali priče jer lepše zvuči ubiti ljutog vekovnig neprijatelja i nevernika nego inoplemenjka zbog toga što je njegov jarac ubio tvoju kozu i slično..

Znam ja sve to, pa ja prvi rado slušam gusle ali znam da napravim razliku između fikcije i stvarnosti.

Ejs sad, pa naši preci čuvali Jevropu krvlju.

Miki ja se razumem u tu tematiku, odakle tačno su tvoji Kneževići? Imaš veliko bratstvo iz Vasojevića koje se odselilo u Krajinu, to znam sigurno ama nijesu ubili nikakvog Turčina nego utekli zbog gladi :)

Jebem li ga, nisam se previše informisao o tome, iz (okoline) Šavnika su. A, pazi, čukundeda je poginuo u toku bitke/borbe/koškanja svakodnevnog i čukunbaba pokupi decu i ode u Senj. A za detaljnije, izveštavam kad ujaka ispitam sve to.

Da, Šavnik, znači Drobnjaci, moguće čak i Pivljani. Ako saznaš tačno kad su izbegli bilo bi takođe od velike pomoći

pradeda edvard, od babe ćale, bio jevrejin iz kerkabarabaša (da, kerkabarabaša), al je živeo dosta i u novom sadu, jer se stalno kretao na relaciji budimpešta, subotica, novi sad, pošto je radio kao železnički inspektor, on je napravio i red vožnje vozova za tadašnju kraljevinu jugu. kaže baba da je znao mariće i ajnštajna, ili se bar kurčio da ih je znao, mada je od babe brat u jednom pismu koje je dobio edi od svog ortaka gavanskog iz novog sada u kom mu ovaj govori novosti o drugarima odatle (uglavnom ko je umro i ko je ubijen) kaže deo da je 'onaj marićev zet postao čuveni naučnik', tako da, možda ga je iz viđenja znao

bio edvard ozbiljan cuger, kao i svaki železničar, a i mađar, tako da je sve penge na cugu ubijao. počelo da utiče na njega psihički, pa je završio u ludari u kovinu na par meseci. onda su ga pustili, mada i nije bio baš u najboljem stanju, kao uz ženin nadzor. tad je i prevremeno penzionisan i tu već počinju sranja s jevrejima, tolko je bio očajan da je menjao prezime, ko i većina novosadskih jevreja, posle se čak i krstio s porodicom u uspenskoj crkvi. al tad ih uhvatila racija mađarska '42 i svi na dunav i nekako su se oni izvukli, nije više bilo ni mesta od silnih leševa da se naguraju u te rupe u ledu, nači mega user ili čudo jahveovo.

onda je skontao da će da bega s famelijom nazad na selo u barabaš, a nekim se čudom srušila kuća sama od sebe u bemovoj ulici u ns, gde su podstanarili. još jedno čudo jahveovo, pošto je bio izašao iz nje i pokupio stvari jedno 5 minuta pre nego što se srušila. i tu se oni prvo vrate u mađarsku kod sestre edvardove, neti, i kod nje blejali neko vreme, al ih je onda ona najurila, jer jbg, ovaj nije imao para, a žena domaćica i još deca, velik je to trošak + su jevreji jbg. i onda se vrati u barabaš do kuće u kojoj je odrastao, kad i nju zaposela druga njegova sestra, sa svojim sinom đulom zvanim žorž i njegovom ženom. tako da su bili podstanari i kod svoje rođene kuće, u teškoj nemaštini, a žorž i ekipa ih nisu jebali ni 2%. i tu prođe neko vreme, edi ušao u silne dugove, penzija prestala da stiže, kad iz ns stigne telegram edvardu da mora hitno da dođe u ns. on pomislio da je u vezi s penzijom, kad ono neko saslušanje kod švaba, dža bu, izbatinaju ga i deportuju u aušvic. tu mu nestaje svaki trag

našli su u nekim pismima da je pokušavao da sredi papire za izrael, tj. tadašnju palestinu, a i za SAD, al nisu bila adresirana pisma, pa je možda to radio samo u naletu ludila i očajanja

Da, Šavnik, znači Drobnjaci, moguće čak i Pivljani. Ako saznaš tačno kad su izbegli bilo bi takođe od velike pomoći

Kaže mi ujak da je bilo 1877-78, crnjak je što je tu posle bilo mirnije nego tamo gde su otišli.

Najzad jedna istinita priča (oc joil). Jel ovaj Gavanski kojim slučajem ima veze sa Batom Adekom Gavanskim?

Kaže mi ujak da je bilo 1877-78, crnjak je što je tu posle bilo mirnije nego tamo gde su otišli.

Pa bgate, kad nije ostalo žive duše- Turci pobijeni, heroji pobjegli.

Pa bgate, kad nije ostalo žive duše- Turci pobijeni, heroji pobjegli.

Slažem se.

Baba mi pričala sad za Božić, njena majka za vreme Drugog svetskog rata u Subotici, pošalje sina na česmu po vodu i navataju ga Nemci i krenu da ga smaraju. I sad ovi vide nema ga dugo, i krene da ga traži žena (prababa, ne moja baba, ona je tad bila klinka) i vidi nešto ga Nemci cimaju jer nema papire, inače je valjda bio došao nešto na prevaru, nije živeo u Jugoslaviji ili tako nešto, ne sećam se detalja. I vidi ona da će biti sranje i krene da se dere na nemačkom jer je znala baš dobro kao: "Pa de si ti jebem ti sve, poslala sam te pre sto godina po vodu, govno malo, za šta te ja plaćam" i sve u tom fazonu. I Nemci se zbune i gledaju šta koji kurac, i ona im se izvini i kao "to mi je sluga, malo je glup, poslala sam ga po vodu pre pola sata, nikako da se vrati" i lupi ga po glavi i kao mrš kući. Nemci u fazonu, ok samo nemoj da se ponovi.

jer ste jeli buđav sir i žilavo meso

Mmmm, kad zamezetiš gorgonzolu i pančetu, pa još ako imaš nekog dobrog crnog vina. Ne bih bežao od toga.

Jel ovaj Gavanski kojim slučajem ima veze sa Batom Adekom Gavanskim?

ne bih znao, možda. nisam siguran kako se zvao ovaj, da l je jovan ili josif, živeo je s ženom i ćerkom u tadašnjoj mađarskoj ulici (sad danila kiša), a ta ćerka mu se udala za nekog feketea, toliko znam

a ta ćerka mu se udala za nekog feketea

Da taj Fekete slučajno nema veze sa Egonom Fekete?

pradeda edvard, od babe ćale, bio jevrejin

Sad znam zašto ne veruješ u Boga, jer si jevrejčina.