Prijava

Navedite mi bar jedan razlog zbog čega treba ostati?

Mi smo propala država, to je realnost, kad dođu bolji političari koji žele bolje svojoj zemlji, onda treba ostati, a ne sad!

верујем да се и ти бавиш политиком.

Navedite mi bar jedan razlog zbog čega treba ostati?

Mi smo propala država, to je realnost, kad dođu bolji političari koji žele bolje svojoj zemlji, onda treba ostati, a ne sad!

Шта теби фали леба ти? Ајде дедер реци ми шта ти фали?

верујем да се и ти бавиш политиком.

Ne, ja sam slobodni građanin :)

Хвала, Брусе. Ја нисам рекао нигдје да сам одлучио још, али за годину двије, сигурно ћу се наћи пред таквим избором кад завршим факултет. Интересује ме како и остали размишљају, и сва она питања из првог поста. Ја бих најрађе остао овдје, имам и свакаквих неких идеја за будућност овдје, што са у неколико наврата писао већ по форуму, али шта знам, једног дана можда све то падне у воду. Живим у традиционалној породици која је сад уложила све у мене да се школујем. Ја ћу се биједно осјећати ако не почнем одмах да зарађујем послије факултета, а да паразитирам на њихов рачун не мислим, тако да бих вјероватно и отишао из земље само да не зависим од њих. Мислим да су доста труда уложили у мене и да би и за њих било поражавајуће да ме гледају како сједим беспослен по кући.

Ja sam, recimo, ostao. Moj rezon je ovakav: završiš fakultet, ne želiš dalje da se školuješ, uzmi sebi neko vreme pauze (reda veličine tri meseca i manje), a posle traži posao intenzivno. Ako ne nađeš posao za najduže godinu dana - pali napolje i ne osvrći se. Država koja ne može zaposliti visoko obrazovanog stručnjaka bilo koje oblasti u roku od godinu dana nema šta ni da ti zameri. Vrati se jednom godišnje i potroši tri hiljade evra/dolara/rubalja/novaca u svom selu da te slave kafandžije i kurve. Roditeljima pomozi da prežive, tebi sitno njima veliko, a braću i sestre vodi sa sobom čim završe školu.

Ako nađeš posao u tih godinu dana ostani u Srbiji. Neka ti je Bog u pomoći.

Navedite mi bar jedan razlog zbog čega treba ostati?

Шта знам, ја и даље вјерујем да ова дубиоза не може вјечно трајати и да ћемо се покренути са мртве тачке једаред. Али наравно, то неће нико учинити за нас. Мислим да има доста паметних младих људи који ће учинити нешто да до промјена дође.

Ја искрено не бих ишао одаве, ту ми је породица која ми је на првом мјесту, али једног дана треба постати свој човјек. Сад да ли ће то бити овдје или не, видјећемо, али мој први избор је ОСТАТИ.

Брате, ствар проста.

Ако имаш муда, добар си радник и хоћеш паре одма-сада-одма иди са стране. Ако ти је циљ да се исплатиш својима зато што улажу у тебе, иди и узми кинту, не мораш ни да остајеш ако ти се не свиди.

Ако пак хоћеш да останеш овде и укључиш се у целу ту неизвесност око проналаска посла, задржавања посла, одвајања од матораца са вероватно бедном платом (од које ће на рачуне да оде много већи део него што мислиш), читања и слушања шугавих вести из земље сваки дан, онда јебига, буди спреман на то. Ако сматраш да је "остати Србин" и остати близу породице, ортака и нашег начина живота вредно тога, онда остани.

Нека те боли кита шта ће други да кажу, јер запамти: Они који причају другима да су пичке јер су гастоси су једнаке распале пичкетине као и они који оду и после се повремено враћају да нам кажу како је Швецке, док је овде курац.

Navedite mi bar jedan razlog zbog čega treba ostati?

Mi smo propala država, to je realnost, kad dođu bolji političari koji žele bolje svojoj zemlji, onda treba ostati, a ne sad!

a sta si ti konkretno uradio za svoju drzavu osim sto sedis na dupetu i cekas da neko nesto promeni?

Ја сам планирао, ако се уозбиљим и завршим факс и то - да радим као неки профа, живим сам неком станчићу - пошто породицу не планирам да имам - и уживам. Сад колико је то изводљиво...

У ствари заборви шта сам рекао. Брус објаснио тему и смисао универзума док сам ја куцао.

Ako završiš nešto ozbiljno i traženo i zaista nađeš posao kao profa znaj da ti je plata maks 450 evra. Proceni možeš li od toga živeti.

Брусе, баш ми је то философија којом се водим. Ваљда ова држава (сад Република Српска или Србија, обје их доживљавам к'о своје) нађе мјесто за једног будућег електроинжењера.

Svejedno ti je, ja sam izBosne došao u Srbiju (u Srpskoj mi rekli da nemam državljanstvo jer nikad nisam živeo u RS). Isti kurac i ovde i tamo, razlika je samo u bureku.

EDIT: Valdemare, moja omiljena pesma :)

Nisam ništa uradio, samo kažem da je Srbija korumpirana država, da posao ne možeš lako dobiti, jer ti treba veze ili novac, u tome je fazon što sam rekao!

Isti kurac i ovde i tamo, razlika je samo u bureku.

Што, тамо га праве од неке друге врсте сира?

Hahaha, i moja pjesma, a burek je skoro pa isti :)

Размишљам да ли да одем да студирам у Аустрији следеће године, у Грацу (студентски дом)или да овде упишем Права. Плаћа се 350 евра по семестру плус трошкови живота у Аустрији. Волео бих да одем, да пробам, једино што ћу изгубити је годину дана. (прво бих морао немачки да учим до одређеног нивоа који сад немам). Хтео бих да видим како ћу се снаћи у туђој земљи, без доброг познавања језика, без игде икога. Ако не бих успео и ако то не би било то, вратио бих се после годину дана(за којих ћу научити немачки добро, што ће ми бити предност код посла и уопште знање језика) и студирао овде нешто. Ако би ми се допало тамо, почео бих да студирам нешто и остао за време факултета. Не знам да ли бих се вратио после, мислим са овог становишта кажем да бих, али не желим да причам о томе јер тако сви говоре и на крају остану. На крају крајева, нисам још ни био тамо, тако да не знам ни какви су услови. Али ето хипотетчки кажем да бих се вратио и са страном дипломом бих тражио посао овде.

meni je san da odem neko vreme napolje da zaradim nešto, uštedim i onda se vratim ovde i uložim to...zar to nije vrh patriotizma? strane pare donosim u zemlju i ulažem...e jedini problem, što ovde nije pametno ništa ulagati