Prijava

Šta smo koj moj dobili od Karamazovih?

Samsung telefone sigurno ne, ali dosta dobrih razmišljanja o postojanju i nepostojanju Boga, konsekvencama toga, moralu, psihologiji, da ne tupim dalje. Ali ako hoćeš reći da se umetničko delo svodi na ZABAVU, tu veoma grešiš. Može da se svede, za površnog konzumenta, i taj će da čita kao strip, i jedva čeka šta će da se desi u sledećem nastavku, naravno, ako je zainteresovan. A onaj koji ima razvijeno estetsko čulo, on će ga njime i percipirati, doživeće estetsko zadovoljstvo (koje će se, naravno, jednog dana direktno dobijati tako što će se stimulisati centar za estetsko zadovoljstvo na kori velikog mozga, jelte). Ja ne znam koja je tvoja hijerarhija vrednosti u životu, ali bi meni isti bez književnosti i muzike bio mnogo dosadniji, samim tim i manje vredan. Može tako? A šta ti radiš da ti život bude ispunjen? Estetski se zadovoljavaš emisijama Nila Tajsona?

Da jaki su ti religiozni mislioci koji su spaljivali ljude na lomači.

A koji je to religiozni mislilac spalio nekog na lomači?

Vidi se da si glup dureksu. Sigurno si imao 2 iz Srpskog.

A koji je to religiozni mislilac spalio nekog na lomači?

Pisac Malja za veštice, možda? :) Ne direktno, doduše.

A o tome kako naučnici izrabljuju Kineze do krajnjih granica ne pričate? Zarad svojih projekata uništavaju ljudske živote.

Pisac Malja za veštice, možda? :) Ne direktno, doduše.

Mislim da je on bio inkvizitor, ne mislilac.
Možda su zli ljudi, inspirisani nekim učenjima religioznih mislilaca, spaljivali na lomači. Al opet možda su zli naučnici, inspirisani delima drugih zlih naučnika za zle političare napravili oružje koje je više ljudi pobilo u pedesetak godina nego što su ovi spalili kroz celu istoriju. I ajd sad ti reci, ako je sveti Jovan Lestvičnik spalio nekoga na lomači, onda je i Marija Kiri sravnila sa zemljom Hirošimu i Nagasaki?

Kapiram da kad neko uzme da čita Braću Karamazove to uzima da bi sam sebi tokom čitanja govorio uuu jebote ja sam elita, čitam klasik, kako sam lordovski edukovan..
Kad mi neko kaže da su mu omiljeni pisci Dostojevski i Andrić znam da je totalna nubara za književnost i da nije pročitao više od 10 knjiga u životu, ajd svi kažu ovo je najbolje - to ću i ja da kažem da mi se najviše sviđa. To je isto kad pitaš nekog šta sluša a on ti nabroji najpopularnije pop izvođače - Dejvid Geta, Lejdi Gaga, Šakira.. Jebo vas Dostojevski. dajte nekog pisca i delo koje ste iskopali a za koje niko nije čuo.

Glupoooooooooooo poređenje, Valdemare. Kada su slično prigovorili tvorcu nuklearne lančane reakcije (Silard ili Fermi, ne sećam se) rekao je da to nije greška naučnika, već greška čovečanstva. U marfijevskom smislu, ono što može da se iskoristi za loše, biće iskorišćeno za loše.

E dureksu kad si već tako pametan oćeš da ti zadam zadatak iz Venove zbirke da vidim da li zanš da uradiš?

Današnja nauka je otkrila šta se sa svemirom dešavalo od 10^-34 sekunde (lupio sam broj, ne sećam se tačnog) posle velikog praska do danas, ali se ne zna šta se dešavalo pre toga. Na naučnim konvencijama se vode žestoke rasprave po tom pitanju. Tako i treba. Najspornije kod darvin vs biblija je što je to ušlo u popularnu kulturu, umesto da se negde u nekoj sali raspravljaju teolozi i antropolozi. Sad je postalo esencijalno pitanje šta se uči u školama, teorija evolucije ili kreacionizma? Treba da se uči da roštilj stvara ugljen monoksid i da ako zapališ ćumur u zatvorenom, ugušićeš se. Nije mi poznato da se neko biblijom/darvinom ugušio.

čitam klasik

Jesi li ti retardiran ili šta? Nijedan klasik nije dobio taj status tek tako. Zbog toga niko za 50 godina neće čuti ni za jednu knjigu Dena Brauna.

Trulekse, ako je trol ovo za Dostojevskog npr, loš je trol.
Nadam se da je trol, makar i loš

Dostojevski sedne i kaže: E saću jedan klasik da napišem.

Jebo vas Dostojevski. dajte nekog pisca i delo koje ste iskopali a za koje niko nije čuo.

Vaaau hajmo da se lozimo na andergraund al ne jer volimo, nego da bi bilo hipsteri i voleli kar u dvojci

ne zelim da nadjem nekog koga niko ne zna, jer nijedan nije toliko zasao u psihu, i toliko pisao o bedi, najnizim moralnim i ekonomskim slojevima.

dostojevski kaze pojela me nemastina i beda, a i ova epilepsija me ubija, potreban mi je novac, sad cu da napisem.

ПАНТЉИЧАРА ne smaraj.

Evo i dokaza. Blak Hol pročitao Bukovskog - oplodio na listi autora, cepa za Tarzaniju, znači sve naj.
Panćera: Čitao Dostojevskog - napisao 3000 definicija, obrisano mu skoro isto toliko

nijedan nije toliko zasao u psihu, i toliko pisao o bedi, najnizim moralnim i ekonomskim slojevima

na slikama Vukajlijaša izgleda upravo ovako kako opisuje Dostojevskog.
Poenta - čitajte Bukovskog i Darvina, a kad vas neko pita šta čitate kažite Dostojevskog jer je in.

Glupoooooooooooo poređenje, Valdemare. Kada su slično prigovorili tvorcu nuklearne lančane reakcije (Silard ili Fermi, ne sećam se) rekao je da to nije greška naučnika, već greška čovečanstva. U marfijevskom smislu, ono što može da se iskoristi za loše, biće iskorišćeno za loše.

Pa onda i nije glupo. Primeni to na filozofiju, preko Marksa dobićeš Staljina. Primeni na teologiju, preko Akvinskog dobićeš Torkemadu. Primeni na fiziku, preko Kirijeve dobićeš Openhajmerov projekat.

Jebo vas Dostojevski. dajte nekog pisca i delo koje ste iskopali a za koje niko nije čuo.

Mogao bih da ti nabrajam do prekosutra, ali ti bi rekao: koji su pa kurac ovi, da su dobri, znalo bi se nešto o njima. Osim toga, sam si potegao Karamazove, ne razumem sad šta pišeš tuc-muc, s kim vodiš dijalog. Ne mora da znači da je loš pisac ako je izvikan. To što se mnogi lože na neke pisce iz fazona, kao, čuli su da je to dobro, veruj mi, nisu ni po dve knjige njihove pročitali. Više to govori o ljudima koji se lože nego o piscima. Ako će nešto da ti znači poređenje, Dostojevski je Darvin među piscima.