Prijava

Za anđele znam da nemaju slobodnu volju osim onih koji su se pobunili

lol valdemare sta pricas..sta bilo je predodredjeno koji ce da imaju slobodnu volju a koji ce da se bune sta :D ? Svi imaju slobodnu volju ne kontam sta ti nije jasno prilicno je prosto. btw Pakao ne postoji to smo apsolvirali.

A bijaše tada divova na zemlji; a i poslije, kad se sinovi Božji sastajahu sa kćerima čovječijim, pa im one rađahu sinove; to bijahu silni ljudi, od starine na glasu.

Divovi su nefilimi, sinovi andjela i ljudskih ceri, sinovi boziji su andjeli, sinonim, obican ako sam ispravno napisao ne zameri slabo stojim sa tim. Sta ovde tek nije jasno..

Odakle tim sinovima Božjim slobodna volja, ako oni nisu ubrali tu jabuku.

brate jel si citao od pocetka lepo polako..kakve veze ima to sto nisu ubrali jabuku, gde pise da je uopste pod br jedan jabuka pod br dva ona izvor slobodne volje..Oni su imali slobodnu volju od pocetka inace kako bi Bog pred njih stvorio IZBOR da uzmu ili ne uzmu, Valdemare ostavi se pisanja poezije bar na tren skoncentrisi se

Meni je Bulgakov 10x tezi za razumevanje od ovog lolo

Ali ko su oni, jesu li to u stvari neki vanzemaljci, ako Bibliju ne tumačimo doslovno

И да дословно тумачимо, ти Божији синови јесу ванземаљска (изванземљаска) бића јер "нису са нашега света". Видиш да се каже Божији синови узимаше земаљске жене за себе, а оне су рађале дивове. Пошто нису били супериорни као Божији синови, а овамо су били супериорнији од обичног човека, Бог их је узимао себи, да се случајно не би одметнули од Бога и покушали потпуно да надвалдају људима.

Кад већ помену Божије синове, нешто ме копка већ дуже време. Пошто знамо да ерозија, климатске и тектонске промене после неколико векова самељу и највеће планине, да ли мислите да је на Земљи већ постојала развијена цивилизација пре свих нама позантих?

Нпр. да ли је могуће да се пре око 300 милиона година развила људска или било каква хуманоидна цивилизација која достигла висок степен развоја (нису имали ратове и болести, завладао је потпуни ред, мир и хармонија) и да је напустила Земљу, населила друге планете, а да су намерно уништили све трагове за собом, а да је потом зуб времена самлео све преостале могуће трагове. Шта ако су управо то ти неки од Божијих синова?

Јер као што не можемо да знамо колико траје Божији дан, не знамо колико је тачно трајало време између стварања биљака и животиња и стварања Адама и Еве, тако да би у то време могли да се убаце Божији синови. А не заборавимо да ако човек својим делима заслужи Рај, то значи да постаје син Божији/кћер Божија.

Ево овде има нешто и о дивовима.
http://www.blic.rs/vesti/reportaza/10-najmisterioznijih-arheoloskih-otkrica/ljln9bz

btw Pakao ne postoji to smo apsolvirali.

А где онда иду душе грешника?

lol valdemare sta pricas..sta bilo je predodredjeno koji ce da imaju slobodnu volju a koji ce da se bune sta :D ? Svi imaju slobodnu volju ne kontam sta ti nije jasno prilicno je prosto.

Problem sa slobodom volje je mogućnost da se bira. Postoji recimo jedan zakon, Božji, koji možeš prekršiti svojom slobodnom voljom. Dobro je ako ga ne prekršiš, loše je ako ga prekršiš. Znači, ukoliko upotrebiš svoju slobodnu volju protiv tog zakona, najebeš, a ako ne upotrebiš, već se povinuješ zakonu koji te obavezuje, ne najebeš, ali to je isto kao i da nemaš tu slobodu, jer je ne upotrebljavaš, povinuješ se zakonu, a nad praktikovanjem slobodne volje visi mač represije i večitog pakla i tako to. Slobodna volja nije slobodna kad imaš zakon apsoluta i svemoći sa jedne strane, i tvoje unapred na večnost muka osuđene jadne male težnje da prekršiš taj zakon. Neravnopravna utakmica, borba gusenice sa dinosaurusom. Zato su mi u hrišćanstvu smešne sve te priče o slobodnoj volji, koja biva slomljena i kažnjena ako izbor nije u skladu sa pravilima koja je postavio onaj koji pravila postavlja. Ajd da kažemo, i u konclogoru postoji slobodna volja: radićeš šta ti se kaže, ili krematorijum. Ali Bog bi trebalo da bude milostivo svebiće, a ne Hitler.
Inače, branje jabuke poznavanja dobra i zla je osnov za moralno delovanje, a ne znam u hrišćanstvu drugi okvir za ispoljavanje slobode volje osim moralnog delovanja. Odatle ta jabuka.
I još, uzima se kao činjenica da su anđeli nerođeni, bespolni, duhovna bića, nesposobna za razmnožavanje. Valjda. Pa kako onda... Na nebu nemaju telo, kamo li ćunu, a kad padnu na Zemlju, onda im sve to izraste? Ajd, dobro, neka je tako, dobiju kompletan reproduktivni aparat. I šta radi Bog, dopušta da pali anđeli prave orgije i prave decu ljudskim ženama, i onda se naljuti na sve ljude, i podavi ih? Nelogično.

Ajd da kažemo, i u konclogoru postoji slobodna volja: radićeš šta ti se kaže, ili krematorijum. Ali Bog bi trebalo da bude milostivo svebiće, a ne Hitler.

Mislim da si promasio poentu iz nekoliko razloga. Po meni je tvoja usporedna Boga, Hitlera, raja i konc logora nelogicna i govori mi da ili nisi sve citao (sto me cudi jer vidim da te evidentno zanima kao i mene) ili si citao sa nekim unapred odredjenim scenariom sta treba da se desava po tebi ili jos gore sa nekim stavom da ako ti se procitano ne svidi odbacices ga kao netacno i nelogicno jer je, naravno slazemo se, sve to mnogo lakse ignorisati i nastaviti da ziveti po starom ili kako god. Evo ja to prvi kazem. Koliko sam ja razumeo, Bog prve ljude stvorio, sa savrsenim telom, savrsenim zdravljem, u rajskom okruzenju sa mogucnoscu da vecno zivis, dao im je vlast nad zemljom, svim zivotinjama pticama bla bla znas i sam..I cekaj, Bog ti to sve omoguci, ne trazi ama bas nista zauzvrat osim jednog obicnog cina poslusnosti i priznavanja njegovog autoriteta, jednostavnog priznanja cinjenice da ti je neko to velikodusno i nicim izazvano omogucio ne tvojom zaslugom i tebi je tesko to da ispunis nego naprotiv!? Znaci po tebi bi bilo napravednije da ih je samo stvorio i rekao radite apsolutno sta hocete, odoh u svoj realm a vi ko se snadje snadje navraticu za milion godina da vidim sta cinite...Ok tebi je to u redu, meni bas i ne, jer ne znam bas na sta bi licila Zemlja da svako radi sta hoce i ne brine o potrebama i osecanjima drugog demonstrirajuci svoju apsolutnu slobodu - oh cekaj, ipak znam na sta bi licila :) Prema tome, tvoj pokusaj da predstavis Boga kao tiranian i nekog ko je prvobitne ljude ogranicio je meni potpuno neshvatljiva.

Ogranicenje je termin koji ja vezujem da ti neko nesto uskracuje, brani nesto korisno itd, ovo sto sam ja napisao se ne uklapa u to nikako.

raktikovanjem slobodne volje visi mač represije i večitog pakla i tako to.

I da, pak'o ne postoji evo peti put, na krivom si putu skroz, mesas crkvena ucenja nastala u 4om veku itd zato ti se i mesa to sve..

А где онда иду душе грешника?

Duse gresnika? Mislis gde ide gresni covek, jer kaze "covek posta dusa ziva" tj covek=dusa, dakle mislis gde ide covek? Dusa= zivot, zivi covek. Nigde ne ide do u prah, umire. Ali veli da moze vaskrsnuti, ako dusa negde ide cemu uskrsenje, to me iritira kad god pop peva na sahranama..

"Dusa koja zgresi ona ce umreti" Nece ona nidje, dusa ne postoji u tom smislu kako je ti kapiras, dusa je covek, a duh je aj da kazem bozija pokretacka sila.. toliko od mene umoran sam ne vidim na ocxi

Ti Scouser misliš ako si stavio Đenku na avatar da si sad najpametniji na sajtu?

Da ali samo iz razloga jer je Djenka glasao za Trampa

evo kako mi izgleda ovo scouserovo sto je napisao:

bog je neki matori prebogati cica, koji je iz nemastine izvukao mladu devojku i omugucio joj sve u zivotu, a za uzvrat da bude sa njim, ne mora cak ni da ga voli samo da ga postuje i dok je matori cica trenirao ponije-male konje na rancu jednog dana, ona ipak ode i iskara se sa nekim mladim momkom tipa ciro imobile, ja, valdemar, fender, scouser, makaronac itd

mlada devojka=ljudski rod

Mislim da si promasio poentu iz nekoliko razloga.

Iz samo jednog. Ne verujem u te priče uopšte, mada sam se trudio da ih shvatim. Više na to gledam kao na skup nelogičnih bajki koji ima svoju logiku iza koje se nešto i krije možda, a dogme ove i one, te Bog je ovakav, onakav, slobodna volja je ovo i ono, anđeli su pali nisu pali - ne verujem. Kao kad detetu obećavaš da ćeš mu kupiti bicikl ako bude dobro, a ako ne bude, poješće ga Bagaroga, nivo koji je dostupan detetu, nećeš mu pričati o Origenu, Isaku Sirinu, Lestvičniku, Akvinskom. Samo ja mislim da smo mi, slušajući Akvinskog npr,celu i teologiju, i filozofiju, još uvek ta deca koju podmićuju biciklom i plaše Babarogom. Prosti smo, naše tvrdnje su aproksimacije, sposobnost da se spozna svet i naše mesto u njemu samo malo bolja od dečje.

Jednoga dana možda nešto i shvatimo, ali meni trećina Biblije izgleda kao hardkor sajens fikšn, druga trećina kao žešća propaganda (dobro, ok, tu su zakoni), a treća više i Bogu dosadne priče o tome ko rodi koga i ko je koliko imao magaraca i kamila, što je nebitno meni, koji nemam veze ni sa magarcima ni sa kamilama, a kad pogledam onaj deo sajens fikšn, sve vrvi od motiva koji se ponavljaju širom sveta, kod raznih civilizacija, pre Biblije i posle nje, u Egiptu, Mesopotamiji, Grčkoj, Južnoj Americi, Kini, Indiji i gde već ne, pa nekako ne znam šta da uzmem kao tačno i da li da verujem bukvalno, jer ako veruješ bukvalno, onda Biblija ispada kompilacija tekstova koja sama sebi uskače u usta, a ako je tumačiš figurativno, ode u neki misticizam i odvajaš se od religije, a ako pitaš popa, on će nešto da ti smrndža, pošto ni on ne zna kako da je tumači, možda je na faksu spavao na vežbama o Božjem trojedinstvu... I tako...

Pitanje: Da li je možda ovako misli autor

A kad se ljudi počeše množiti na zemlji, i kćeri im se narodiše.
Videći sinovi Božji kćeri čovječije kako su lijepe uzimaše ih za žene koje htješe.
A Gospod reče: neće se duh moj do vijeka preti s ljudima, jer su tijelo; neka im još sto i dvadeset godina.

A bijaše tada divova na zemlji; a i poslije, kad se sinovi Božji sastajahu sa kćerima čovječijim, pa im one rađahu sinove; to bijahu silni ljudi, od starine na glasu.

SINOVI BOŽIJI -prvi ljudi. Direktno napravljeni od Boga.
Čovek - druga generacija
Sinovi i ćeri čovečije - treća generacija.

To bi onda značilo da su se dede ženile unukama.

A ta velika deca divovi mozda su samo plodovi incestnih veza velikih glava hidrocefalusa i slabe inteligencije.

U biblijskom kontekstu ne bih znao, sta god da kazes neko ce skociti na tebe u fazonu "nije tako" ali to sa sinovima bozjim i cerkama covecjim (i divovima) ima najbolje izdetaljisano u "Metamorfozama" od izvesnog Ovidija. Secam se, kad je taj djecarac prvi put dosao kod mene da ga poducim pisanju... Rekao sam mu "Ja sam star za te stvari, ali poslusaj moj savjet. CUDOVISTA se dobro prodaju a divovi pogotovu"

SINOVI BOŽIJI -prvi ljudi. Direktno napravljeni od Boga.
Čovek - druga generacija
Sinovi i ćeri čovečije - treća generacija.

To bi onda značilo da su se dede ženile unukama.

A ta velika deca divovi mozda su samo plodovi incestnih veza velikih glava hidrocefalusa i slabe inteligencije.

Haha, dobro zamišljeno, ali čemu takve spekulacije... To mi izgleda kao da čovek lipsalog konja pokušava da postavi na noge i učini da konj izgleda kao da je živ, mada je ovaj već počeo da smrducka.

zasto razvod roditelja tako uzasno utice na mlade debile, mislim ko ih jebe realno nek se razvode, ne treba se okretati svim antitezama od iskona jer ti se matorom ne dize kurac jbt

Pravo da ve recem, jebe mi se za propagandne manifeste jevrejskih separatista iz rimske pokrajine Judeje.

1. Bog je stvorio Adama
2. Bog je stvorio Evu od Adamovog rebra
3. Adam i Eva imaju Kaina, Avelja i Sita
4. Pošto su ovi imali žene, onda mora da je bog posegnuo za još Adamovih rebara

Zaključak: ADAM JE STVOREN KAO RADIJATOR