Prijava

ne slusaj remea nemoj se poganiti C++om.

moralo je nekada jbg, nije imalo bolje, al danas, do c++ se dolazi kad krenes nesto da pravis, pa ne moze pajton, node, probas nesto drugo, ne valja, primeri svi iz 2002 na internetu, pogledao si kolko posla je da se sve to pravi ispocetka, pa ipak ne moze, pogledas da uvalis nekom remetu da se jebe, ne moze, pogledas da promenis posao na brzinu, nema nista zanimljivo, ignorises neko vreme u nadi da ce onaj kom treba to u c++ da zaboravi na to, da se zajebe cela agonija, i onda kad bas moras uzmes poskidas to koda sto ima, izmenjas sta treba, otaljas sto brze da vise ne zagadjujes mozak i na kraju vratis odakle je doslo, dodajuci tvoj doprinos pun tihih bagova septickoj jami c++ koda na internetu.

Jest Celte, zato je cela automotive industrija na C++, a i moderni C++ sa standardnim bibliotekama i ostalim sranjima je daleko od C++ iz 98. kada si morao sve rucno da drljas.

Masa embeeded sistema vrti fazon embeeded linux, c++ i Qt. Al da, C++ ako se ne radi kako treba napravi ti pakao u svakom slucaju, jer imas bas fino slobode da napravis sranje u njemu.

znam reme, zato i treba odvracati pocetnike od toga, break the fucking wheel :)

U svakom slucaju, zavisi od toga sta te zanima. Cinjenica je da je za 95% svrha C++ overkill, ali je i cinjenica da niko ne krece sa C++ jer mu je previse dosadno da uzme postojecu gotovu biblioteku u pythonu, koja je opet nekoliko slojeva ispod neki c++.

I opet, sve ima svoju primenu, za C++ to je automotive industrija, razne varijante embeeded sistema i AAA igre.

znam reme, zato i treba odvracati pocetnike od toga, break the fucking wheel :)

Doduse, moje iskustvo je da kad sam poceo da sljakam, to prvo mentorstvo nekog matorijeg kolege je bilo ekstremno bitno, tako da vrv si u pravu da ne treba sa C++ kretati samostalno/iz hobija.

Inace kako ide programiranje jovo

Završio sam svo gradivo iz onog kursa CS50. Uz njega sam učio i neke stvari detaljnije vezano za HTML i CSS na Udemy-ju (kurs čuvenog Jonasa Schmedtmanna, Portugalca sa švapskim prezimenom).
Ipak, glavni fokus mi je bio na CS50.
Nakon što smo završili sa C-om, prešlo se na Pajton, zatim SQL, koji je prikazan kroz sqlite3, zatim su i oni dali uvod u HTML, CSS i JavaScript, gdje mi je dosta bilo već poznato. JavaScript je na tom kursu obrađen prilično površno, nije bilo prostora da se neštu dublje u to ulazi. Nakon svega toga, radi se Flask, što je neki kao "laki" frejmvork u Pajtonu za bekend.
U tom Flasku, zadatak je bio da uradimo neku aplikaciju za trgovanje "kao" (simulacija je u pitanju) na berzi, gdje se koristi baza u sqlite-u, i imaš sve i bekend i frontend.
Kad sam i to završio, ostalo je da se uradi završni rad. Slobodna tema.

Ja sam uzeo da napravim, opet u Flasku, aplikaciju za glasanje za pjesme i neko njihovo rangiranje... Poenta sajta je da se napravi neka globalna lista pjesama svih vremena, ali koja ne bi imala fokus na pjesme na engleskom, već baš na ove iz drugih zemalja koje su manje poznate.

Uglavnom na tom sajtu, možeš se registrovat, ulogovat, izlogovat, onda možeš nominovati nove pjesme koje se mogu ubaciti u bazu, možeš glasat za postojeće pjesme. Možeš ući na stranicu pojedinačne pjesme i ostaviti komentar na pjesmu. Takođe, ako nisu tačni ili potpuni podaci o nekoj pjesmi možeš ući u edit, i izmijeniti podatke. Ja kao administrator, ako vidim da su u o nekoj pjesmi svi podaci pravilno uneseni, mogu da zaključam editovanje pjesme, da mi ne bi neka budala izmijenila tačne podatke.

Takođe svaki korisnik ima svoj profil, na njemu piše koliko je pjesama nominovao, koliko ima glasova za, koliko protiv, koliko komentara na pjesme, i koliko komentara na profile ostalih članova. Dakle može se komentarisati i na profile.

Korisnik može da izbriše svoje komentare na pjesme i na profile, a ja kao administrator, mogu da brišem svačije komentare. Npr. ako bi neko došao, pa krenuo da vrijeđa.

Ima takođe jedna stranica na sajtu koja se zove change log, gdje se vide sve promjene na sajtu, hronološki poredane, piše na primjer u toliko i toliko, taj i taj, uradio to i to, i time izmijenio, tu i tu pjesmu, ili taj i taj profil...

Eto uglavnom to je to.
Završio sam tu aplikaciju, ostalo mi je još za nju da napišem dokumentaciju readme fajl, i napravim video od 3 minuta u kome bi bilo prikazano kako to funkcioniše, i onda im to sve zajedno šaljem, i ako sistem prihvati, tad bi trebao dobiti sertifikat da je zvanično završen kurs.

Aplikacija se radi u codespace-u, to je neko njihovo virtuelno okruženje, ne mora se postaviti onlajn, to nije uslov za kurs.

E sad, što se tiče postavljanja same aplikacije onlajn, i to planiram uraditi, ali prvo ću njima ovo poslat, da znam da sam njih riješio, a onda ću vidjet kako to da postavim. Tu ima jedna mala komplikacija, što npr. sam se u radu oslanjao na biblioteku cs50 koja malo pojednostavljuje rad sa SQL-om, i takođe korišten je sqlite3.

PythonAnywhere, gdje se mogu besplatno hostovati pajton aplikacije, npr. podržava taj sqlite3, ali malo traljavo, i daje prednost MySQL-u. Takođe, nisam siguran da li ću uspijet na taj host da instaliram cs50 biblioteku, ili ću morati preraditi aplikaciju tako da se koristi neka druga biblioteka za upravljanje SQL-om.

Kontam možda da ovo sad njima pošaljem tako kako je, pa onda preradim aplikaciju prije postavljanja onlajn, tako da bude sa MySQL-om, tako usput naučim MySQL kako šljaka...

Onda kad je to sve gotovo, ostaje mi izbor da vidim na šta ću se više fokusirati, imam u suštini 2 opcije: imam jednog druga koji je programer, uz njega bi mogao malo ulaziti u ozbiljniju priču oko bekenda, sa C šarpom i dotnetom...
Druga opcija mi je da uzmem sam možda i učim JavaScript i React detaljnije, jer je početnicima, koliko sam skonto lakše dobiti frontend posao... I kad postanem koliko toliko upotrebljiv, krenem konkurisat.

Sjajno jovo, svaka cast.

Ne znam zasto sam mislio da ti do sad vec radis, ima masu vremena kako smo prosli put pricali kak ucis, da radis te test app itd. Da me ne shvatis pogresno, ne zakeram, odlicno ti je ovo, nego kao da je bilo toliko davno da sam skontao da si vec upao negde ono lagano.

samo ovo

jer je početnicima, koliko sam skonto lakše dobiti frontend posao

Svako ce ti sad palamuditi i dati neko svoje vidjenje, jeste brate lakse je krenuti sa frontom jer ima vise posla, ali manje su plate u proseku i mene licno smaraaa, no kako oces. Naravno, ako te to radi sto da ne.

Backend ti je isto tako trazen nemoj biti u zabludi, znam firmu u srb koja je trazila i primila 3 C# pocetnika kolika je potreba tako da ovo "I kad postanem koliko toliko upotrebljiv, krenem konkurisat." ne vazi, po meni si ti itekako spreman da zaronis nedje kao dzunior.

E sad, ovo leto jest mozda najgore sto se tice nalazenja sljake u poslednje 2,3 god tako da drz se al idu bolji dani, sad se svi vracaju sa odmora i krece oluja smaranja HR preko linkedina itd, sredi CV i link profil, a u medjuvremenu mislim da bi je skroz ok da krenes da radis sa tim ortakom pa ako ti naleti neka ozbiljnija C# prica da imas kao neko iskustvo.

Vidim da si jako vredan i temeljan, ti kad ocepis kad krene prva ozb sljaka ima da iskidas.

E hvala scouser na podršci, drago mi je da sam ostavio pozitivan utisak. I meni se više sviđa bekend, jer nekako sa njim možeš uz neko minimalno poznavanje frontenda, napraviti komplet aplikaciju koja ima nekog smisla i fino šljaka. Možda neće biti najljepši frontend, al će biti upotrebljiv. A nekako imam osjećaj ako znaš samo frontend, teže je praviti sam neke kompletne projekte. Npr. ovaj moj sajt ne bi mogao napraviti samo s frontendom. Tako da ona moja opaska se odnosila samo na tržište rada, a ne na neki moj izbor.

Najvjerovatnije je da ću krenuti s njim taj C# pomalo, pa ćemo vidjeti.
A ovu aplikaciju, ako je uspijem staviti onlajn, šerovaću, pa možete i vi glasati i nominovat pjesme. :D I prepucavati se na profilima.

Ljudi, završih i ja onaj kurs konačno.
Ovo mi je završni rad za kurs:

http://yoursonglist.pythonanywhere.com/

Samo naprijed jovo !!

Brao Zlayoooo

Dobra fora sa ovom mackom kad se unesu pogresni kredencijali :) Ok imas male nedostatke, moze da se unese bilo sta za mail, brise sva prethodno unesena polja ako izbaci gresku, sort izbuje internal server error ako se nista ne izabere (mozda da stavis id za sort po defaultu) itd, ali generalno dosta funkcija ima, vidim po nekim detaljima da volis to sto radis, samo cepaj <3

To za mejl sam znao, al nije mi se dalo raditi, jer sam baš mnogo vremena i na ovo potrošio.
Ovo za sort nisam ni skonto dok mi nisi rekao.

A ovo ne znam na šta misliš:

brise sva prethodno unesena polja ako izbaci gresku,

Jowo nema izgovora, da si sredio to odmah, napravio sam jira ticket, assignovao ga na tebe, startovao sam sprint xd

Pa ako sam dobro video, uneses username i email, kliknes register, izbaci namrgodjenu macku i kad se vratis da popunis podatke sve je obrisano. Ako mene pitas a ne pitas me ne bih brisao sva polja jer lenjim korisnicima poput JA nije do ponovnog unosa, zelimo samo ispraviti polje dje gresimo

Nasao sam jos neke stvari ali dosta nisam ti ja QA ovde znas li :p

Ispravio sam ovo za sortiranje.

Nasao sam jos neke stvari ali dosta nisam ti ja QA ovde znas li :p

Uglavnom, hvala na svim komentarima. Vidjeću i ovo ostalo da riješim kad stignem. Bilo mi je jako važno da postavim sajt što prije na net.