Prijava
   

Engleski jezik

Jezik koji vjerovatno ima najviše riječi na svijetu jer bez problema prihvata strane riječi u izvornom obliku. Tako ćete u obimnijim engleskim riječnicima pronaći i: mañana, carte blanche, zeitgeist, weltschmerz, ciao, pogrom, kefir, paprika. Kako prihvata strane riječi, tako se još lakše infiltrira u druge jezike, putem medija i naročito interneta, što dovodi do svojevrsne poplave anglicizama (vidi: poplava anglicizama).

Po pitanju gramatike, vjerovatno je jedan od najlakših jezika na svijetu, konjugacija glagola je krajnje jednostavna, a deklinacija se zadržala samo kod ličnih zamjenica. Relativna jednostavnost gramatike nije dovela do gubitka izražajnosti jezika jer je nedostatak nekih gramatičkih kategorija kompenzovan razvijenom sintaksom (u vidu velikog broja predloga i priloga), frazalnim glagolima, idiomima i velikim brojem riječi.

Ozloglašen je zbog spelovanja koje se često veoma razlikuje od izgovora. Mada ja lično tvrdim da mi to spelovanje i izgovor nikada nisu bili neki veliki problem i da sam uvijek imao jako dobru intuiciju za pogađanje izgovora riječi. Vjerujem da ni ostali nemaju velikih problema oko tog toliko izvikanog "strašnog spelovanja".

Jedna velika "prednost" engleske ortografije u odnosu na recimo njemačku, francusku ili italijansku je ta što se ona uopšte ne mora učiti. Ne mora se učiti zato što se ni ne može naučiti, jer striktnih pravila nema. Ali to zato omogućava savladavanje spelinga po osjećaju i intuiciji, što je možda čak i prirodniji način nego kod ovih drugih jezika.

Još jedna važna karakteristika engleskog je to što je on skoro potpuno neregulisan. Malo se vodi računa o "čistoti" engleskog jezika, a gramatike ne propisuju kako se treba govoriti, već opisuju kako se govori. Pošto se engleskim ne služe samo ljudi kojima je to maternji jezik nego i ogroman broj stranaca koji ladno uleću u rasprave na forumima, pišu blogove, pa čak i knjige na engleskom i unose tako u engleski malo duha svojih maternjih jezika, dolazi do toga da se engleski vrlo brzo razvija i mijenja, ali mu sve to uopšte nije slabost, već upravo znak snage i vitalnosti.

Po pitanju ljepote rijetko ga smještaju na sam vrh top lista, to je mjesto uglavnom rezervisano za milozvučne jezike poput francuskog i italijanskog, mada opet ću biti subjektivan, meni engleski jezik jako lijepo zvuči i kad žensko lijepo izgovara engleski, bila to američka ili britanska varijanta, to je naprosto seksi.

Zahvaljujući svim ovim faktorima, kao i ogromnom kulturnom, političkom i ekonomskom uticaju angloameričke civilizacije, engleski je postao globalna "lingua franca" i do te mjere je sveprisutan da kad neko na sajtovima poput ovog nešto napiše na engleskom niko ni ne očekuje prevod jer se računa da će svi razumjeti.

Komentari

Jovičiću otkud ovakva promena stava? Imaš džak pluseva od mene!

Pa nisam ja nikad ni imao ništa protiv engleskog, samo sam se bunio protiv poplave anglicizama u drugim jezicima, protiv zanemarivanja drugih jezika zbog prevelike dominacije engleskog, a ono što sam napisao da je od srpskog preuzeo izreku "pričaj srpski / tj. engleski da te cijeli svijet razumije" je obična šala, doduše istinita, ali šta da se radi, ipak bolje je da ima bar neki jezik na kome će te svi razumjeti nego da nema, e sad to što to nije srpski već engleski, šta da se radi, a nije toliko ni važno.

+
Мада, морам да кажем да се људи којима је енглески матерњи и те како буне око спелинга и граматике. Ево неких злих речи код којих људи запињу приликом изговора:

aver
Arkansas
victual
hiccough
corps
lichen
viscount
gaol
croquet
threepence
lieutenant (BrE)
acquiesce

Итд. Мрзи ме сад да се сећам. Има цела песма о томе, 200-300 стихова, све саме зле речи.

А Massachusetts?
То никад нисам научила правилно :)

А, та дупла слова сам увек учио по шаблону. Најбоље да смислиш акроним неки. На првој години факса, лектор из Велса нам је рекао како је упамтио ACCOMMODATION.
ACCOMMODATION = 2(C)hildren, 2(M)ummies, 1(D)addy.

Jos neke od poznatih reci koji stranci u Londonu i van ne znaju da izgovaraju pravilno -
Greenwich , Woolwich, Leicester, Gloucester ...

I like to play croquet while eating a croquette and occasionaly having a bite out of my croque-monsieur.

Izostavi l na occasionally. NVM.