Prijava
 1.    

  Eskimi

  Autori koji su se izuzetno navikli na minus.

 2.    

  Eskimi

  Skup lezilebovića i dokonjaka, još za vreme prethodnog ledenog doba skontali su da je led do jaja a sneg tek nešto malo manje, te su se prateći njegovo povlačenje i sami strateški povukli u predele oko polarne kape.

  Gradskom življu njihovo rezonovanje će možda da izgleda čudno, međutim seoski će da nasluti u čemu je caka, jer, svako ko je odrastao na selu zna da zimi nemaš da radiš ništa pod milijem bogom. Oćeš da oreš? Prc, zemlja smrznuta, ne može. Oćeš da napasaš stoku? Oćeš kurac, pašnjaci pod snegom. Tako da ti ništa drugo ne preostaje nego da sazidaš sebi kućicu od leda i karaš naizmenično ženu i svastiku po čitav bogovetni dan dok ne posustaneš i kreneš da pevaš neke zarazne pesme udarajući im ritam po golim dupetima pod romantičnim sjajem polarne svetlosti.

  Ipak, koliko god takav život bio opuštajuće boemski, ume da bude monoton, zato svaki eskim jedva čeka priliku da grubo namagarči putopisca namernika ili polarnog istraživača... koji su inače i sami jedna dokona žgadija što nema pametnija posla nego da luftira guzicu kojekude dok im komšija kući razonađa ženu i ćerku, jeste nevezano za Eskime ali valja da se napomene.

  - Pomaže bog, čudna umotana spodobo! Kak'i je ovo jeti koji kurac, Sergej?
  - To vam je, druže Memedoviću, Eskim.
  - Fascinantno, a znaš li ti pričat' snjima?
  - Znam pomalo, jezik im nije težak, za pola stvari i nemaju reč, recimo za zubobolju al zato imaju osamdeset i četiri za sneg i sto dvadeset i osam za seks.
  - Odlično pitaj ih deder da nas ugoste dok ne opravimo ladu, baš sam ogladneo a i prijala bi mi kuvana rakija, može i taj seks ako neko ponudi.
  - Odmah. Gurđaj arla mirli hej, gurđaj gurđaj, girgi jo?
  - Bibiga ilanđi girgi jo kalunđi. Gurđaj hej!
  - Šta veli?
  - Kaže da smo dobrodošli, kraljevski će da nas ugoste.
  - Tooo! Vodi nas! Jedva čekam, meze, meze, pogačice kajmak, pršutaaa...
  ...
  - Auuu Sergej, ruski moj brate, do jaja im sve, nisam se ovako najeo još od one jurte u Mongoliji gde su nam ispekli ždrebe punjeno planinskim mrmotima. Pitaj ih svega ti šta im je ono što liči na punjeni želudac?
  - Alađi girgili, gurđaj gurđaj hej?
  - Durlaji kabogi, gurđaj hej barlami, girgi jo, girgi jo, burlanji ilinđi, girgi jo, girgi jo, gurđaj gurđaj gurđaj hej.
  - I? Baš me zanima.
  - Hmm, nisam siguran da me je razumeo, ovo što je naveo je samo jedna dobro poznata eskimska poslovica.
  - Aj daj da čujem i to, ne mogu baš ni samo krkanluk da turim u reportažu.
  - U slobodnom prevodu bi išlo ovako nekako: "Fokinu džigericu pojedi sam, tabane belog medveda podeli s prijateljem, kitovska muda posluži gostima".

 3.    

  Eskimi

  Narod zaboravljen,sam,lovi,cuti,jede.
  Ipak imaju jednu poslovicu :``Videces ko ti je prijatelj kada led pocne da puca``

 4.    

  Eskimi

  Narod koji se teško odvaja od rodne grudve.

 5.    

  Eskimi

  Nacionalna pripadnost. Vrlo su neprimetni i imate utisak da ih u vašoj zemlji i nema, ali kad izbije konflikt, eto i njih u priči. Pripadati ovoj naciji je izuzetno zgodno, jer su oni uvek neutralni i van sukoba.

  - Brate, meni nije bitno da li si ti Srbin, Hrvat ili Eskim. Bitno mi je da si čovek.