Ne u NATO?

1. Druže ne znam šta da ti kažem,ali nisi ti sav svoj očigledno.Mrtve nisam ni uzeo u usta jbt.

2. Zato što nikad nikog svog nisi izgubio u bombardovanju. Da jesi, ne bi pisao ovo. Veruj mi.

3. Sve je to ok,ali ja mrtve nisam ni pomenuo.Pročitaj malo moje ranije postove,nisam ni rekao da je bombardovanje legitimno.

4. Dub
    Ja mislim da Srbija ne treba u NATO i samo bi naivan i glup čovjek mogao da podrži ulazak u tu organizaciju.

Što volim kad sam glup i naivan, al' kad Koštunica kaže da ne trebamo ulaziti u NATO, znam da trebamo moliti da nas prime. Oni su nas bombardovali, a Rusi nas opljačkali u privatizaciji NISa, jer način na koji su oni kupili NIS, u Rusiji ne bi mogli kupiti NIŠTA. Sad Koštunica zagovara okretanje ka Rusiji, e ja ću u kontru, ka NATO i EU. Nek sam naivan, samo da sam protiv Koštunice.

5. Legitimizovaćeš ga ulaskom u NATO. Oni što su mrtvi (a pazi, to nisu samo Srbi, stradali su SVI gradjani Srbije, svih vera i nacionalnosti), neće imati pravo glasa po ovome pitanju. Logično, mrtvi su. Ali da nisu, šta misliš šta bi ti rekli?

Šaljimo svoju decu da rade isto ono što su oni radili nama? U "pravednim ratovima"?

Pametniji si ti od toga.

6. Pusti mrtve, nek počivaju u miru, šta ćemo mi živi da radimo? Kao 8 miliona socijalnih slučajeva uzmemo kofere i odemo u neke od zemalja zapada i kažemo :"Evo mi dodjosmo", zbog srpsog inata i kurčenja i pogrešne politike koja je ovde decenijama vođena.

7. Pa, kažu da će nam bolje biti u Eu. Ajde onda, udjimo u EU. Kažu da NATO nije obaveza. Ok, onda ne ulazimo u NATO. Ulazimo u eu, ne ulazimo u nato.

Šta je tu teško za ukopčati?

edit:Znam ja da će se posle ispostaviti da je i EU živ kurac (bugarska, grčka), al da posle ne pričaju za dvaes godina-eeeeeee, da smo ušli u eu, ne bismo vako živeli...

I to je jedini razlog zašto podržavam ulazak u Eu.

8. Nato je predvorje EU, al' se ovi naši zbog ulizivanje Rusima ne smeju izjasniti. Sve u fazonu mi smo vojno neutralni, nit smrdimo, nit mirišemo, i Kosovo i Srbija i Rusija i Nato i istok i zapad...pa gde to ima.

9. Slažem se, Buttina. Razumem da je EU nešto dobro za ovu zemlju, promena u svakom slučaju ali zar zbog toga da prodamo dušu, da pristanemo na sve što nam traže? NATO pakt nikako!

10. Nato je predvorje EU

Jbg. Onda ćemo ući na zadnja vrata. Ima zemalja koje nisu u natou, a čiji standard možemo da sanjamo. Plus mi imamo razlog više (tačnije, 2500 razloga) više da taj stepenik preskočimo.

11. Da bi usli u EU moramo da udjemo u NATO, Srbija je ekonomski, ljudski i industrijski midzet u odnosu na sve zemlje clanice EU i kao takva nema mogucnosti da postavlja bilo kakve uslove i cak nema mogucnosti ni da sama odlucuje o svojoj sudbini. Toliko smo ekonomski sjebani i zavisni od inostranih monetarnih struktura da vise kao drzava nemamo svoje ja a svaki se politicar ovde moze kupiti za saku kikirikija. Zabole politicare i za bombardovanje i za zrtve i za sva sranja do sad, bitno je da su na vlasti i da za to vreme sto vise napune drzavnu kasu i svoje dzepove, od EU, od NATO-a tako je svejedno, novac rusi sve granice a za to vreme puk neka lupa glavu i neka zivi u iluziji da ima moc odlucivanja i uticaj na sudbinu kako svoju, tako i drzave. Znaci ako je u interesu NATO-a da udjemo u pakt ulazimo sve u sesnaest pa makar se sve okrenulo naopako a ako nije u interesu isto to ali u suprotnom smeru. O geopolitickim makrodogadjanjima mi apsolutno nemamo nikakva prava da odlucujemo, svi ti referendumi,tribine,protesti su samo jedna obicna farsa,privid demokratije.

12. novac rusi sve granice a za to vreme puk neka lupa glavu i neka zivi u iluziji da ima moc odlucivanja i uticaj na sudbinu kako svoju, tako i drzave.

Ma, niko nema tu iluziju. Zna puk da će neka pička prodati grobove za male pare, kako je uvek bilo. Ući ćemo mi u NATO, ne sumnjam, ali nadam se (neosnovano) da se to možda, samo možda neće desiti.

13. NATO ne donosi investicije (video)
    14. maj 2011. | Napisao Zašto NATO Tim | Kategorija Analize

Popović: Kada lobisti članstva u NATO navode zemlje u kojima su porasle investicije, zaboravljaju da kažu da su odmah zatim porasli i troškovi kako bi te države standardizovale vojske po NATO pravilima, finansirale misije alijanse širom sveta...
    „Jedna od glavnih teza zagovornika ulaska Srbije u NATO je da članstvo donosi direktne strane investicije. Kao argument navode Rumuniju gde su nakon prijema 2004. godine investicije porasle 141 posto, Češkoj 80, Poljskoj 20 odsto. Međutim, to nema nikakve veze sa ulaskom tih zemalja u NATO. Konjuktura tržišta je tada bila takva da su investicije dolazile svuda. U tim godinama i Srbija, koja nije član NATO, imala je izvanredne investicije. S druge strane, danas najveću krizu doživljavaju upravo zemlje koje su članice NATO-a. Dakle, ekonomija nema nikakve veze sa članstvom u alijansi“, rekao je Nenad Popović, potpredsednik Demokratske stranke Srbije i narodni poslanik na konferenciji „Atlantske integracije – prednosti i nedostaci“ održanoj u hotelu „Hajat“ u organizaciji Centra za razvoj međunarodne saradnje.

Kako je istakao Popović, kada lobisti članstva u NATO navode zemlje u kojima su porasle investicije, zaboravljaju da kažu da su odmah zatim porasli i troškovi kako bi te države standardizovale vojske po NATO pravilima, finansirale misije alijanse širom sveta…

- Hrvatska se obavezala da će do 2012. godine osposobiti oko 4.100 svojih vojnika za učešće u misijama NATO-a, UN i Evropske unije. Procene ukazuju da će u kasu NATO-a Hrvatska morati godišnje da uplaćuje oko tri miliona evra, a još dodatnih 10 miliona evra godišnje će trošiti na svoje oficire koji će delovati u strukturama atlantskog saveza. Glavni deo troškova odlaziće na hrvatsko učestvovanje u NATO i UN vojnim misijama po svetu, što će od 2011. godine iznositi oko 70 miliona evra godišnje – ukazao je potpredsednik DSS.

Još jedna teza zagovornika članstva je da NATO doprinosi političkoj stabilnosti koja garantuje investicije. Prema njegovim rečima, strane investitore ne interesuje da li je neka zemlja u NATO, već privredni ambijent i zakonska baza.

- Rezultat investiranja u neku zemlju treba da bude profit. A da li je za zemlja Indija, Rusija ili Srbija, nije bitno. Najveće investicije u poslednjih 20 godina bile su upravo u zemljama koje nisu u NATO-u. Pitanje je jasno: Da li želimo da živimo kao Rumunija i Bugarska ili kao Švajcarska i Švedska? Često se čuje da je spas u Evropskoj Uniji. Ona ima odličnu ekonomiju, ali najveći partneri EU su Kina i Rusija, a one nisu u NATO-u. Pogledajte Grčku, koja je član NATO, a to joj nije pomoglo. Ona je danas bankrot država. Slična situacija je i u Portugaliji a nije daleko ni Španija – rekao je Popović i dodao da bi ulaskom u NATO Srbija ugrozila odlične odnose sa Ruskom Federacijom, koja je jedan od najpoželjnijih ekonomskih partnera danas.

Rezultat investiranja u neku zemlju treba da bude profit. A da li je za zemlja Indija, Rusija ili Srbija, nije bitno. Najveće investicije u poslednjih 20 godina bile su upravo u zemljama koje nisu u NATO-u. Pitanje je jasno: Da li želimo da živimo kao Rumunija i Bugarska ili kao Švajcarska i Švedska? Često se čuje da je spas u Evropskoj Uniji. Ona ima odličnu ekonomiju, ali najveći partneri EU su Kina i Rusija, a one nisu u NATO-u. Pogledajte Grčku, koja je član NATO, a to joj nije pomoglo. Ona je danas bankrot država.

- Srbija i Rusija su tradicionalni prijatelji koje pored istorisjkih i kulturnih spajaju i čvrste ekonomske veze. Zašto bismo ulaskom u NATO pogoršavali odnose sa državom koja je danas jedan od najpoželjnijih ekonomskih partnera na svetu? Ne treba zaboraviti da je ekonomija Jugoslavije, a samim tim i Srbije, posle Drugog svetskog rata podignuta zahvaljujući Rusiji, odnosno SSSR-u. Jugoslovenska razmena sa zemljama SEV-a, (Socijalističke evropske zajednice) odmah nakon rata zauzimala je preko polovine ukupne razmene sa inostranstvom. Učešće zemalja SEV-a u ukupnom jugoslovenskom izvozu je u nekim godinama dostizala 45 pa čak i 50 odsto. U tim godinama SSSR je bio najveći ekonomski partner Jugoslavije sa udelom od 27,3 odsto u ukupnom izvozu i učešćem od 16,4 odsto u ukupnom uvozu. Vrhunac spoljnotrgovinske saradnje dve zemlje su doživele tokom osamdesetih godina 20. veka, kada je izvoz u tadašnji SSSR činio čak četvrtinu ukupnog izvoza tadašnje Jugoslavije – istakao je Popović.

Zato, kako je rekao, Partnerstvo za mir predstavlja sasavim dovoljan nivo saradnje Srbije i NATO, pogotovo jer je Narodna skupština proglasila vojnu neutralnost naše zemlje.

- Potencijalno članstvo Srbije u NATO ne može se posmatrati samo kao COST BENEFIT analiza, pogotovu jer za takvu analizu ne postoje jasni kriterijumi. To je pre svega nacionalno i državno pitanje. Srbija je vojno neutralna zemlja koja želi da bude slobodna, sarađuje sa svima, bez razlike. Svaka druga opcija je u suprotnosti sa srpskom istorijom, tradicijom, ali pre svega voljom naroda. Zato ne vidim prepreku da upravo građani Srbije na referendumu odluče da li žele da se priključe NATO savezu – zaključio je Popović.

Obrad Kesić, politički analitičar iz Vašingtona je, kao učesnik radnih grupa koje su se bavile uključivanjem u NATO Slovenije, Albanije i Makredonije, ukazao da je suština NATO intregacija rukovođena interesima SAD, a ne zemalja koje hoće da uđu u alijansu. Uz to, sami troškovi ulaska u NATO su veliki. Procene za Makedoniju i Albaniju su da ceo proces integracija te države košta 1-1,5 milijardi dolara.

Suština NATO intregacija je rukovođena interesima SAD, a ne zemalja koje hoće da uđu u alijansu. Uz to, sami troškovi ulaska u NATO su veliki. Procene za Makedoniju i Albaniju su da ceo proces integracija te države košta 1-1,5 milijardi dolara.

-U SAD je u toku veoma živa diskusija o budućnosti severoatlantske alijanse. Smatram da su moguća dva scenarija. Prvi, manje verovatan je da SAD bezbednosnu politiku u Evropi potpuno poveri evropskim državama. Druga mogućnost je da se u okviru NATO diferenciraju dve vrste država: Odlučujućih pet zemalja koje “čine doprinos NATO“, spremne su da ratuju i anagažuju se u operacijama i „ostale zemlje“ sa smanjenom mogućnošću uticaja na odluke alijanse – smatra Kesić.

Dragomir Anđelović je istakao da je osnovni cilj svake država njen opstanak i očuvanje teritorijalnog integriteta. U prethodnom periodu, kako je rekao, NATO je direktno radio protiv Srbije, bombardovao Republiku Srpsku, posredno podržao „Oluju“, bombarodavao SRJ i učestvovao u proglašnjeu nezavinosti Kosova.

-Zato je potpuno očigledno da Srbija ne treba da se priključi NATO-u. Zagornici ulaska ističu da će tada naša zemlja biti ravopravna sa najmoćnijm državama i da tako izbegava mogućnost konfrontacije sa njima. Međutim, primer grčko-turskog sukoba, nakon turske invazije na Kipar, dokazuje da postoje zaštićenije i manje zaštićene države, jer NATO nije pružio nikakvu pomoć Grčkoj, iako je njena članica – istakao je Anđelković.

Nekadašnji načečnik Generalštaba, Branko Krga, insistirao je na tezi da Srbija u ovom trenutku nema mogućnosti da se definitivno opredeli o članstvu u NATO iz nekoliko osnovnih razloga: U toku je globalna raspodela moći u kojoj Srbija treba da se drži po strani. Ne postoje ustavno-pravni i strategijsko-doktrinarni uslovi za tako važnu odluku. Raspoloženje građana je protiv atlantskih integracija te ovo pitanje ne treba da postane povod za sukobe u domaćoj javnosti.

Na konferenciji je učestvovao veliki broj domaćih i stranih stručnjaka, zagovornika i protivnika članstva Srbije u NATO.

14. Zašto čim neko kaže da je protiv NATO-a i EU, automatski mora da voli Rusiju, a mrzi Amere? Zašto Srbija mora da bude i sa jednima? To što su na vlasti konstantno glupi ili prokleti ljudi pa ne mogu da srede jebeno stanje u zemlji, već očekuju da dođe neko i čarobnim štapićem sve sredi, a narod ne zna da digne glas i priprijeti tima na vlasti, to je već druga priča.

15. Ni ja ne kontam zašto je to dihotomija. Zabole me kurac za Rusiju, ali neću u Nato.

16. Taj Popovic kao da zivi u nekom paralelnom univerzumu. Prodavanje magle i odlaganje neizbeznog. Prazne fraze o teritorijalnom integritetu i o neutralnosti i tradicionalnom prijateljstvu Srbije i Rusije i bla,bla. Kad mu gurnu dovoljno dolara u guzicu pevace drugu pesmu......
    Ukidanje obaveze sluzenja vojnog roka je korak blize NATO-u, imacemo profi vojnike u NATO-u ko zna gde koji ce za platu imati privilegiju da im neko raznese jaja u nekoj belosvetskoj pustolini, kod kuce imacemo privatnu vojsku, dobro obucenu i opremljenu armiju koja ce moci da brani interese partije na vlasti (bez obzira koja to partija bila) i necemo vise imati vojnu rezervu u civilstvu a uskoro imacemo civile koji su totalno nesposobni za bilo kakav vid oruzanog sukoba posto ce im sam vrh sluzenja oruzjem biti upotreba escajga.

17. Kad mu gurnu dovoljno dolara u guzicu pevace drugu pesmu......

K'o Milićkoj. Moliće da ga opet bombarduju. :))) Da postanemo demokratskiji.

18. Oni su nas bombardovali, a Rusi nas opljačkali u privatizaciji NISa, jer način na koji su oni kupili NIS, u Rusiji ne bi mogli kupiti NIŠTA.

U jebote, ovo mi sad otvorilo oči, pazi stvarno kolki zločin uradiše ovi Rusi prema nama...bombardovanje ne može ni da se poredi sa ovakvim monstruoznim zločinom koji je urađen od strane Rusa.

''Mi smo mali, mi smo jadni, mi smo niko i ništa bla bla''...ljudi, pa šta očekujete onda ako ovakvo mišljenje imate o sebi?

19. Ukidanje obaveze sluzenja vojnog roka je korak blize NATO-u, imacemo profi vojnike u NATO-u ko zna gde koji ce za platu imati privilegiju da im neko raznese jaja u nekoj belosvetskoj pustolini, kod kuce imacemo privatnu vojsku, dobro obucenu i opremljenu armiju koja ce moci da brani interese partije na vlasti (bez obzira koja to partija bila) i necemo vise imati vojnu rezervu u civilstvu a uskoro imacemo civile koji su totalno nesposobni za bilo kakav vid oruzanog sukoba posto ce im sam vrh sluzenja oruzjem biti upotreba escajga.

E pazi stvarno. ČAk i ako ne uđemo u NATO to će biti fora.

20. Sa moralne strane nikako, sa aspekta zdravog razuma svakako. Isključiti emocije i ući, crpeti maksimalno sredstva i organizaciju koristiti za svoje interese u ma kojem to smislu bilo. Doći će vreme kada ćemo im se osvetiti. Prijatelje drži blizu, neprijatelje još bliže. Ja ih ne volim, ali mi baš i nemamo izbora sve zemlje u okruženju su tamo i da dođe do nekog sranja jebali bi nam mater sa svih strana. recimo albanija je u NATO-u da dođe do eskalacije na Kosovu uleteli bi za Šiptare 100 posto, a sa njima i 27 ( ako se ne varam ) članica. Kosovo je završena priča, ali RS nije dok god ima Srba tamo, ulaskom u NATO bi osnažili njen položaj. Samo verovatno moramo požuriti svakim danom "cena" Kosova je sve manja, a neminovno ga moramo prodati, sad nam bar ne traže da se u potpunosti odreknemo RS, pa makar to bilo u sastavu BiH, ali sa većom autonomijom . RS to i pokušava, samo Hrvati jedva čekaju da ulete da unište i ovo malo autonomije, a kad bi im mi bili kontrateg bilo bi samo u interesu Srba koji tamo žive. Tako bi se uspostavila i ravnoteža i mirovna stabilnost u regiJonu, jer bi se granice poklapale sa stvarnom slikom na terenu ( RS je trenutno etnički najčistija, a sa najmanje moći). Takođe tu je i pitanje Sandžaka, a moguće u budućnosti i Vojvodine ulaskom bi sigurno bilo zaustavljeno cepanje teritorije

Rekli o sajtu

Did you mean Vukajlija?

Google · 17. April 2015.